REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Ghinea îi reproşează lui Boloş că vrea să slăbească mecanismele de control pentru banii din PNRR

Ghinea îi reproşează lui Boloş că vrea să slăbească mecanismele de control pentru banii din PNRR

Replica API 18 august 2022 | 00:00 802

Coordonatorul Departamentului de politici publice al USR, Cristian Ghinea, îi reproşează ministrului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, că a supus dezbaterii publice o ordonanţă care prevede slăbirea mecanismelor de control al banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Cristian Ghinea

Într-o postare pe Facebook, Ghinea precizează că prin acest proiect ar urma să fie eliminate "verificările complete" privind dubla finanţare şi că aceste verificări se vor realiza "prin eşantionare". Ghinea adaugă că, în aceste condiţii, ar urma să fie verificaţi doar unii dintre beneficiari.

"Ordonanţa schimbă mecanismul de management al PNRR. România tocmai ce a cerut în mai 3,6 miliarde de euro în prima cerere de plată - care cuprinde şi jaloanele privind sistemul de management şi control. Adică la început trebuie să arătăm că am creat un sistem clar şi stabil de cum cheltuim banii. Apoi vin banii. Doar că nu l-am făcut. Boloş a zis că banii vor veni în iulie. A ratat acest termen. MIPE şi STS nu au făcut sistemul IT capabil să arate beneficiarii finali ai banilor din PNRR. Situaţia e cam urâtă pentru România condusă de iresponsabili. Ce face Boloş în acest context? Ce urgenţe are Marcel al nostru fix acum când aşteaptă verde ca să primească banii? Elimină verificările complete privind dubla finanţare. Aşa, pe sub masă, fără să scrie în nota de fundamentare, trebuie să te prinzi comparând texte, Boloş adaugă două cuvinte: 'prin eşantionare'", precizează fostul ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, el atrage atenţia asupra faptului că eşantionarea poate fi "trucată", iar în acest fel unii beneficiari vor putea obţine finanţare "şi din PNRR, şi de la buget, şi eventual şi din alt proiect european".

"Prin altă şmecherie similară, Boloş elimină controalele pentru achiziţii la beneficiari privaţi. Asta e o nebuloasă veche a fondurilor europene. Dacă ai bani europeni, trebuie să ţii o evidenţă a achiziţiilor, să poţi justifica cum ai cheltuit banii. Aici e o zonă unde ANI nu intră, pentru că ANI se ocupă doar de instituţii de stat. Cum a fost nevoie ca cineva să îşi asume asta în PNRR, am asumat că o face MIPE. Boloş scoate acum propoziţia respectivă din ordonanţă. Cine mai face verificările care sunt obligatorii a fi făcute? Nimeni", adaugă el.

USR îi cere premierul Nicolae Ciucă lămuriri pe acest subiect, apreciind că proiectul de OUG denotă "incompetenţă" sau reprezintă un "sabotaj".

"Cerem premierului Ciucă să lămurească dacă Marcel Boloş comite un sabotaj sau pur şi simplu nu se pricepe. Când Comisia e cu lupa pe tine pentru că nu poţi asigura un control eficace, să dai o ordonanţă să slăbeşti şi mecanismele de control existente e sabotaj sau incompetenţă", afirmă Ghinea.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Artizanul PNRR ului acest jeg de om nu are dreptul sa vorbeasca. A incercat cu usr ul lui sa distruga societatea girat de drogatul citu
1
0
citesti tu citesti, da nu intelegi nimic.Definitia analfabetului functional...
1
0
Si Ghinea si Bolosi sunt foarte buni profesionisti. Sunt baieti destepti.
1
0
Ghinea asta,un nenorocit care mai are tupeul sa vorbeasca!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614