REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Gazele de şist, subiect neinteresant pentru primarii din sudul litoralului

Gazele de şist, subiect neinteresant pentru primarii din sudul litoralului

Replica API 18 februarie 2013 | 00:00 214

Concluzia preşedintelui CCINA, Mihai Daraban:

Concluzia preşedintelui CCINA, Mihai Daraban:

Problema gazelor de şist, inclusiv exploatarea lor, a fost un subiect intens mediatizat şi discutat de toată lumea. Rezultatul? Absolut nici unul. În octombrie anul trecut, locuitorii din sudul litoralului au fost invitaţi la referendum pentru a-şi exprima punctul de vedere. Ceea ce nu s-a întâmplat, în sensul că a fost prea puţină lume interesată să voteze. Prin urmare, Chevron va face prospecţiuni în zonă şi, cel mai probabil, va exploata gazele de şist.

"Eu nu m-am mai implicat direct, dar am înţeles că au început să obţină avizele de la mediu, dar nu este vorba neapărat de nişte avize de mediu date direct lui Chevron, cât firmei româneşti Prospecţiuni SA, care se ocupă un an de zile de acum încolo de obţinerea studiului geo şi seismic. Chevron, ca şi explorare a gazelor de şist, va intra în joc undeva peste un an de zile. Deocamdată este implicată firma Prospecţiuni SA, plătită de Chevron, ei trebuie să vină cu nişte studii de geo-seismică, să le arate celor de la Chevron unde vor fi amplasate sondele, în cazul în care vor fi amplasate, pentru că noi ştim la modul teoretic că sunt gaze de şist", a declarat, pentru "Replica", preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA), Mihai Daraban. Un aspect important al acestui subiect este reprezentat de faptul că cetăţenii localităţilor din sud nu au fost informaţi cu exactitate despre toate detalile acestor exploatări. Asta pentru că, susţine Daraban, primarii nu şi-au dat interesul. "Reprezentanţii Chevron au mai fost şi anul trecut, au fost întâlniri organizate de mine şi la Camera de Comerţ Constanţa. Noi ne-am deplasat şi la Mangalia, din păcate foarte mulţi primari n-au catadicsit să vină să înţeleagă fenomenul. Şi domnul Traian Cristea de la Costineşti, şi Cristian Radu de la Mangalia, au recunoscut că nu cunosc foarte bine fenomenul şi ce vă spun eu sunt nişte declaraţii post referendum. Dânşii au recunoscut într-un fel sau altul că au făcut referendumul în necunoştinţă de cauză, adică au transmis populaţiei un mesaj distorsionat. Eu oricând pot să le sugerez celor de la Chevron să aibă o discuţie, dar numai în condiţiile în care primarii înţeleg fenomenul. Nu pot să chem nişte oameni şi dup-aia primarii zic că nu vor să vină", a mai adăugat Mihai Daraban. "Noi ne-am făcut datoria, pentru că trebuie spus că firma Chevron este membră a Camerei de Comerţ Constanţa, ca să nu se înţeleagă că eu sunt cumva pe ştatul de plată al Chevron. Ei sunt membri ai Camerei de Comerţ ca şi alte 600 de firme, pe care le susţinem în mod direct şi am încercat să organizăm aceste întâlniri tocmai ca dânşii să explice, fără să mă bag eu, celor care au întrebări specifice, cum stau lucrurile. Dacă se politizează absurd, cum s-a politizat, atunci nu ajungem la nici un rezultat", a conchis Mihai Daraban.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108