REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Geamia Hunchiar, MONUMENT ISTORIC în Piața Ovidiu, REABILITAT și CONSOLIDAT!

Geamia Hunchiar, MONUMENT ISTORIC în Piața Ovidiu, REABILITAT și CONSOLIDAT!

Replica API 21 noiembrie 2019 | 00:28 618

Zona peninsulară a Constanţei este locul care găzduiește cele destul de multe lăcaşuri de cult creştine, ortodoxe şi catolice, musulmane şi mozaice. Cel mai vechi lăcaş de cult este Geamia Hunchiar, ce datează din anul 1869 şi se află în imediata apropiere de Cin-Cin. Ctitorită de sultanul Abdul-Aziz, al 32-lea conducător al Imperiului Otoman, are o arhitectură simplă, cu învelitoare din olană în patru ape. În viitorul foarte apropiat, clădirea va fi reabilitată și consolidată. În acest sens,a fost obținut și certificatul de urbanism.

Geamia Hunchiar din peninsula oraşului Constanţa a fost construită în 1862. Clădirea este considerată monument istoric din grupa A şi se află la poziţia 561 pe lista monumentelor istorice. Zidurile clădirii s-au crăpat în urmă cu mai mulți ani, iar la acest fapta contribuit și lucrările de construcții realizate în urmă cu 10 ani de Sorin Mocianu, fostul consilier local. Șantierul s-a desfșăurat la o distanţă de trei metri faţă de zidurile moscheei şi a micşorat limita de construire la 1,2 metri. Muftiul Iusuf Muurat a făcut mai multe demersuri pentru stoparea acestei construcţii. Muftiatul Cultului Musulman din România a făcut două plângeri prealabile către Primăria Constanţa care a dat două autorizaţii de construire în luna august 2008 societăţii Cin Cin SRL. Clădirea a fost construită, la fel ca multe altele, la mijlocul secolului al XIX-lea, ca urmare a valului de emigranți din Crimeea spre Dobrogea, fiind realizată realizată cu pietrele din edificiile romane din orașul Constanța. Piatra folosită a fost cioplită de meşterii pietrari turci, iar zidurile sale au o grosime de 85 de centimetri. Iată că, în viitorula propiat, clădirea va intra în reabilitare. Marți, 19 noiembrie, a fost obținut certificatul de urbanism pentru ”consolidare, restaurare și punere în valoare a monumentului istoric Geamia Hunchiar", valabil 24 de luni.

Reprezentanții Muftiatului Cultului Musulman spun că ultima oară Geamia a fost reabilitată în anul 1990, fiind dată în folosință în 1994. ”Nu știm, exact, în ce constau lucrările, așteptăm proiectul șia poi vedem. Sunt crăpături în ziduri, probabil a contribuit și construcția ce s-a desfășurat acum 10 ani. Așteptăm proiectul, care trebuie aprobat și avizat”, a spus Iusuf Murat, pentru Replica de Constanța. Cât despre valoarea investiției, acesta nu a putut oferi o sumă. Însă, a precizat că doar proiectul costă 50.000 de euro.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Sa o ungem cu untura, ca am inteles ca sunt multi caini vagabonzi prin zona! Sa aiba ce manca sarmanii de ei!
1
3
Trebuia renovata cu niste dinamita!
1
7
mai du va dracu cu geamia voasrta la voi in tara voastra de cacat si de tiganoi si turcalai si machidonii si dracu sa va ia de toate rasele spurcate ca nu ea ti invadat cu totul muilor
1
8
ce a facut Sorin Mocianu acolo arata puterea care o detinea gruparea bobului de mazare, adica poate sa faca orice, oriunde, fara aprobare, ce conteaza ca-i monument istoric protejat de lege, legea este bobul de mazare si face ce vrea si cum vrea si unde vrea.Moceanu sa fie dat in judecata si sa plateasca daunele si acele crapaturi
6
0
de ce nu renovoati si moscheea CAROL ?
7
0
Geamia trebuia sa ramana libera fara constructia vecina.Nici comunistii nu au indraznit sa se atinga de geamie.Ti-ai dracu cu Mazare al vostru.Nenorocitilor !
16
0
E de mirare ca au admis forumul si putem sa ne spunem parerea ,ca de obicei cand scrie ceva despre yusuffmuurat exclud forumul.nu e deirare ca danash e cu curu in sapte luntre. Mutat i_a cerut lui mocianu un milion de euro pt reabilitarea geamieicum s_au intalnit hotul cu prostul mocianu i_a dat cu flit.crapaturile sunt de la constructie.urat trebuie sa raspunda pt 75 de metri patrati cedati lui mocianu. Cat a primit? Mocianu trebuie sa spuna cat l_au costat cei 75 de metri.
8
1
Nu am vazut vreun articol despre scandalul diplomatic iscat luni seara.nubati scos nicio vorba.nubstiti sau nu vreti sa scrieti despre??ciudat.nu va lasa sponsorul vostru principal Sabit Danus sa scrieti despre??sa va fie cam rusine.sau defapt voi oricum nu prea aveti treaba cu politica voi scrieti la comanda lui stroe si a diversilor sponsori.cat despre umilinta diplomatului american,femeie de altfel,este o pata pe obrazul reprezentatilor statului turc aflati in romania.
9
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614