Ghimbirul: proprietăți, beneficii și recomandări pentru o viață sănătoasă
Ghimbirul: proprietăți, beneficii și recomandări pentru o viață sănătoasă
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestGhimbirul este un aliment cu proprietăți și beneficii deosebite asupra sănătății organismului, atestat de studii de specialitate. De la susținerea imunității în lupta cu o serie de bacterii până la intensificarea metabolismului, ghimbirul este un ajutor de nădejde într-o serie de afecțiuni cu care mulți dintre noi ne-am confruntat până acum.
Ghimbirul este o plantă care își are originile în pădurile tropicale din Asia de Sud și este folosită de secole atât în alimentație, pentru a condimenta mâncarea, cât și ca suport în medicină integrativă. Ghimbirul este un ingredient apreciat în special în bucătăria orientală, iar principiile sale active - între care terpene, oleorezine și uleiuri volatile - îi conferă proprietăți benefice în diferite afecțiuni, precum indigestia, greața sau răceală. Ghimbirul se utilizează atât în bucătăria internațională, cât și în cure pentru menținerea sănătății. Astfel, doză recomandată variază în funcție de efectul benefic urmărit, iar în cazul pudrei, extractului, tincturii, capsulelor sau a uleiului de ghimbir se pot consumă 2 g/zi divizate în diferite doze sau 4 căni de ceai/zi, dar aceste doze trebuie agreate de un medic sau de un consultant de specialitate. Atunci când rădăcina de ghimbir este fiartă, gustul iute este mai intens, iar aromă scade, pentru că prin procesul de fierbere se elimina o parte din uleiurile volatile. În Thailanda, de exemplu, ghimbirul se rade, apoi se amestecă împreună cu alte condimente pentru prepararea pastei de curry.
Ghimbirul este un adevărat aliat în lupta cu diverși agenți patogeni, de aceea beneficiile sale nu sunt deloc de neglijat. De altfel, acestea chiar au determinat realizarea mai multor studii clinice inițiate atât de universități, cât și de clinici specializate în nutriție, care susțin importanța și puterea acestui aliment. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii aduse organismului de consumul zilnic de ghimbir: stimulează funcția digestivă (împiedică apariția disconfortului digestiv, balonarea sau indigestia), previne infecțiile orale (previne bolile gingivale precum parodontoza și gingivita), este antioxidant și energizant (susține funcția cognitivă în procesul de îmbătrânire și chiar contribuie la îmbunătățirea memoriei și a timpului de reacție), este un remediu contra răcelii și gripei, întârește sistemul imunitar, ajută la scăderea colesterolului, calmeaza greață, contribuie la reducerea inflamațiilor și la îngrijirea pielii și a părului
Contraindicații ale consumului de ghimbir
Consumul de ceai de ghimbir este contraindicat bolnavilor cu afecţiuni renale deoarece poate agrava problemele existente.
Deşi medicina tradiţională sugerează ca femeile însărcinate să bea zilnic o ceaşcă de ceai de ghimbir în primul trimestru de sarcină (pentru a scăpa de greţurile matinale), nu există până în momentul de faţă rezultate bine argumentate care să demonstreze că nu există nici un efect advers asupra fătului. Prin urmare, gravidele care se confruntă cu greţuri matinale sunt sfătuite să consulte un medic înainte de a consumă ceai de ghimbir. De asemenea, trebuie evitat cu orice preţ consumul în exces de ceai de ghimbir deoarece în loc să facă bine digestiei, o poate afecta şi poate da naştere unor simptome neplăcute precum sindromul de gură uscată, diaree, greaţă sau arsuri în capul pieptului, precum şi hiperaciditate gastrică.
Mare atenţie în cazul diabeticilor deoarece ghimbirul consumat în exces poare reduce drastic nivelul de zahăr din sânge cauzând hipoglicemie. De asemenea, evitaţi să consumaţi ceai de ghimbir o perioadă dacă urmaţi să fiţi supus unei intervenţii chirurgicale. Se pare că substanţele din această plantă interferează cu cele din cadrul unei anestezii generale şi astfel este anulat efectul dorit. Tocmai din acest motiv, medicii recomandă încetarea administrării de ghimbir, sub orice formă, cu cel puţîn o săptămână înainte de o intervenţie chirurgicală.
Diana BERECHET
foto: elle.ro
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News