REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Gafă la numirile pentru CNCD: Legea cerea un jurist, Parlamentul a votat un teolog

Gafă la numirile pentru CNCD: Legea cerea un jurist, Parlamentul a votat un teolog

Ana Maria Lipan 2 ianuarie 2023 | 19:38 689

La ultimele numiri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, Coaliția a preferat să evite prevederile din Ordonanța Guvernului privind prevenirea și sacționarea tuturor formelor de discriminare. Numirile riscă să fie invalidate de CCR, pe motiv că nu s-a respectat cerința legală ca două treimi dintre membrii Colegiului director al CNCD să fie juriști.

Potrivti adevarul.ro, în cele două posturi vacante ar fi trebuit să fie numită cel puțin o persoană cu licență în științe juridice. Înainte de cele două numiri, dintre cele 9 membri ai Consiliului Director, doar 7 erau juriști. După numirea a doi noi membri, care nu au studii juridice, nu este îndeplinită cerința legală ca 2/3 din cei 11 membri să fie juriști (legea se referă la primul număr natural întreg mai pare decât rezultatul aplicării fracției 2/3 la 11, adică 8).

Potrivit art. 23 din OG 137/2000, „(1) Colegiul director al Consiliului este organ colegial, deliberativ şi decizional, responsabil pentru îndeplinirea atribuţiilor prevăzute de lege.

(2) Colegiul director este compus din 11 membri cu rang de secretar de stat, dintre care un reprezentant al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, propuşi şi numiţi, în şedinţă comună, de cele două Camere ale Parlamentului. (...)

(4) La numirea membrilor Colegiului director se va urmări ca minimum două treimi dintre aceştia să fie licenţiaţi în ştiinţe juridice.

În planurile inițiale din Coaliție, formațiunile înclinau spre varianta susținerii lui Sulyman Secyl, ca reprezentantă a minorităților, iar o a doua era Cynthia Deaconescu, cu experiență în domeniu, pe filieră PNL. Însă în urma negocierilor din PNL, liberalii au mers pe varianta lui Cătălin Valentin Raiu. Cel din urmă are însă licență în teologie, nu în științe juridice.

În avizul comisiilor de specialitate este și precizat faptul că persoanele favorite nu au studii de specialitate. „Anexăm, alăturat, documentele depuse pentru ocuparea celor două posturi în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. Potrivit documentelor depuse de candidați, doamna Sulyman Secyl (reprezentantul Grupului parlamentar al minorităților naționale din Camera Deputaților) și domnul Raiu Cătălin Valentin nu sunt licențiați în științe juridice”, e precizarea din avizul comisiilor de specialitate, de care majoritatea din plen n-a ținut cont.

Opoziția a atacat la CCR numirile. Pe acest fel de spețe, CCR a mai respins numiri în ultimii ani din cauza neîndeplinirii criteriului studiilor. Curtea urmează să dea o decizie în ședința din 18 ianuarie.

Remunerația pentru funcția de membru în Colegiul director al CNCD este de 16.640 de lei, fiind aceeași salarizare ca a unui secretar de stat. Numirea are loc pe o perioadă de cinci ani.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108