REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13.9° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Georgescu de la Canale Navigabile a prins glas: Malul de la Cumpăna se surpă pe zi ce trece, iar ministerul nu dă doi bani

Georgescu de la Canale Navigabile a prins glas: Malul de la Cumpăna se surpă pe zi ce trece, iar ministerul nu dă doi bani

Replica API 26 noiembrie 2019 | 23:21 600

Dumitru Jeacă: „Trebuie făcută o nouă expertiză!”

Dumitru Jeacă: „Trebuie făcută o nouă expertiză!”

Daniel Georgescu

La Prefectura Constanța a fost convocat luni, 25 noiembrie a.c., Comitetul Județean pentru Situații de Urgență unde, printre altele, a fost discutată și problema malului care se surpă cu repeziciune în Cumpăna.

În localitatea Cumpăna, malul se surpă din ce în ce mai mult, iar ministerul de resort nu pare să se grăbească să le acorde autorităților locale banii de care au nevoie pentru refacerea zonei. Reprezentanții autorităților locale din Cumpăna acuză faptul că cei din minister îi tot amână, însă malul nu pare să nu mai aibă atât de multă... "răbdare". "Din punct de vedere tehnic s-a facut tot ce a fost posibil. De la minister au spus că vor aloca 1 milion de euro pentru retaluzare. Așteptăm însă și finanțarea pentru piloți. Ministerul de Finante aruncă responsabilităţile de la unul la altul și nu se întâmplă nimic. Îngrijorător este faptul că Dunarea a început să crească și o să avem o mare problemă. Pământul din canal se poate opri în ecluzele de la Agigea. Am mers la toate ministerele, au zis ca ne dau și și-au bătut joc de noi. Acum doar pe hârtie avem de la Ministerul Transporturilor 5 milioane dar in trezorerie nu avem nimic", a transmis Daniel Georgescu, directorul general al Administraţiei Canalelor Navigabile (ACN).

Riscurile surpării malului pentru comunitate sunt foarte mari, iar dacă vin ploile sau ninsorile cetățenii riscă să fie evacuați în număr și mai mare. Până la momentul de față a fost evacuat primul rând de case din apropierea malului, punându-se un accent foarte mare pe siguranța cetățenilor."Oamenii s-au autoevacuat, suntem pregătiți dacă se întâmplă ceva, au unde să meargă și anume în internatul de la campusul școlar. Siguranța cetățeanului e asigurată. Monitorizam 24/24 malul. Casele au fost deconectate de la apă și curent electric", a transmis Nicolae Sorin, secretar local Cumpăna.

Specialiștii spun însă că zilnic se mișcă pământul cu aproximativ 2 mm, însă autoritățile trăiesc cu speranța că acesta se va opri. Prezent la şedinţă, Harry Boiagian, de la Inspectoratului Județean de Stat în Construcții, a scos în evidență faptul că trebuie pus accentul pe siguranța oamenilor din acea zonă și realizarea unei noi expertise care să arate situația actual a malului. „Suntem în legatură permanent cu cei care se ocupă de această problemă și aduc în vedere faptul că ceea ce ne interesează este să salvăm viețile omenești. Avem de-a face cu un fenomen în evoluție care nu este stopat și crește în intensitate. Trebuie reanalizată situația pentru a proceda imediat la masuri de evacuare și punerea în siguranță a cetățenilor din Cumpăna. Sunt convins că zona pusă în pericol pe care expertul o cerceta se va extinde. Din punct de vedere tehnic as vrea sa mă abțin. Trebuie delimitată exact zona, evacuată și pusă în siguranță populația iar lucrările să se concentreze pentru a nu ajunge apa în canal. Aceasta este parerea mea sinceră și personală".

Cu toate că estimarea ajungea la suma de 25 de milioane de euro, expertul nu a dat o garanție că a va stopa căderea. Prefectul Constanței, Dumitru Jeacă, le-a transmis celor de la ACN să înceapă realizarea unei noi expertize pentru a se putea observa stadiul actual al malului. „Îi rog pe cei de la Administrația Canalelor Navigabile să facă o expertiză cât mai curand și cât mai clară să vedem care este situația la momentul actual și dacă se poate se extinde aria în această perioadă. Să ne gândim că vine iarna și nu știn exact cum va reacționa malul la fenomenul de îngheț - dezgheț" a precizat Dumitru Jeacă, prefectul Constanței.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Van gura de makidoni poponari. Va rupeti rozetele in wc la PNL si in pauza comentanti pe feisbuc. Baa poponarilor de penelisti jegosi, o sa ajungeti toti in puscarie dupa cate plangeri penale urmeaza sa aveti. Ma pish pe voi si pe familiile voastre de curve.
1
1
Sta cu un bat infitpt in fund. Imbracat cu geaca ca un taran, un jeg de om.
4
1
Mai Georgescule si mai Mareano, Teodorovici Orlando v-a mintit ca va da bani de la Fondul de Urgenta al Statului, dar v-a mintit, intrucat nu mai e nimic acolo. Asadar, v-a dat Orlando ce v-a dat si poporul roman in aceasta duminica, la alegeri !!
6
2
Psd-Fsn-lovitura de stat in 89 - mariana giju asa ca schimbati-o pe asta o data
6
2
un prost pus acolo de Nicusor care lua spaga de la el lunar.
10
2
va dati seama cum a ajuns tara asta...?!? la sedinta de la prefectura acest prostanac fost bucatar pe nave comerciale isi dadea cu parerea si zicea ceva de fanfluarea navei de la Midia...! bai netotule , tu nu stiai sa deosebesti carnea de oaie de cea de vita si acum vorbesti de ranfluare...!?! hai sictir prostanacule !
13
3
Sa ceara noului guvern PNL, facut din experti unul si unul, scoliti cu doctorate si masterate cu experienta de zeci de ani in administratie. Sunt foarte competenti si sunt sigur ca vor rezolva problema in 3 zile. Pana atunci cei din Cumpana sa se roage sa nu le ia apa casele.
9
7
hai ca ma e putin si plecati acasa
9
2
Sa-ti dam la muie de jeg tie si lu ma-ta aia curva care o suge la poarta1. Sa ne pizam pe voi de telectuali pesedisti. Stiu cine sunteti. Dan.
6
12
Georgescule excroc de la fam. Mazare, Constantinescu s.a.....De cand esti director acolo numai de hotii te tii. Da din banii firmelor tale de paza! Hot dar cu gura mare!
12
2
Georgescu este un prostovan depasit de multe probleme. trebuie sa plece de acolo. Rad toti de el. Priviti in poza ce fata are!
16
3
Si alti ca el,pai dece sa rezolve probema asta ma?,cand P.S.Distilo si doamnei GAJU le-a picat un noroc atat de mare pentru ca sa poata fura bani de la stat legal.
8
2
Ma gandesc ce vor pati si haidamacele de blocuri de pe malul lacului...
6
0
O propunere simpla dar care cu siguranta ca nu va aduce banutii in buzunarele lor. Toate autorizatiile de construire din Cta te obliga sa duci tot molozul rezultat la Dana 69 din portul Agigea, ar fi foarte usor ca aceste cantitati sa fie dirijate catre respectivul mal surpat. Dar in felul acesta distinsilor domni care cer miliarde, nu le-ar mai iesi nimic si atunci pt ce tot acest efort? O tara de neaveniti pusi doar pe furat banii publici.
8
3
Pana acum nu ati behait ca nu va da Teodorovici bani.pana acum ati tacut ca cacatu in iarba.nimic.acum ati prins glas.e lasati ca o sa zburati cu totii de la prefect la toti directorasii pusi de stroe tu va n gura de vagabonzi.stie toata Cta cum ati fost instalati in pozitii de conducere fara a avea un minim de expertiza pt pozitia ocupata.Cristosu mami voastre de jeguri infecte. Iar madame Gaju sa sufere cu decenta si sa nu mai ameninte oamenii din cumpana ca la anul o sa se milogeasca iar pe la portile lor.zdrentelor.sunteti penibili toti.behaiti intr un simulacru de sedinta condusa de jeaca
12
4
de ce nu plantati pentru consolidare ?
8
2
Primaria cum a dat autorizatie ?! De ce nu au cerut acordul celor de administratia canalelor pt a se construi atat de aproape si pt a fora un pamantul ala prost. Studiul geotehnic ce spune ?Primaria Cumpana de ce nu cotizeaza..asa cum a dat autorizatiile.
12
2
sa plateasca cine-i divina,giju cu coson stroe au taiat vegetatia sa faca drum iar acuma se largeste singur
13
1
Visan si Costea spagarii afara. Ah si muye la toti hotii
8
4
cat era pezedeul la purere nu latrati sa va dea bani. acum mancati cacat ca nu va da. muie.
18
4
Cacatul asta parvenit a fost alcolistul preferat al lui Constantinescu. Amandoi au dormit pe si sub mese, amandoi au furat de-au rupt. Asta are si firma Expertiza cu calculatoare si service de care acum se ocupa o ruda dea lui. Un porc psdist care pana acum a tacut ca cacatu'n papusoi iar acum a inceput sa grohaie.Stie ca va lua un picior in cur si DNA scrie pe el. Ps - da' de panarama de Caju Mariana de ce nu se ia, s-o intrebe ce a facut pana acum, ce- a pazit, ca malul ala avea probleme de mult timp?In loc de poezii lui Dancila,sluga Caju si umflatu Stroe plus gasca de parlamentari au tacut
18
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272