REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
18.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Fundaţia Vodafone România alocă 240.000 de lei pentru o nouă platformă educaţională

Fundaţia Vodafone România alocă 240.000 de lei pentru o nouă platformă educaţională

Replica API 6 aprilie 2021 | 00:00 823

Fundaţia Vodafone România investeşte 240.000 de lei în programul "Connecting for Good", pentru lansarea platformei publice gratuite www.eduacces.ro, ce va ajuta cadrele didactice care se ocupă de copii cu cerinţe educaţionale speciale (CES) să adapteze învăţarea la nevoile specifice ale acestora, se arată într-un comunicat al organizaţiei, scrie Agerpres.

Proiectul dezvoltat de Asociaţia FDP - Protagonişti în educaţie, împreună cu Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CMBRAE), cu sprijinul Code for Romania, în cadrul programului Civic Labs.

Potrivit sursei citate, platforma pune la dispoziţia utilizatorilor o colecţie de resurse educaţionale, facilitează schimbul de experienţă şi partajarea de conţinut între membri şi asigură obţinerea de consultanţă din partea specialiştilor. Astfel, în secţiunea "Resurse" a platformei, utilizatorii au acces la modele variate de materiale didactice şi opţiunea de a le filtra după diagnostic sau nivelul de învăţare. În secţiunea "Linkuri utile" sunt disponibile jocuri şi activităţi non-formale pe care specialiştii le pot utiliza în adaptarea metodelor de lucru.

În acelaşi timp, orice profesionist care a identificat, a adaptat, a testat soluţii didactice eficiente în interacţiunea cu un copil cu CES ce pot servi întregii comunităţi, are posibilitatea să îşi creeze cont şi să încarce un număr nelimitat de documente, unul dintre obiectivele proiectului fiind extinderea continuă a acestui centru online de învăţare în care schimbul de experienţă este încurajat, un aspect important în generarea unei schimbări reale, aşteptate la nivel naţional, fiind conectarea specialiştilor unii cu ceilalţi.

De asemenea, noua platformă dispune de secţiunea "Discută cu un specialist" în care utilizatorii, părinţi şi cadre didactice, pot adresa întrebări legate de activităţile lor cu copiii şi pot primi consultaţii privind provocările întâlnite la clasă. "Răspunsurile sunt furnizate prin e-mail, în decurs de 48 de ore, de psihologi, psihopedagogi şi alte categorii de specialişti (consilieri educaţionali, profesori de specialitate, terapeuţi), voluntari sau angajaţi ai Asociaţiei FDP - Protagonişti în educaţie şi ai CMBRAE. Platforma este disponibilă şi în limbile maghiară, germană şi engleză răspunzând astfel nevoilor unui număr mai mare de beneficiari", precizează sursa citată.

Iniţiatorii proiectului www.eduacces.ro estimează, pentru primele trei luni de funcţionare, atragerea a 1.500 de experţi care să îşi creeze cont în platformă: cadre didactice, consilieri şcolari, logopezi, profesori itineranţi, psihopedagogi şi alţi specialişti care furnizează servicii educaţionale pentru copiii cu CES din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, public şi privat din România, atât din şcolile din mediul urban, cât şi din mediul rural.

Conform datelor Fundaţiei Vodafone România, la nivel naţional sunt aproximativ 33.000 de copii şi tineri cu CES, potenţiali beneficiari ai platformei eduacces.ro. Dintre aceştia, peste 2.000 sunt în Municipiul Bucureşti.

Cu toate acestea, profesioniştii din domeniu estimează că numărul real este dublu, "în contextul în care nu toţi copiii sunt diagnosticaţi corect, iar unii dintre părinţi se feresc să ceară o evaluare complexă a copiilor lor", iar "sistemul de învăţământ, de stat sau privat, nu este pregătit să asigure accesul egal la educaţie tuturor copiilor, pe de o parte pentru că numărul consilierilor şi al logopezilor şcolari este prea mic, ceea ce reduce timpul şi atenţia acordate fiecărui copil, iar pe de altă parte pentru că multe cadre didactice nu se simt suficient de pregătite în ceea ce priveşte incluziunea şcolară şi socială a copiilor cu CES".

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în anul 1998. În cei peste 20 ani de activitate, Fundaţia a finanţat 1.168 de programe derulate de 745 de ONG-uri din întreaga ţară. Proiectele au avut peste trei milioane de beneficiari copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic.

Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218