REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Gigi Becali a împărţit bani la pelerinajul Cuvioasei Parascheva

Gigi Becali a împărţit bani la pelerinajul Cuvioasei Parascheva

Victor ROTARU 14 octombrie 2022 | 09:54 1488

Sute de credincioşi s-au adunat în fața Mitropoliei pentru a asista la liturghia Sf. Cuvioase Parascheva. Printre aceştia, s-a aflat şi Gigi Becali.

Gigi Becali a fost surprins în curtea Mitropoliei din Iaşi unde a venit să se închine la moaştele Sfintei Parascheva. Vizita latifundiarului la Iaşi vine la câteva ore după ce FCSB a fost spulberată de Silkeborg cu 5-0 pe teren propriu, scor similar cu cel de pe terenul danezilor (10-0 la general).

„În zilele acestea și mai ales la Sfânta Parascheva, sărbătorile astea sfinte e mult mai puternic harul la slujire, la sfanta liturghie și atunci am venit să simt puterea harului.  M-am închinat, da. Dacă ești în adevăr și în pace atragi oamenii„, a vorbit Gigi Becali în direct la România TV.

Gigi Becali este nelipsit de la pelerinajele la moaştele Cuvioasei Parascheva.

Peste 13.500 de pelerini şi-au petrecut noaptea de joi spre vineri stând la un rând de câţiva kilometri, înfruntând frigul, pentru a ajunge să se închine la raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi Sfântului Paisie, care au fost aduse la Iaşi de la mănăstirea Neamţ.

Din cauza frigului, oboselii şi a lipsei de mâncare, câteva persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din partea echipelor de prim-ajutor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Crucea Roşie sau SMURD. De sâmbătă, 8 octombrie, când a început pelerinajul, 201 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, 14 fiind transportate la spital.

Tot de atunci, conform estimării Jandarmeriei, până vineri dimineaţa la ora 7,00, aproximativ 166.800 pelerini au trecut pe la baldachinul special amenajat în Curtea Mitropolitană. După Sfânta Liturghie, Primăria ieşeană va împărţi mii de porţii cu mâncare celor au asistat la slujbă.

Reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au anunţat iniţial că moaştele vor fi reintroduse sâmbătă în interiorul catedralei, însă, în funcţie de afluxul de pelerini, acestea ar putea rămâne încă o zi în curtea lăcaşului de cult.

Anual, în preajma datei de 14 octombrie, când creştinii ortodocşi sărbătoresc Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul se transformă în unul dintre cele mai mari centre de pelerinaj din ţară.

Cuvioasa Parascheva, cunoscută îndeosebi de bisericile ortodoxe greacă, română, bulgară, rusă şi sârbă, s-a născut în satul Epivat din Tracia răsăriteană, astăzi Boiados, nu departe de Constantinopol, pe la începutul secolului al XI-lea. Ea a murit la vârsta de 27 de ani.

În 1641, moaştele acesteia au fost dăruite domnului Moldovei, Vasile Lupu, drept recunoştinţă pentru achitarea datoriilor Patriarhiei către turci.

În acelaşi an, moaştele au ajuns la Iaşi, fiind aşezate cu cinste în biserica Sfinţii Trei Ierarhi, aflată în prezent sub patronaj UNESCO, care a fost gândită pentru a deveni chivot al Sfintei Parascheva. Acolo au stat până în decembrie 1888, când au scăpat ca prin minune dintr-un incendiu, fiind transferate mai târziu în noua Catedrală Mitropolitană din Iaşi, unde se află şi în prezent.

Generalizarea cultului Cuvioasei Parascheva a fost hotărâtă în 1955 de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Tot atunci a fost stabilită şi data de sărbătorire a Sfintei Parascheva – 14 octombrie, potrivit romaniatv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai bine ar da guvernul pensiile și salariile asa cum se cuvin,în funcție de contributivitate și de munca prestata și studii și sa nu mai împartă d- l Becali bani în stingă și dreapta .sa ii tina pentru dumnealui , sa nu mai umilească populația.
0
0
Doar taie copaci din pădurile Baneasa (If si Ct) si vinde lemne ca se înțelege cu fanii si primarii !!!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367