REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
15.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Furturile au atins apogeul: Trenurile abia mai circulă pe ruta Mircea Vodă - Medgidia

Furturile au atins apogeul: Trenurile abia mai circulă pe ruta Mircea Vodă - Medgidia

Replica API 18 aprilie 2013 | 00:00 224

Directorul CFR se simte ca în legenda "Meşterul Manole"

Directorul CFR se simte ca în legenda "Meşterul Manole"

Pe modeul Meşterului Manole, reprezentanţii CFR Constanţa susţin că se simt neputincioşi în faţa furturilor: ceea ce se remediază ziua, se fură noaptea. De la componente de cale ferată, relee, motorină şi combustibil solid din trenurile aflate în mers şi până la vandalizarea dulapurilor de semnalizare, reprezintă acţiunile hoţilor care, culmea!, umblă liberi pe uliţele Constanţei. Ruta Mircea Vodă - Medgidia pare că este sortită furtişagurilor, angajaţii CFR susţinând că au ajuns la capătul puterilor şi nu mai pot munci în aceste condiţii. Reprezentanţii instituţiei susţin că se simt ca în legenda Meşterului Manole, neputând să dea un termen de genul: gata, s-a rezolvat.

Judeţul Constanţa, sat fără câini. Se fură componente de cale ferată, dar şi marfa din trenurile aflate în mers, ca în codru, fără a se găsi vreo soluţie în a remedia definitiv problema. Fie că este vorba de relee, fie că se vandalizează dulapurile de semnalizare, cert este că atât populaţia cât şi angajaţii CFR au de suferit. Un caz, care se acutizează de la un moment la altul, este reprezentat de ruta Mircea Vodă - Medgidia, unde, din cauza nenumăratelor furturi, circulaţia feroviară se face după un regim special de "cale liberă". Despre acest aspect, angajaţii CFR se arată tare nemulţumiţi dar şi supăraţi pe reprezentanţii instituţiei. "Am vrea să tragem un semnal de alarma în legătură cu mersul trenurilor pe distanţa Mircea Vodă -Medgidia, unde circulaţia se face după sistem special de cale liberă în urma furturilor făcute în urmă cu circa un an de zile. La întrebările noastre, ale celor ce muncim în aceste condiţii, cei în drept să repare instalaţia răspund în batjocură că poate se va repara când va începe sezonul de vară, că e posibil ca anul ăsta să nu se repare, că e din cauza celor de la Bucureşti pentru că nu asigură suportul necesar reparaţiilor.", spun angajaţii. Însă, se pare că datele problemei nu sunt atât de simple. Potrivit lui Dorin Maer, directorul Regionalei CFR Infrastructură, furturile nu pot fi ţinute în frâu, motiv pentru care nu poate fi stabilit nici termenul fix când se va putea spune: gata, nu mai sunt probleme. De ce? Pentru că piesele furate sau vandalizate sunt înlocuite dar cum vine noaptea, cum dispar, acest lucru petrecându-se şi în noaptea de miercuri spre joi. "Problema s-a remediat acum câteva zile, după care iar au fost devastate nişte dulapuri de semnalizare. Este impropriu spus când se remediază. Dacă se remediază mâine, poimâine poate fi la fel. Între Mircea - Vodă şi Medgidia iar s-au spart toate dulapurile. E o situaţie critică, un fel de Meşterul Manole. Nu pot spune că se remediază mâine şi poimâine ne trezim că se fură. Apoi vin şi-mi spun: nu ai spus că mâine se rezolvă?", a declarat, pentru "Replica", Dorin Maer. Ca atare, pe modelul Meşterului Manole, ce se construieşte ziua, se distruge noaptea, reprezentanţii CFR simţindu-se legaţi de mâini şi de picioare. Însă, când se vandalizează dulapurile de semnalizare, hoţii nu urmăresc să sustragă piese, ci să încetinească trenurile, pentru a da lovitura cea mare. Ca şi unică soluţie, directorul Regionalei CFR Infrastructură speră să se aprobe proiectul Ministerului Transporturilor, potrivit căruia jandarmii ar asigura paza. "Aşteptăm, să vedem. Poate se rezolvă treaba cu jandarmii. Ar fi o soluţie, nu că nu s-ar mai fura deloc, dar măcar s-ar mai diminua furturile", a conchis Maer.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108