REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
12.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Gabriel Raicu, rectorul ales al UMC, va prelua ștafeta de la vechea conducere pe 8 aprilie. Video

Gabriel Raicu, rectorul ales al UMC, va prelua ștafeta de la vechea conducere pe 8 aprilie. Video

Mirela PASCAL 28 februarie 2024 | 00:00 3451

Gabriel Raicu, rectorul ales al Universității Maritime Constanța, s-a aflat marți, 27 februarie, în studioul Replica, unde a acordat primul interviu în calitate de conducător al acestei instituții. Cu această ocazie, Raicu ne-a dezvăluit motivele care l-au determinat să candideze, cum a primit vestea câștigului, dar și ce proiecte are pentru singura universitate maritimă din România.

Gabriel Raicu, rectorul ales al UMC, va prelua stafeta de la vechea conducere pe 8 aprilie. VideoGabriel Raicu și Mirela Pascal

În debutul interviului, Gabriel Raicu a mărturisit ce l-a determinat să candideze pentru funcția de rector. ”Este pentru prima oară în care îmi depun candidatura. Ce m-a determinat? Dorința de a dezvolta în continuare activitatea Universității, de a continua o multitudine de activități deja începute, de a introduce activități noi de a menține alinierea, de a crește la un moment dat impactul unei noi tehnologii, de a sprijini noi sisteme de învățământ bazate pe digitalizare. Practic, trebuie să constituim motorul dorinței de candidat în astfel de domeniu.„ Ce a avut în plus fașă de ceilalți doi candidați? „În general, contează foarte mult percepția colegilor, percepția studenților, probabil că este vorba de un anumit mod de abordare care s-ar putea să se plieze mai bine pe așteptările colegilor profesori, sau cumva, dacă vreți, să vină în întâmpinarea speranțelor, sau creării unei viziuni comune. În momentul în care deții o astfel de funcție în universitate, nu ești singur, ești împreună cu o echipă, nu formată din patru, cinci, șase oameni, ci o echipă extinsă la modul ideal, alcătuită de toți cei implicați în procesul de învățământ”, a completat rectorul ales.

Gabriel Raicu, rectorul ales al UMC, va prelua stafeta de la vechea conducere pe 8 aprilie. VideoGabriel Raicu și Mirela Pascal

Care sunt prioritățile noului rector

Întrebat care sunt prioritățile imediat următoare, Raicu a declarat: ”Când vine vorba de priorități, cred că trebuie să-ți faci o listă lungă și largă în același timp. Prioritar este în primul rând procesul de învățământ, asigurarea calității procesului de învățământ, dar lucrul acesta nu se face strict declarativ, presupune pe de-o parte efortul didactic, pe de-o parte investiții potrivite pentru dezvoltarea bazei materiale. Presupune deschiderea unor domenii noi pentru că oricât de bine ți-ai face la un moment dat activitatea didactică. Ea trebuie păstrată, aliniată la cerințele momentului și în mod evident nu trebuie doar să te străduiești să te aliniezi, trebuie să fii parte a activităților noi, a noilor tendințe, ar trebui să faci parte din ele în momentul în care îți propui să generezi învățământ de calitate. Revenind la domeniile noi, sunt domenii care aparțin viitorului cum ar fi securitatea cibernetică, dar aici evident nu neglijăm în nici un fel domeniile clasice, domenii care și ele devin beneficiarul acestor tehnologii noi sau de ce nu, domenii care se află într-o continuă evoluție„. Legat de securitatea cibernetică, trebuie precizat faptul că UMC are, din toamna anului 2023, o specializare, unică în acest moment la nivel național.

Pe 8 aprilie va prelua mandatul

Gabriel Raicu urmează să preia conducerea UMC pe 8 aprilie, atunci când se încheie actualul mandat, urmând să facă echipă cu noul Senat, care va fi condus de Remus Zăgan, ales președinte. ”Sper că vom colabora bine, în sensul dezvoltării tuturor activităților, inițiativelor. Senatul este organismul extrem de important la nivelul unei universități, are o activitate foarte orientată către ceea ce înseamnă partea legislativă a unei universități, dar în același timp reprezintă și o cale prin care colegii pot interacționa”, a adăugat Raicu. Întrebat ce ar mai fi de făcut la UMC sau ce trebuia să se facă și nu s-a făcut, rectorul ales a declarat că ”întotdeauna există loc de îmbunătățire, întotdeauna e loc de mai bine, în mod evident s-au făcut foarte multe lucruri, au fost și aici urcușuri și coborâșuri de-a lungul timpului pentru că discutăm de peste treizeci de ani de la înființarea universității

Gabriel Raicu, rectorul ales al UMC, va prelua stafeta de la vechea conducere pe 8 aprilie. Video

Legat de campania negativă demarată împotriva UMC, Gabriel Raicu a precizat: ”Dacă există campanii pozitive sau negative înseamnă că UMC nu numai că e capabilă să conteze și să creeze discuții pe anumite direcții dar, în același timp, înseamnă că activitățile universității pot fi ghidate, pot fi duse în zona dezvoltare. Pe de-o altă parte, de multe ori poate problemele sunt mici și expunerea media este mare, presa este cea care ia aceste tendințe”.

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468