REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.7° Constanța Sâm., 27 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6803
18.7° Constanța Sâmbătă, 27 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6803
 

Gabriel Raicu, noul rector al UMC: Jocul democratic este cel care stabilește regulile

Gabriel Raicu, noul rector al UMC: Jocul democratic este cel care stabilește regulile

Mirela PASCAL 8 februarie 2024 | 00:00 5397

Miercuri, 7 februarie, la Universitatea Maritimă din Constanța au loc alegeri pentru viitorul rector. Au fost depuse trei candidaturi: Conf. univ. dr. ing. Ioan Omocea, conf. univ. dr. ing. Gabriel Raicu, Prof. univ. dr. ing. Costel Stanca. Gabriel Raicu a fost ales cu 65 de voturi. Rectorul ales al UMC ne-a declarat că se aștepta să câștige, iar votul colegilor nu reprezintă decât garanția că mediul academic își dorește ca universitatea să se dezvolte și să continue proiectele începute. La rândul său, Cornel Panait ne-a declarat că „normalitatea învinge promiscuitatea”, făcând referire la „gruparea anti Panait-Ciucur”, care și-ar fi dorit să pună mâna pe conducerea UMC.

Gabriel Raicu, noul rector al UMC: Jocul democratic este cel care stabileste regulile

Raicu: Sunt bucuros...

Contactat pentru un punct de vedere, imediat după rezultatul alegerilor, Gabriel Raicu a declarat că este bucuros că ai săi colegi i-au dat votul de încredere. „Întotdeauna, jocul democratic e cel care stabilește regulile. Sunt bucuros, consider că cei care m-au votat, colegii mei, își doresc să facem lucruri importante. Tipul acesta de rezultat ne duce către o acoperire mai largă a nevoilor societății, îmi doresc să ducem universitatea într-o zonă de continuare a ceea ce s-a făcut, dar să aducem și îmbunătățiri, pentru că societatea evoluează și noi trebuie să ne adaptăm. Toate aspectele care funcționează foarte bine trebuie continuate, iar cele care funcționează bine trebuie adaptate la nevoile actuale", a declarat, pentru Replica, rectorul ales al UMC.

Panait: Normalitatea învinge promiscuitatea

Gabriel Raicu va fac echipă, în continuare, cu Cornel Panait, care va candida pentru a-și menține poziția în Senatul Universității. Panait a declarat, pentru Replica, că s-a așteptat la acest rezultat și că este bucuros că „gruparea anti Panait-Ciucur“ nu a destructurat echipa care își dorește să ducă UMC pe culmile succesului. „Normalitatea învinge promiscuitatea. M-am așteptat la acest rezultat. Am avut încredere, și am în continuare, încredere în colegii mei și în studenții care au înțeles bine unde e potențialul de dezvoltare, unde este cantonată impostura. Poate cuvântul «impostură» pare dur și deplasat, dar noi am văzut acte și reacții care nu e normal să se reflecte în mediul academic. Dezvoltarea înseamnă proiecte care să ducă universitatea mai departe de unde am lăsat-o noi în această campanie electorală”, spune Cornel Panait.

Gabriel Raicu, noul rector al UMC: Jocul democratic este cel care stabileste regulileCornel Panait

Gruparea anti Panait-Ciucur a pierdut?!

În continuare, acesta a vorbit și despre gașca din universitate care este împotriva „grupării Panait-Ciucur“ (n. red. Violeta Ciucur, încă rectorul UMC). „Noi ne propunem proiecte de lungă durată și nu se pot realiza cu oameni care nu fac altceva decât să vâneze neconformități în niște proceduri care n-au legătură cu ritmul alert al vieții. Că a vânat, nu-i problemă, dar n-a avut capacitatea să vină să discute cu noi, care eram decidenți, si să spună unde nu e bine, unde e rău. S-a manifestat reacția prin presă. Ori, să faci public că Senatul unei universități nu mai există, numai pentru că o juristă incapabilă a dat un punct de vedere, asta e o mare eroare. O universitate trăiește prin capacitate academică și prin vizibilitate. Gruparea anti Panait-Ciucur nu reprezintă nimic“, a mai precizat Panait, precizând, totodată, că acesta și motivul pentru care Violeta Ciucur nu a mai vrut să candideze pentru încă un mandat. Cornel Panait a făcut referire la declarațiile  pe care le-a făcut în spațiul public Roxanei Diana Gurău, juristul Universității Maritime din Constanța, potrivit cărora UMC a rămas fără Senat, pentru că mandatul s-ar fi încheiat anul trecut și pentru că nu s-au organizat alegeri în vederea alegerii noilor membri.

Gabriel Raicu, noul rector al UMC: Jocul democratic este cel care stabileste regulileVioleta Ciucur

Pe doamna rector, care a coordonat toate campaniile de autorizare la ARACIS și a făcut-o cu brio, ne propunem să o blamăm? Cum e posibil? Acesta e motivul pentru care n-a mai candidat. A fost dezgustată”, a mai specificat Panait, care și-a anunțat, deja, candidatura pentru președinția Senatului Universității, alegeri ce vor avea loc până pe data de 19 februarie. „În conformitate cu documentul pe care Ministerul Educației ni l-a transmis, Senatul funcționează, în mod legal, până pe 19 februarie. Alegerile vor avea loc înainte de 19 februarie. Voi candida, nu știu dacă mai sunt și alți candidați”, a conchis Panait.

Trei candidați și-au dorit funcția de rector

Reamintim că voturile exprimate miercuri, 7 februarie, au fost astfel: Gabriel Raicu 65 - voturi, Costel Stancă - 28 voturi, Ioan Omocea - 11 voturi. Cornel Panait își va menține poziția de șef al Senatului.

Gabriel Raicu, noul rector al UMC: Jocul democratic este cel care stabileste regulileCostel Stancă, Gabriel Raicu și Ioan Omocea

Joi, 9 februarie, rezultatele alegerilor vor fi transmise Ministerului Educației, urmând ca în prima ședință a Senatului Universității să fie semnat contractul de management între noul rector și Senat. Tot în prima ședință a Senatului vor fi numiți și noii prorectori, cu avizul/consultarea Senatului Universității. Între 11 și 13 martie se vor depune candidaturile pentru funcția de decan, pe 18 martie urmând să aibă loc și concursul. Între 20 martie și 22 martie vor fi desemnați prodecanii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436