REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Gaură de 600 milioane de euro la o societate din subordinea lui Virgil Popescu

Gaură de 600 milioane de euro la o societate din subordinea lui Virgil Popescu

Mirela PASCAL 31 ianuarie 2023 | 00:00 7011

Curtea de Conturi a sesizat procurorii în vederea efectuării urmăririi penale pentru prejudicii de ordinul sutelor de milioane de euro aduse de o instituție a statului aflată în subordinea lui Virgil Popescu. Este vorba despre Societatea de Administrarea a Participațiilor în Energie (SAPE), companie care are în portofoliu acțiuni la 14 companii din domeniul energiei și la Bursa Română de Mărfuri. Ca să înțelegeți dimensiunea dezastrului, valoarea estimată a prejudiciului este estimată la peste 600 de milioane de euro.

Gaura de 600 milioane de euro la o societate din subordinea lui Virgil PopescuVirgil Popescu

Cea mai mare hoție a banilor publici descoperită la o instituție a statului, de către Curtea de Conturi, este fără doar și poate Societatea de Administrarea a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată de Ministerul Economiei, condus de liberalul Virgil Popescu.

SAPE, care are în portofoliu acțiuni la 14 companii din domeniul energiei și la Bursa Română de Mărfuri, cu acțiuni evaluate la peste 400 de milioane de lei, are ca scop monitorizarea modului de îndeplinire a obligațiilor rezultate din contractele de privatizare încheiate de Electrica S.A., cu privire la filialele de furnizare și distribuție de energie electrică privatizată, precum și a tuturor acordurilor încheiate de Electrica S.A. în legătura cu contractele de privatizare. SAPE Deține aproape 37% din acțiunile Enel Energie, în jur de 25% la E-Distribuție Banat și E-Distribuție Dobrogea, 10% din E-Distribuție Muntenia și 10% din Enel Energie Muntenia.

Situația sesizărilor penale adresate organelor de urmărire penală de către Curtea de Conturi în anul 2021 ne indică faptul că SAPE ocupă rol fruntaș, în ceea ce privește prejudiciile descoperite de auditori.

Aceștia au sesizat procurorii în baza art.64 din Legea nr.94/1992, ce vizează abateri și sancțiuni, după mai multe reguli constatate. Într-o speță, prejudiciul este estimat la valoarea de  1.827.186.439 lei, echivalentul a 370 de milioane de euro, și în cealaltă speță valoarea estimată este de 1.569.144.452 lei, echivalentul a 300 de milioane de euro. În ambele cazuri, au fost sesizați procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 București.

Gaura de 600 milioane de euro la o societate din subordinea lui Virgil Popescu
Anul trecut, compania a mai ajuns în atenția opiniei publice, după ce ar fi dat un tun bugetului instituției de 50 milioane de euro, valoarea unei achiziții inutile a măștilor de protecție din timpul pandemiei, pe care le-a aruncat în curtea IGSU, ca stocuri de rezervă. Ministerul lui Virgil Popescu nu a avut nicio legătură cu achizițiile medicale, aceasta fiind, efectiv, creată din pix.

La SAPE angajații o duc bine

Iar dacă sunteți curioși cum o duc angajații Societății de Administrare a Participațiilor în Energie – SAPE, ei bine aflați că funcționarii de aici sunt foarte bine plătiți. Câștigul mediu lunar pe salariat la nivelul anului 2021 a fost de 8.723 lei.

În 2022, din Consiliul de Supraveghere (CS) al SAPE făceau parte  Cornelia Negruț, fostul vicepreședinte ALDE, numită pe filiera lui Daniel Chițoiu, Valeriu Radu Crișan, fostul președinte ALDE Sălaj, Ciprian Mircea Blejan, Ionel Pană, de la defunctul ALDE Craiova.  În Consiliul de Supraveghere al SAPE a fost plasat și Nicolae Cristian Popovici, venit pe filiera Grindeanu – Simonis, liderii PSD Timiș.

Directorul, care s-a îmbogățit recent cu un teren și o casă la Năvodari, își ține la secret venitul

Director este Codruț Bogdan Nicolae Stănescu, din 2015. În 2016, avea, conform declarației de avere, nu mai puțin de 12 funcții în diverse consilii de administrație ale companiilor statului și câștigă aproximativ 7.000 de euro pe lună, fără să se pună la socoteală salariul de la BNR, care este secret, inclusiv astăzi.

Gaura de 600 milioane de euro la o societate din subordinea lui Virgil PopescuCodruț Bogdan Nicolae Stănescu

Stănescu are o avere destul de stufoasă. Se laudă cu 6 terenuri, ultimul achiziționat în 2021 la Năvodari. Tot în 2021 și-a tras și apartament în Năvodari, de peste 40 mp., care se adaugă palmaresului de cinci, deținute în București și la munte. Are două mașini și un motor, bijuterii de 15.000 de euro, un depozit bancar de peste 100.000 lei, dar și 5 credite. Și venitul de la SAPE este ținut la secret.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai daca "Situația sesizărilor penale adresate organelor de urmărire penală de către Curtea de Conturi în anul 2021 ne indică faptul că SAPE ocupă rol fruntaș,....", ce au facut aceste 'organe de urmarire penala'? Pe aceste 'organe', cine le cerceteaza daca isi fac datoria fata de statul roman care le plateste salarii 'nesimtite', daca nu reactioneaza nici la un raport al Curtii de Conturi? Au trecut deja 2 ani de la auditul Curtii de Conturi, cine stopeaza cercetarea cazului penal?
7
0
Ce sa mai comentezi.Noi romani am ajuns o natie de p****i in coltul si periferia Europei.
9
1
Succesul vostru băieților deștepți e pierderea noastră a populației sărace din romania
13
0
ce fata de hotoman are perversu, ce botarla are libidinosu
16
0
Capabil om Stanescu,auzi 12 functii+la BNR!!!Vedem dupa chipul si privirea dumnealui ca e om muncitor si munceste 24/24 ore!Se pare ca numai la companiile de stat sunt asemenea oameni pregatiti si-mi pun intrebarea "cum mai rezista companiile private daca nu au asemenea oameni"?!!
20
0
Sa-l acuzi pe v****l Popescu de mare pricepere,inteligenta si alte lucruri asemanatoare,e deplasat rau de tot. O fi el cu semnaturile finale,insa cei care fac jocurile ii dicteaza lui Popescu. El e nasol pentru noi,pentru cei ce-l tin de paravan e tocmai bun. La nevoie,se da jos paravanul,pentru linistirea temporara a masei de nemultumiti si se pune tot o chestie ascultatoare in loc. Se va numi altfel dar sa nu credeti ca va fi vezi Doamne patriot,decis sa lucreze pentru romanime. Fleosc! Pui o porcarie in alta punga,de alta culoare. Lumea observa numai punga.
15
0
Oameni buni, incercati sa scrieti suma...normal?? Si ne intrebam...unde sunt banii imprumutati de guverne???
19
0
Don v****l e cel care ii tine pe penelisti si pesedisti in alianta .Daca se duce Popescu(la figurat vorbind) in afara guvernului,se duce de rapa toata sandramaua...asa ca slabe sanse.
15
1
merge treaba bine! sinecuri la stat! sa mai facem un dna si un diicot, cu atributii clare de taiat frunza la ciini.
24
0
s au inbuibat toti din banii publici,functii scornite bine platite, averi nesimtite, amarastenii muncesc si mor la mine , la santuri si in locuri periculoase pentru o leafa de mizerie si o pensie de batjocura!
33
0
Popescu trebuie executat in piata publica si atarnat de arcul de triumf !
27
1
Omul BROASCA sa plateasca!
32
0
Cine a semnat pentru punerea in astfel de functii si a aprobat sa faca parte din atatea consilii de administratie sa plateasca cel putin 20% din sumele castigate pe nedrept in solidar cu profitorul. Este o propunere dar pot fi altele mai bune, atenitie nu ne trebuie ani de inchisoare ci sa plateasca statului tot ce a luat pe nedrept.
37
0
nu inseamna ca au fost furati toti dar poate insemna coruptie iar apartamentul de 40 mp din navodari nu este tocmai un mare lux dar daca va fi vinovat sa platesca; nu inteleg cum era angajat si la bnr si la sape ? si de ce salarii din banii publici sunt secrete ? si mai ales de ce legea permite unui individ sa faca parte din 12 consilii de administratie ale companiilor statului ? s-au terminat oamenii competenti in tara asta de kkt si a ramas numai scursura asta de stanescu si altii ca el sa ocupe zeci de functii foarte bine platite ? si care sunt celelalte 2 ? mafie mare monser
39
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920