REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Geoană crede că modalitatea prin care sunt aleşi europarlamentarii trebuie schimbată

Geoană crede că modalitatea prin care sunt aleşi europarlamentarii trebuie schimbată

Replica API 21 iulie 2013 | 00:00 196

Prezent la Scoala de Vară PES, liderul PSD Mircea Geoană a declarat că România ar trebui să modifice modalitatea prin care sunt aleşi europarlamentarii.

"Modul în care noi organizăm alegerile (n.r. - europarlamentare) în România nu este suficient de motivant şi de atractiv şi pentru public, dar şi pentru propriul nostru electorat. Mă uitam pe câteva analize comparative cu privire la modul în care alegerile europarlamentare se derulează în Europa. Noi avem în acest moment o singură circumscripţie electorală, România, şi avem o listă închisă de partide, cu sistem proporţional şi cu 5 la sută prag minim. În 12 ţări din Uniunea Europeană sistemul este similar cu cel românesc. Dar 15 ţări au un sistem cred eu mai atractiv şi mai competitiv pe care eu cred că ar trebui să-l analizăm şi să decidă la nivel de conducere de partid dacă este o idee bună sau nu. Cincisprezece ţări folosesc sisteme mai competitive pentru ca cetăţeanul să poată alege", a spus Mircea Geoană, continuând: "Mai este sistemul de listă semi-deschisă în care se pune o ordine oarecare pe care partidul o stabileşte, lumea votează numele din acea listă care este preordonată de partid şi poţi să modifici lista propusă de către partid, adică faci un salt în interiorul listei respective". O altă propunere este ca alegerile europarlamentare să nu mai aibă loc într-o singură circumscripţie electorală, România, ci să existe circumscripţii electorale în funcţie de numărul regiunilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272