REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

GHENELE de GUNOI din INEL II, motiv de CEARTĂ între VECINI

GHENELE de GUNOI din INEL II, motiv de CEARTĂ între VECINI

Replica API 7 iulie 2021 | 09:38 1739

Este mare zarvă printre locuitorii cartierului Inel II. În zona Cimitirului Ortodox Central îşi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, iar cetăţenii se plâng de faptul că cei dintâi îşi depozitează deşeurile în ghenele de gunoi destinate locatarilor blocurilor. Constănţenii acuză că nu au unde să îşi ducă gunoiul din cauză că tomberoanele sunt burduşite de resturile comercianţilor.

La cuţite, din cauza ghenelor de gunoi

În Inel II, constănţenii şi operatorii economici care îşi desfăşoară activitatea în cartier au ajuns la cuţite din cauza ghenelor de gunoi. Concret, locuitorii îi acuză pe comercianţi că depozitează ilegal gunoi pe platformele amenajate în cartier. “Şi noi, cetăţenii, suntem needucaţi, dar şi dacă am fi, tot nu ar fi suficient. Marile magazine şi restaurante îşi depozitează gunoiul în ghenele locatarilor. Locuiesc în Inel II, în zona bazarului de la ruşi. Operatorii economici din zonă, atât restaurante, cât şi magazine de îmbrăcăminte, magazine alimentare, târâie la propriu sacii de gunoi până la ghenă. Lasă în urmă mizerie, aruncă cutii, cartoane, resturi alimentare în tomberoanele de gunoi, iar noi, locatarii, nu mai avem loc de ei. Nu este normal, noi ce să facem cu tot gunoiul?”, transmit cetăţenii are locuiesc în cartier. Se pare că oamenii au motive să se revolte întrucât societăţile comerciale trebuie să deţină contracte încheiate cu societatea de salubrizare şi nu au voie să arunce gunoaiele în acele ghene.

Operatorii economici acţionează ilegal

Primăria Constanţa a explicat pentru Replica faptul că toţi operatorii economici au obligaţia de a amenaja spaţii speciale pentru colectarea selectivă a gunoiului. “Societăţile comerciale trebuie să deţină contracte încheiate cu societatea de salubrizare. Nu au voie să arunce gunoaiele în acele ghene. Mai mult, având în vedere și prevederile art. 19 din Legea nr. 249/2015, privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje, și cele ale art. 5 alin. 7 din HCLM Constanța nr.77/2021, pentru aprobarea Regulamentului privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, toţi operatorii economici au obligaţia de a amenaja spaţii speciale pentru colectarea selectivă, dotate cu containere inscripţionate cu denumirea materialului pentru care sunt destinate şi fabricate. De asemenea, art. 20 din Legea nr. 249/2015 obligă persoanele juridice să încheie contracte cu agenţi economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare, transport, depozitare temporară valorificare şi eliminare a deşeurilor reciclabile”, au transmis reprezentanţii Primăriei Constanţa. Cetățenii pot face o sesizare către autoritatea locală sau Direcţia Generală Poliţia Locală pentru a putea fi luate măsurile care se impun.

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cazematele sinistre trebuie daramate, cei de la bloc sa-si ia europubele si sa -si selecteze gunoaiele.
1
0
Asa se intampla la toate ghenele de gunoi, pentru ca operatorii economici nu au contract cu vreo firma de gunoi.OPC
10
1
Asa se intampla si la piata Tic Tac. Problema e ca tomberoanele de la gunoiul selectat se ridica saptamanal, ele se umplu in 2 zile si se imprastie peste tot. Fast Food-urile deschise non-stop sunt iar o sursa de gunoaie, in jurul celui de langa posta 10 e plin de servetele, ambalaje de hartie si bauturi
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272