REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
21.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Glugă: Toleranța la corupție, în IPJ Constanța, este zero! Video

Glugă: Toleranța la corupție, în IPJ Constanța, este zero! Video

Ana Maria LIPAN 30 mai 2023 | 00:00 1665

Recent, au fost mediatizate mai multe scandaluri care implică polițiști surprinși în timp ce luau mită. Printre cele mai revoltătoare se numără cel care vizează cinci agenți de poliție din județul Brașov, reținuți după ce au fost implicați în dare, luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu, dar și al celor doi polițiști din capitală care au reușit să acumuleze zeci de mii de lei, din șpăgi. Sindicaliștii s-au folosit de situații asemănătoare pentru a scoate în evidență salariile mici ale celor din sistem, care pot determina tinerii să apeleze la metode ilegale pentru a-și asigura existența. Constantin Adrian Glugă, comisarul șef al IPJ Constanța, oferă asigurări că, la nivelul județului nostru, toleranța față de cazuri de acest tip este inexistență și că, prin acțiuni continue, se descurajează astfel de practice.

Gluga: Toleranta la coruptie, in IPJ Constanta, este zero! Video
În timp ce nemulțumirile sindicaliștilor din poliție cresc pe zi ce trece, scandalurile ce vizează luare de mită sunt din ce în ce mai frecvente. Recent, două astfel de situații au fost mediatizate, stârnind indignarea publicului. Unul dintre acestea implică doi polițiști rutieri din capitală, care au reușit să acumuleze zeci de mii de lei, din șpăgi. 

Gluga: Toleranta la coruptie, in IPJ Constanta, este zero! Video
“În perioada 7 martie 2023 – 27 aprilie 2023, Pantea Andrei și Olteanu Valentin ar fi primit, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, respectiv pentru a nu constata și sancționa cu amendă sau pentru a nu aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce, sume de bani care nu li s-ar fi cuvenit (Pantea Andrei - în total 11.575 de lei și 405 euro, Olteanu Valentin - 12.975 de lei și 405 euro), de la mai mulți șoferi care ar fi încălcat regulile de circulație pe drumurile publice. În 27 aprilie 2023, cei doi ar fi fost surprinși în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la cinci conducători auto suma totală de 2.550 de lei și 20 de euro. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse.”, au transmis autoritățile. 

Gluga: Toleranta la coruptie, in IPJ Constanta, este zero! Video
Celălalt vizează șase polițiști, reținuți pentru dare, luare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu. Unul dintre cei implicați ar fi perceput chiar și taxă de protecție, în valoare de 2000 de lei pe lună, de la o companie de taximetrie. 
"În perioada decembrie 2021-ianuarie 2023, cei șase lucrători MAI ar fi pretins și primit, de la diverse persoane, sume de bani, bunuri și alte valori, pentru nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu, respectiv pentru a nu aplica măsuri contravenționale la regimul circulației rutiere", precizează comunicatul transmis presei de Direcția Generală Anticorupție.

Gluga: Toleranta la coruptie, in IPJ Constanta, este zero! VideoCosmin Andreica

Aceste cazuri aduc aminte de declarația stupefiantă a președintelui Sindicatului Europol, Cosmin Andreica, care a dat de înțeles că tinerii polițiști sunt împinși de salariile mici, să recurgă la practici ilegale, pentru a-și asigura traiul. 
„Un coleg mai în vârstă a zis că degeaba le spun celor tineri să nu ia șpagă sau că e mai importantă libertatea, pentru că am ajuns la un nivel atât de scăzut al veniturilor, încât, din două șpăgi pe care le primești de la cetățeni, fără să le ceri, la o trecere pe culoarea roșie a semaforului, ai făcut salariul pe o lună de zile. Și, într-adevăr, din analiza unor dosare de luare de mită în sistem, s-a constatat că șpaga medie este de 1.500 de lei”, a declarat acesta. 

Șeful IPJ Constanța: Toleranța la actele și faptele de corupție este zero

Constantin Adrian Glugă, comisarul șef al IPJ Constanța, a declarat în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica, faptul că, la nivelul județului nostru, toleranța pentru astfel de practice este inexistentă și că, prin acțiuni continue, se încearcă descurajarea și prevenirea lor. 

Gluga: Toleranta la coruptie, in IPJ Constanta, este zero! Video
“Îmi place să cred că nu este un mod de viață această afirmație (n. red. "Din doua șpăgi faci un salariu"). Integritatea profesională este unul din aspectele pe care conducerea Poliției Române și conducerea IPJ Constanța s-a axat și pe care se pune mare preț, pentru că toleranța la actele și faptele de corupție este zero. Absolut zero! La nivelul IPJ Constanța, și au fost și mediatizate la vremea lor, au fost o serie de cazuri când polițiștii au sesizat organele specializate atunci când au avut loc încercări de a li se oferi mită și s-au și finalizat acele cazuri cu măsuri preventive, arestări preventive ale persoanelor care au făcut acest lucru. Ne străduim să imprimăm acest model, să continuăm de fapt ceea ce s-a început cu ani în urmă. Nu tolerăm abateri de la conduita profesională și nu încurajăm nici pe departe așa ceva. Orice faptă de acest fel este clar sesizată imediat organelor specializate și n-am putea spune vreodată că acesta este modul în care gândesc polițiștii la nivel național, cu atât mai puțin la IPJ Constanța.”, a declarat acesta. 

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102