Gaură de 600 milioane de euro la o societate din subordinea lui Virgil Popescu
Gaură de 600 milioane de euro la o societate din subordinea lui Virgil Popescu
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCurtea de Conturi a sesizat procurorii în vederea efectuării urmăririi penale pentru prejudicii de ordinul sutelor de milioane de euro aduse de o instituție a statului aflată în subordinea lui Virgil Popescu. Este vorba despre Societatea de Administrarea a Participațiilor în Energie (SAPE), companie care are în portofoliu acțiuni la 14 companii din domeniul energiei și la Bursa Română de Mărfuri. Ca să înțelegeți dimensiunea dezastrului, valoarea estimată a prejudiciului este estimată la peste 600 de milioane de euro.
Cea mai mare hoție a banilor publici descoperită la o instituție a statului, de către Curtea de Conturi, este fără doar și poate Societatea de Administrarea a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată de Ministerul Economiei, condus de liberalul Virgil Popescu.
SAPE, care are în portofoliu acțiuni la 14 companii din domeniul energiei și la Bursa Română de Mărfuri, cu acțiuni evaluate la peste 400 de milioane de lei, are ca scop monitorizarea modului de îndeplinire a obligațiilor rezultate din contractele de privatizare încheiate de Electrica S.A., cu privire la filialele de furnizare și distribuție de energie electrică privatizată, precum și a tuturor acordurilor încheiate de Electrica S.A. în legătura cu contractele de privatizare. SAPE Deține aproape 37% din acțiunile Enel Energie, în jur de 25% la E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, 10% din E-Distribuție Muntenia și 10% din Enel Energie Muntenia.


Situația sesizărilor penale adresate organelor de urmărire penală de către Curtea de Conturi în anul 2021 ne indică faptul că SAPE ocupă rol fruntaș, în ceea ce privește prejudiciile descoperite de auditori.
Aceștia au sesizat procurorii în baza art.64 din Legea nr.94/1992, ce vizează abateri și sancțiuni, după mai multe reguli constatate. Într-o speță, prejudiciul este estimat la valoarea de 1.827.186.439 lei, echivalentul a 370 de milioane de euro, și în cealaltă speță valoarea estimată este de 1.569.144.452 lei, echivalentul a 300 de milioane de euro. În ambele cazuri, au fost sesizați procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.
Anul trecut, compania a mai ajuns în atenția opiniei publice, după ce ar fi dat un tun bugetului instituției de 50 milioane de euro, valoarea unei achiziții inutile a măștilor de protecție din timpul pandemiei, pe care le-a aruncat în curtea IGSU, ca stocuri de rezervă. Ministerul lui Virgil Popescu nu a avut nicio legătură cu achizițiile medicale, aceasta fiind, efectiv, creată din pix.
La SAPE angajații o duc bine
Iar dacă sunteți curioși cum o duc angajații Societății de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE, ei bine aflați că funcționarii de aici sunt foarte bine plătiți. Câștigul mediu lunar pe salariat la nivelul anului 2021 a fost de 8.723 lei.
În 2022, din Consiliul de Supraveghere (CS) al SAPE făceau parte Cornelia Negruț, fostul vicepreședinte ALDE, numită pe filiera lui Daniel Chițoiu, Valeriu Radu Crișan, fostul președinte ALDE Sălaj, Ciprian Mircea Blejan, Ionel Pană, de la defunctul ALDE Craiova. În Consiliul de Supraveghere al SAPE a fost plasat și Nicolae Cristian Popovici, venit pe filiera Grindeanu – Simonis, liderii PSD Timiș.
Directorul, care s-a îmbogățit recent cu un teren și o casă la Năvodari, își ține la secret venitul
Director este Codruț Bogdan Nicolae Stănescu, din 2015. În 2016, avea, conform declarației de avere, nu mai puțin de 12 funcții în diverse consilii de administrație ale companiilor statului și câștigă aproximativ 7.000 de euro pe lună, fără să se pună la socoteală salariul de la BNR, care este secret, inclusiv astăzi.
Codruț Bogdan Nicolae Stănescu
Stănescu are o avere destul de stufoasă. Se laudă cu 6 terenuri, ultimul achiziționat în 2021 la Năvodari. Tot în 2021 și-a tras și apartament în Năvodari, de peste 40 mp., care se adaugă palmaresului de cinci, deținute în București și la munte. Are două mașini și un motor, bijuterii de 15.000 de euro, un depozit bancar de peste 100.000 lei, dar și 5 credite. Și venitul de la SAPE este ținut la secret.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.