REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Geamia HUNCHIAR va fi RESTAURATĂ

Geamia HUNCHIAR va fi RESTAURATĂ

Replica API 6 februarie 2021 | 00:16 2664

Muftiul cultului musulman a primit, la începutul lunii februarie, undă verde de la Primăria Constanţa pentru consolidarea şi restaurarea geamiei Hunchiar, un monument istoric al Constanţei amplasat în Centrul Vechi. Lăcaşul de dimensiuni nu foarte mari are o însemnătate imensă pentru istoria si multiculturalitatea Constanţei, fiind cel mai vechi edificiu de cult musulman din oraş.

Geamia Hunchiar va fi restaurată

Cel mai vechi edificiu de cult musulman din oraş, geamia Hunchiar, va fi restaurat. Primăria Constanţa a emis pe 4 februarie, pe numele muftiului cultului musulman, o autorizaţie de construire ce prevede consolidarea, restaurarea şi punerea în valoare a geamiei Hunchiar, dar şi extinderea, reabilitarea, recompartimentarea şi schimbarea funcţiunii Corpului 3 în clădire administrativă. Potrivit documentului emis de către Primărie, care este valabil 12 luni, lucrările vor avea loc pe Bulevardul Tomis, nr. 41 şi vor fi finalizate în decurs de 24 de luni.

Certificatul de urbanism a fost emis în 2017

Primăria Constanţa a emis un certificat de urbanism pentru lucrări de consolidare, restaurare şi punere în valoare a monumentului istoric geamia Hunchiar în anul 2017. Certificatul avea o valabilitate de 24 de luni, timp în care Muftiatul trebuia să obţină şi autorizaţia de construire necesară demarării lucrărilor. La acea vreme, Agenţia de Cooperare şi Coordonare Turcă – TIKA – România a anunţat că va sprijini financiar această investiţie.

Scurt istoric al geamiei

Geamia Hunchiar a fost înălţată în anul 1867, iar în limba turcă, numele său înseamnă "guvernator". Având o arhitectură specifică stilului maur, Geamia Hunchiar este un edificiu simplu, alcătuit dintr-un corp principal de formă pătrată, care adăposteşte sala de rugăciuni şi un minaret înalt de 24 de metri, prevăzut în partea superioară cu un cerdac. Din minaret, care este echivalent cu clopotniţa bisericilor creştine, se face chemarea la rugăciune. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, geamia Hunchiar a fost serios avariată, fapt care a dus la închiderea sa. Lăcaşul de cult a rămas în acest stadiu până în 1990, atunci când reprezentanţii cultului musulman s-au ocupat de renovarea sa.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Puteti sa le-o sugeti gratuit machidonilor. Nu va inghesuiti! Unu cate unu va rog! Incet sa nu va inecati.
1
0
Ghiauri mokanes tzigoina atarnatori , va n gura de saraci. Comentati ca animale.
2
5
Makidonul ala spurcat s-a pisat pe ea de cultura ca in grajd la el nu a auzit de asa ceva, atata timp cat e oaia si laptele, muti muntii. Si labagiul ala de muftiu daca dadea din coate mai mult, castiga procesul ca avea toate atuurile, dar cum oierii intre ei se ajuta, rezulta asta. De aici a rezultat respectul oierilor fata de cult. Muftiule o sa ti se intoarca toate astea
6
3
au machidonii o fi crezut ca i vreun saivan de oi
5
4
Pacat ca a construit taranu ala makidon mizeria aia de cladire fix langa geamie.
9
5

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272