REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Gaz radioactiv descoperit în 25% din unitățile de învățământ din România

Gaz radioactiv descoperit în 25% din unitățile de învățământ din România

Victor ROTARU 22 aprilie 2024 | 12:20 416

Alertă în mai multe școli și grădinițe din România din cauza unui gaz radioactiv. Acesta a fost descoperit într-un sfert din unitățile de învățământ din țară.

Gaz radioactiv descoperit in 25% din unitatile de invatamant din Romania

Cercetătorii de la facultatea Babes Bolyai din Cluj Napoca avertizează că elevii sunt expuși riscului crescut de a face cancer pulmonar. Radonul, un gaz incolor și fără miros, este la fel de periculos precum fumatul, spun specialiștii.

Raportarea privind creșterea cazurilor de cancer pulmonar la tinerii nefumători vine din partea Organizației Mondiale a Sănătății care arată drept principală cauză, radonul. O concentrație de 300 de becquereli pe metrul cub spre exemplu, este echivalentul a 16 țigări pe zi.

Astfel, după fumat, radonul este cel mai mare declanșator al cancerului pulmonar spun specialiștii. Cercetătorii din Cluj spun că s-a găsit concentrație mare de radon în 5.000 de școli, grădinițe, instituții administrative și clădiri rezidențiale, în 25 de județe.

Specialiștii vin cu recomandări și afirmă că fundația imobilelor trebuie să fie protejată cu plăci de beton. De asemenea, recomandă aerisirea încăperilor. Radonul provine de la dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din seria de dezintegrare a uraniului. În secolul trecut pe durata Războiului Rece au fost efectuate mii de teste nucleare potrivit statisticilor.

Radonul provoacă mii de decese anuale prin cancer pulmonar, în Statele Unite. Aproximativ 2.900 dintre aceste decese au loc în rândul persoanelor care nu au fumat niciodată, potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O echipă de cercetători din cadrul Facultății de Știința și Ingineria Mediului și a Facultății de Biologie și Geologie a realizat prima cartare la scară largă a radonului din apă și sol din r*mânia, studiul fiind publicat recent în jurnalul academic Science of The Total Environment. Nu sunt permise inserarile de link-uri!
0
0
Harta radon in apa si aer, vest Romania
0
0
Pentru a reduce nivelul de radon în casă: Sigilează crăpăturile din podea și pereți. Aerisește frecvent locuința. Utilizează sisteme de ventilație mecanică Instalează un sistem de îndepărtare a radonului, gestionat de un specialist certificat, care poate elimina până la 99% din radon.
0
0
trebuiau facute cu 34 de ani in urma dar statul nu este deloc interesat sa apere vietile si sanatatea cetatenilor sai
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272