REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Funeriu, despre gratuităţile pe tren pentru studenţi

Funeriu, despre gratuităţile pe tren pentru studenţi

Replica API 19 februarie 2021 | 23:57 1609

Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, se declară împotriva gratuităţilor pentru studenţi în trenurile CFR. Acesta critică modul în care organizaţiile studenţeşti au reacţionat la măsura Guvernului Cîţu de eliminare a gratuităţii. "Este o eroare să transformăm universitățile în Agenția Națională de Pomeni pentru Tineri Slab Pregătiți", susţine fostul ministru.

"Sunt șocat de impertinența, demagogia, necunoașterea și spiritul total antidemocratic cu care organizațiile studențești răspund premierului Cîțu referitor la reducerile operate de acesta pentru studenți. Ei îl acuză că a tăiat ”bazat pe considerente ideologice”. E un guvern ales democratic, inclusiv pe criterii ideologice, e foarte bine dacă ia decizii bazat pe principii. De când organizațiile studențești au devenit komisarii politici ai luptei de clasă? Pe fond: e greu de decis cât de inspirată este decizia de a lărgi, în România, sprijinul social pentru studenți. Eu cred că nu e. Pe de-o parte pare o idee bună să sprijini cât mai mulți tineri, inclusiv fără resurse, să meargă la universitate. Pe de altă parte e limpede că majoritatea universităților noastre nu reușesc să fie performante nici măcar pentru cei mai buni studenți.

În condițiile în care numărul de elevi care obțin bacalaureatul e aproximativ egal cu cel al locurilor gratuite oferite de universități, e firesc să te întrebi cum anume sprijinul financiar pentru cei săraci îi va ajuta să intre la universitate când, de fapt, problema esențială este că ei nu au bacalaureatul, adică nu pot intra la universitate din cauza nivelului lor scăzut. Esența este, așadar, creșterea nivelului celor de jos, ceea ce va rezolva și toate problemele care decurg de aici, nu pomeni pentru cei care nu au nivelul.

În principiu sunt împotriva măsurilor sociale, numite de unii pomeni. E atât de mult de lucru în orașele universitare ale României, atâți elevi mici au nevoie de meditații de exemplu, încât un student merituous, care are nevoie de un plus de resurse pentru a învăța, le poate obține, așa cum mulți dintre noi am făcut-o, prin câteva ore de muncă.

În concluzie, sistemul de sprijin social pentru studenți trebuie să îndeplinească un rol simplu: niciun tânăr cu performanțe suficiente pentru a urma o universitate nu trebuie lăsat de căruță.

Este însă o eroare să transformăm universitățile în Agenția Națională de Pomeni pentru Tineri Slab Pregătiți. Dacă facem asta risipim bani (care ar fi mai util să fie injectați în creșterea performanțelor celor mici), inducem o mentalitate de asistat social studenților, nu promovăm cultura performanței", scrie Funeriu pe Facebook, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
amice, de ce sa semneze contract ca sta in tara? unde sa se angajeze 5 ani ca nu are loc de pile nici la prvat, la stat nu mai vorbesc. Dar poate parintii lui mucesc cinstit si platesc taxele si impozitele la stat, asta ar trebui sa acopere si pregatirea gratuita a studentului asa cum acopera pensii speciale fara contributie sau pensii de la 45 de ani calculate dupa leafa din ultimul an!!!
1
0
ar zice Voda Lapusneanu.Vezi de ce nu mai esti ministru bai Funeriule? Mama prostilor e tot timpul gravida.Iar prostii are drepturi
0
0
Slava domnului ca nu mai suntem la nivelul anilor '70!... Din pacate, gandirea unora a ramas la nivelul acelor ani.
1
2
Din declaratiile astuia inteleg ca studentii merituosi treb sa faca meditatii cu cei mai mici . Ba trantoiule oportunist , ocupati va de calitatea profesorilor sa nu mai fie nevoie de meditatii nu inoculati ideea scolii in oricare loc mai putin in sistemul de invatamant . La scoala de ce se mai merge , sa aveti de unde va racola materialul de excrocat prin meditatii ?
3
1
In anii 70 primeam foi de drum ptr a merge in vacanta acasa sau la sfirsit de an scolar ----Daca aveai medii mari primeai bursa 375 lei ptr camin si cantina ----atit !
5
1
IN ACESTI 31 DE ANI DE DEMOCRATIE AU FUNCTIONAT GUVERNE CU OAMENI SLABI PREGATITI SI OAMENI INCOMPETENTI IAR PROBLEMA GRATUITATILOR ATIT PENTRU STUDENTI CIT SI PENTRU ELEVI NU TREBUIA SA FIE O PROBLEMA EDUCATIA ESTE BAZA DE ESENTA A DEZVOLTARII DAR IN URMA UNEI EPIDEMII DE JOC ACUM FACEM TAIERI SI SPINZURAM FUNERIU SI ALTI INCOMPETENTI SA FACA UN PAS INAPOI DOMNULE PREMIER CITU NU FITI ATIT DE CRUD SI MARE ZMEU CA NU VETI IMPRESIONA CU NIMIC TAIERILE SI REDUCERILE LA TOT OPRITIVA DIN A MINTI CU NESCUMPIRI SAU SCUMPIT MULTE DAR TAIERI DE MULTE SITUATII SE FAC IN MASA VETI VEDEA CE VA URMA
3
1
Bine le faceti!
4
0
Sunt investii mari din bani publici pentru studenti. Cursuri gratuite, transport gratuit, cazare aproape gratis ... si dupa terminarea facultatilor toti pleaca afara. Ar trebui sa se acorde gratuitati doar pentru cei care sunt la locuri fara taxa, la cei care merita cu adevarat si toti sa semneze un angajament ca nu vor pleca decat dupa ce profeseaza cel putin 5 ani in tara. Haideti sa lasam ipocrizia deoparte si sa vedem si normalitatea.
9
0
Parca nenea Cragiale prevestea ce va sa fie,,,sa se modifice ,dar sa nu se schimbe nimic, ,,, vrem o tara ca afara dar vrem in continuare favoruri populiste,mokageala,,,,hai scitir si la munca!
6
3
Era trenul stapanit de mata labare?
2
3
Funeriu bate campii, absolventii isi gasesc mai usor de lucru in strainatate decat in Romania, deci nu sunt slab pregatiti. Problema o constituie cei ca Funeriu, care nu stiu sa le ofere ce trebuie pentru a ramane in tara.
5
7
cand il vad pe asta, mi-e scarba, a fost cel mai prost ministru al invatamantului pe care l-am avut!
14
6
Printre ei sint cumva si cei 124 cu suta de iepuroi in carnet la madam Dorobatz, din Iasi, pentru trecerea examenelor la medicina, nu-i asa?
5
4
toate jarlele studentesti circulau toata ziua cu trenul mai ales spre munte sau spre mare
13
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272