REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
9.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Gerul a făcut victime: ambulanţierii, chemaţi să preia oamenii străzii

Gerul a făcut victime: ambulanţierii, chemaţi să preia oamenii străzii

Replica API 4 februarie 2012 | 00:00 175

Degeraţi sau morţi de frig

Degeraţi sau morţi de frig

Ambulanţierii constănţeni au avut zi grea din punct de vedere al solicitărilor, dar au făcut faţă cu brio. Chiar dacă gerul năprasnic s-a mai domolit, lăsând loc unor temperaturi ceva mai prietenoase, cazurile sociale suferă în continuare de pe urma lipsei confortului unui cămin, dând mari bătăi de cap ambulanţierilor, care sunt mereu în alertă pentru a-i prelua şi a-i transporta în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Un asemenea caz a fost sesizat vineri, în zona bisericii Sfânta Maria. Este vorba de un bărbat în vârstă de 44 de ani, din Topalu, care s-a instalat de vreo câteva zile în scara blocului PF12, zona Far, şi care a supravieţuit din bunăvoinţa locatarilor blocului respectiv. Dat fiind gerul necruţător, bărbatul a început să acuze dureri groaznice în zona membrelor inferioare, fapt pentru care locatarii blocului au anunţat Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa. La faţa locului şi-a făcut apariţia un echipaj al Ambulanţei care a preluat cazul social şi l-a supus mai multor investigaţii medicale. "Temperatura corporală este normală, la fel şi tensiunea arterială, iar pulsul este cuprins între 80-110 bătăi pe minut, aşa cum este normal. Din primele investigaţii nu reiese că ar suferi de hipotermie, nici degerături. Acuză dureri la membrele inferioare deoarece susţine că a avut un accident în anul 1984, când a suferit grave leziuni. Acum, probabil din cauza frigului, aceste dureri s-au intensificat. Starea generală a pacientului este bună", au declarat, pentru "Replica", ambulanţierii sosiţi la faţa locului. După toate investigaţiile medicale, cazul social a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe din Cadrul Spitalului, unde a fost igienizat, hrănit şi supus îngrijirilor medicale de rigoare. De menţionat că zona Bisericii Sfânta Maria este un fel de "cuib" al oamenilor străzii, aceştia adăpostindu-se prin scări de bloc, garaje sau canalizări, de ani buni, conform declaraţiilor locuitorilor acelei zone. Spusele acestora au fost confirmate în momentul în care o astfel de persoană, care abia se mai ţinea pe picioare din cauza consumului de băuturi alcoolice, a început să-şi caute hrană în gunoaiele din imediata vecinătate. La nivelul judeţului, pe parcursul perioadei joi-vineri, au fost semnalate 7 cazuri sociale din care trei au fost direcţionate la centrul special amenajate de pe strada Dezrobirii, un caz a fost repartizat Primăriei Istria şi trei persoane au semnat pe propria răspundere că nu vor să stea în Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean. Un alt caz care a pus pe jar ambulanţierii a fost un bărbat în vârstă de 87 de ani, care a fost preluat din locuinţa sa, de pe strada Mălinului, în stop cardio-respirator. Din păcate, toate eforturile au fost în zadar, la scurt timp constatându-se decesul acestuia. Există posibilitatea ca decesul să se fi înregistrat şi pe fondul frigului. O soartă la fel de cruntă a avut-o şi un om al străzii, găsit mort din cauza frigului pe strada Decebal din Costanţa. Acesta a fost transportat la morgă pentru efectuarea necropsiei.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212