REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
14.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

FUMĂTORII sunt mai PREDISPUŞI la formele GRAVE de COVID

FUMĂTORII sunt mai PREDISPUŞI la formele GRAVE de COVID

Replica API 20 noiembrie 2020 | 10:50 2634

În România sunt peste 5 milioane şi jumătate de fumători şi mai mult de 4 din 10 români în vârsta de cel puţin 15 ani fumează 20 sau mai multe ţigări pe zi. Atunci când fumează, pot atinge ţigara cu mâna neigienizată, apoi duc ţigara la gură.

Există dovezi tot mai clare cu privire la asocierea intre fumat si severitatea COVID-19. Datele OMS-ului, Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor şi articolele din literatura de specialitate indică faptul că fumul de tutun şi multe dintre componentele sale produc modificări structurale în căile respiratorii.

De asemenea, fumatul slăbeşte funcţia celulelor imune de apărare a organismului şi producerea de anticorpi, iar fumătorii sunt supuşi unui risc mai ridicat de infecţie cu virusul SARS-CoV-2 pe cale orală. Atunci când fumează, pot atinge ţigara cu mâna neigienizată, apoi duc ţigara la gură.

DSP citează studiile unor cercetători referitoare la receptorii ACE2 pentru SARS-CoV-2, din tractul respirator, care arată că fumătorii prezintă în mod constant niveluri mai ridicate ale acestora în căile respiratorii. În acest an, campania de informare asupra riscului fumatului se desfăsoară pe toată durata lunii noiembrie, în contextul generat de pandemia COVID-19.

Totodată, 3,4% din populaţia adultă a României utilizează curent ţigări electronice, iar cele mai recente date referitoare la consumul produselor cu tutun care se încălzeşte şi al ţigărilor electronice arată efecte hepatolitice, respectiv pneumonia de tip chimic pentru ENDS (Electronic Nicotine Delivery Systems).

Z.M.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
www.smartradio.ro coronavirus-fumatorii-mai-putin-afectati-de-covid-19
0
0
pai si cam ce-ai vrea sa facem in carantina liberala?
4
1
sa-i pupati in cur pe fumatori daca nu aveti loc de ei
4
3
Asta s-a zis inca din luna aprilie,totusi este bine sa li se mai aduca aminte fumatorilor ca ei au sanse mai mari sa moara daca fumeaza decat daca se lasa de fumat.
6
1
Tigarile ucid. Fumatorii isi schimba compizitia sangelui cu componente chimice periculoase. Medicamentele nu mai sunt folositoare in cazul lor pentru ca au fost gandite pentru alt sange. Orice virus, bacterie poate fi letal pentru cei care inspira fum.
5
4

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272