Ghidul electricianului amator – cum funcționează rețeaua electrică de la tine din casă?
Ghidul electricianului amator – cum funcționează rețeaua electrică de la tine din casă?
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestCasa este sanctuarul tău în care nimeni nu calcă fără permisiune. Și ce e cel mai important la casa ta este că te simți cel mai bine în ea. Practic, casa este oglinda sufletului și a personalității tale. Și pe lângă asta, cel mai important este că poți să adaugi orice îți trece prin cap pentru a-ți crește constant confortul în casă. De la tablouri în sufragerie care să se potrivească cu noul covor și până la un aparat de aer condiționat, televizoare sau orice device. În cazul pieselor de mobilier, cel mai mare risc este că nu ar putea să se potrivească. În schimb, atunci când alegi diferite device-uri sau aparate care funcționează pe bază de energie electrică, s-ar putea să ai probleme puțin mai mari. Care ar fi ele? Poți risca să încarci mult prea mult tabloul electric, iar acesta să nu mai facă față. Așa că, ar trebui să ai niște cunoștințe cel puțin de bază în ceea ce privește întreaga rețea electrică de la tine din casă.
Dacă ai dat de acest articol în timp ce erai în căutare de un nou televizor, aer condiționat sau orice, și nu știai că ele ar putea încărca prea mult tabloul electric, îți recomandăm să rămâi. În acest articol o să vorbim despre cablurile electrice și tabloul electric.
Despre tabloul electric și de câte tipuri este
Tabloul electric sau tabloul de siguranțe este creierul întregii rețele electrice din casă. De aici controlezi curentul electric, vezi dacă ceva nu funcționează cum trebuie, și de ce nu, chiar oprești toată rețeaua în cazurile extreme. Așa că, rolul lui principal este de a proteja întreaga instalație electrică. Și, înainte de a-ți cumpără anumite electrocasnice care mănâncă foarte multă energie, cum ar fi un televizor, un aer condiționat sau altele, ar trebui să te asiguri că tabloul electric poate susține acest effort în plus. În caz contrar, va trebui să îl schimbi. Acum că ai aflat câteva informații de bază legate de tabloul electric, hai să vezi și cele două tipuri de tablouri pe care le găsești pe piață.
Primul din listă este cel montat în zidărie. Este confecționat din metal, de obicei oțel și plastic rezistent, iar un mare avantaj al lui este că nu strică designul camerei în care este. Doar îl montezi în zidărie, iar ușița de pe care se face accesul o poți picta. Și uite așa, nu ocupi nici spațiu, și nici nu strici designul camerei.
Al doilea din listă este tabloul electric aparent, care este și printre cele mai populare alegeri. De ce? Deoarece poți foarte ușor să îl montezi sau să îl demontezi. Cum lucrurile în viață nu sunt perfecte și ideale, acest tablou fură din spațiu și poate strica designul camerei în care o să fie. Așa că, dacă ești perfecționist și vrei ca totul să fie tras la dungă în toată casa, ar trebui să îți îndrepți atenția către prima variantă de tablou electric, cel montat în zidărie.
Câte tipuri de cabluri electrice există?
Cum tabloul electric nu funcționează singur, de aceea există cablurile electrice. Așa că, uite cele două categorii în care se împarte un cablu electric: Cablul electric se împarte în funcție de numărul de conductoare. Și o să ai de ales dintre un cablu electric cu un singur conductor și cu mai multe conductoare. Cablul electric cu un singur conductor este utilizat pentru a transporta tensiuni mari, iar cel cu mai multe conductoare este folosit pentru tensiunile mai mici.
Pe lângă numărul de conductori, mai sunt și cabluri electrice care se împart în funcție de destinația utilizării. Aici există cabluri rezidențiale și comerciale. Cele rezidențiale sunt concepute pentru a rezista mediului intern și folosite pentru a conecta prizele modulare din gospodărie, luminile și aparatele. Pe când cele comerciale rezistă factorilor externi și sunt concepute pentru a rezista cantităților mult mai mari de energie electrică.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News