REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
15.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Geoană: Accesul neîngrădit la educaţie şi sănătate din Constituţie - un text abstract pentru mulţi romi

Geoană: Accesul neîngrădit la educaţie şi sănătate din Constituţie - un text abstract pentru mulţi romi

Victor ROTARU 10 aprilie 2024 | 00:00 107

Accesul neîngrădit la educaţie şi sănătate prevăzut de Constituţie reprezintă un text abstract pentru mulţi romi şi cetăţeni mai necăjiţi din România, a declarat secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Geoana: Accesul neingradit la educatie si sanatate din Constitutie - un text abstract pentru multi romi Mircea Geoană

"Constituţia garantează egalitatea deplină în faţa legii, egalitatea de şanse în societate, acces liber şi neîngrădit la educaţie, la sănătate. Din păcate, pentru foarte mulţi dintre cetăţenii noştri de etnie romă şi oamenii mai necăjiţi ai acestei ţări în general acest lucru rămâne (...) o bucată de hârtie, un text abstract care în viaţa de zi cu zi nu reprezintă mare lucru (...) Este o zi importantă, ce ar trebui să ne aducă aminte de lucrurile pe care nu le facem încă suficient de bine în România pentru incluziune socială, pentru egalitate pe bune între noi", a spus Mircea Geoană, luni, în mesajul video pe care l-a transmis participanţilor la o conferinţă organizată de Roma for Democracy, cu prilejul Zilei Internaţionale a Romilor.

Potrivit acestuia, şi Banca Mondială menţionează că România pierde miliarde de euro pe an pentru că tinerii şi copiii romi nu au acces la o educaţie corectă, ceea ce reprezintă "o uriaşă pierdere" pentru ţara noastră.

"Mulţi copiii români de la ţară, din medii defavorizate, din păcate, nu au o şansă corectă să meargă la o şcoală corectă. Este nevoie să lucrăm şi la educaţie, şi la mentalităţi, dar mai ales la această cultură a democraţiei şi a respectului faţă de semenii noştri", a spus Mircea Geoană.

Potrivit ambasadoarei SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, comunitatea şi cetăţenii romi continuă să sufere de marginalizare, discriminare sistemică şi violenţă.

"Aşa cum a afirmat Carmen Gheorghe, (...) în România comunităţile de romi încep acolo unde se termină drumurile asfaltate, apa curentă şi electricitatea. Mult prea mulţi romi din România continuă să trăiască într-o stare constantă de frică şi insecuritate, fără să ştie dacă nu cumva le vor fi demolate casele, copiii împiedicaţi să meargă la şcoală sau dacă nu vor fi cumva victime ale hărţuirii, discursului de ură sau violenţei. Construirea unei vieţi fericite şi prospere pentru voi şi copiii voştri în faţa acestor obstacole este o provocare imensă (...) lansez pentru noi toţi provocarea să ne angajăm în discuţiile dificile, să ne recunoaştem neajunsurile şi să lucrăm curajos împreună pentru a depăşi secole de stigmatizare şi discriminare", a declarat Kathleen Kavalec.

Aceasta a dat asigurări că Ambasada Statelor Unite este mândră să sprijine romii din România şi din întreaga lume şi a remarcat progresele importante în deschiderea instituţiilor din România faţă de cultura romă.

Ea a felicitat Guvernul, Parlamentul şi Ministerul Educaţiei pentru includerea unui lecţii despre Holocaustul romilor în noul curriculum obligatoriu privind Holocaustul.

La rândul său, ambasadorul Suediei în România, Therese Hyden, a atras atenţia că romii reprezintă a doua cea mai numeroasă minoritate naţională din ţara sa. Diplomatul a punctat că Suedia are o strategie pentru minorităţi naţionale care se concentrează pe antidiscriminare, incluziune, participare, limbă şi identitate culturală.

Nu în ultimul rând, potrivit ambasadorului Marii Britanii în România, Giles Portman, construirea unei societăţi incluzive nu este uşoară, poate dura mult şi este important ca oamenii din grupuri marginalizate să fie încurajaţi să îşi atingă potenţialul, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272