REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
14.4° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

"Gigi Chiru aplauda actiunea analfabetului primar de Gogealac?!"

"Gigi Chiru aplauda actiunea analfabetului primar de Gogealac?!"

Replica API 20 octombrie 2010 | 00:00 223

Nicusor Constantinescu, presedintele CJC, in instanta pentru autorizarea eolienelor:

Nicusor Constantinescu, presedintele CJC, in instanta pentru autorizarea eolienelor:

Un nou scandal este pe cale să izbucnească în cazul eolienelor de la Cogealac. Dacă iniţial primarul a ieşit cu oamenii în stradă pentru a alunga angajaţii firmei CEZ care intenţionau să construiască parcul eolian din Cogealac pe motiv că lucrările nu ar fi legale -acţiune care s-a lăsat cu focuri de armă şi arestări- acum tensiunile s-au mutat în instanţă. Şi asta pentru că Primăria Cogealac a trimis o solicitare în atenţia Inspectoratului Teritorial în Construcţii (ITC), în care cereau verificarea legalităţii emiterii autorizaţiei de construire nr. 44/15.07.2010, eliberată de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC), întrucât primăria susţinea că nu a primit şi nici nu a eliberat documente de urbanism, premergătoare emiterii vreunei autorizaţii de construire în cazul parcului eolian. Astfel, ITC a înştiinţat reprezentantul Guvernului în teritoriu de neconformităţile care au stat la baza eliberării autorizaţiei 44, solicitând suspendarea şi anularea autorizaţiei de construire precum şi oprirea executării lucrării până la soluţionarea pe fond a cauzei.

Preşedintele CJC, sancţionat contravenţional de ITC

Apoi, la solicitarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi a Inspectoratului de Stat în Construcţii, ITC a anunţat Consiliul Judeţean Constanţa, că în data de 16 august a.c. va efectua un control al legalităţii autorizaţiei de construire nr.44, dar inspectorii susţin că reprezentanţii CJC au refuzat să le pună la dispoziţie documentele care au stat la baza emiterii autorizaţiei, drept pentru care au fost nevoiţi să-l sancţioneze contravenţional pe Nicuşor Constantinescu, preşedintele CJC, pentru obstrucţionarea controlului. "Tot în data de 16 august, ITC a verificat dosarul de autorizare aflat în posesia investitorului SC Ovidiu Development, subcontractorul firmei CEZ, şi s-a constatat o listă lungă de neconformităţi. Drept pentru care ITC a aplicat o nouă sancţiune contravenţională preşedintelui CJC, pentru emiterea unei autorizaţii cu nerespectarea prevederilor legale şi, solicita acestuia revocarea actului administrativ emis, iar investitorului oprirea executării lucrărilor de construcţii ce se realizau în baza autorizaţiei de construire nr.44, până la clarificarea în instanţă de contencios a aspectelor de neconformitate constatate. În data de 18 octombrie, ITC a chemat în judecată Consiliul Judeţean Constanţa în vederea constatării nelegalităţii actului administrativ şi anularea autorizaţiei de construire nr. 44", susţin reprezentanţii ITC.

Chiru: Acţiunea ITC vizează respectarea legalităţii în domeniul emiterii autorizaţiei de construire

La rândul său, inspectorul şef Gigi Chiru spune că toate acţiunile instituţiei pe care o reprezintă vizează respectarea legalităţii în domeniul emiterii autorizaţiilor de construire. "Acest demers în instanţă este primul de acest gen şi nu exclud ca pe viitor ITC să solicite instanţei şi anularea altor autorizaţii de construire cu privire la eoliene şi nu numai, dacă acestea se vor dovedi a fi emise cu nerespectarea legii. Acţiunea ITC vizează respectarea legalităţii în domeniul emiterii autorizaţiei de construire", susţine Gigi Chiru. Numai că preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, are o cu totul altă versiune şi a ţinut să declare, pentru cotidianul "Replica" de Constanţa, faptul că: "Am adus investiţii de 1,5 miliarde euro în România şi în judeţul Constanţa şi Gigi Chiru ia şpagă alături de alţii să le anuleze. Altă motivaţie nu există, că doar nu este orb, nu? Dacă reprezintă Statul Român înseamnă că este împotriva intereselor Statului Român. Reprezentanţii Statului Român, în plină criză economică, ar trebui să sprijine fiecare investitor pe care îl aducem în România, să îl trateze şi să îl respecte corespunzător ţinând seama de investiţia care aduce bani în România şi care creează locuri de muncă, nu să dea apă la moară unui primar care dă cu parul şi toporul". De altfel, preşedintele CJC a criticat extrem de dur acţiunile lui Gigi Chiru în contextul în care, spune el, investitorii sunt pe picior de fugă. "Cine este acest Gigi Chiru? Nu ştiu să fi făcut vreo performanţă în Dobrogea. A fost ales de cetăţeni să-i reprezinte? Oamenii au ajuns în ţară, s-au autorizat, au făcut documentaţie cât un vapor pentru fiecare investiţie, pentru fiecare elice. În locul dânşilor aţi mai investi dacă alţii dau cu parul? Să înţeleg că acţiunea analfabetului ăluia cu 8 clase (Cati Hristu - n.r.) care e primar de Cogealac este aplaudată de Gigi Chiru, nu?! Ăla a semnat 4 autorizaţii fără a avea dreptul şi fără a avea organigramă şi arhitect în structura Primăriei Cogealac. Să înţeleg că autorizaţiile ăluia sunt bune şi ale mele, care le-am dat cu arhitecţi specialişti, cu tot ce înseamnă respectarea Legii 50 privind autorizarea în construcţie, sunt proaste?! Ăia sunt tâmpiţi, sunt cretini, bag 1,5 miliarde de euro, aşa, pe acte de construcţii nelegale?! Au şi ăia vreo 50 de mii de case de avocaţi. Nu ştiu cine este individul ăsta, dar dacă a acţionat în instanţă înseamnă că este în grupul de interese ale celor care sunt potrivnici investitorului CEZ şi care l-au pus pe primar să ia ciobani şi să dea cu parul în ei (în investitorii CEZ -n.r.)", consideră preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272