REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Joi, 16 Mai 2024
Anul XX Nr. 6731
7.4° Constanța Joi, 16 Mai 2024 Anul XX Nr. 6731
 

Gorghiu: Înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru drepturile copilului este o urgenţă

Gorghiu: Înfiinţarea unei comisii parlamentare pentru drepturile copilului este o urgenţă

A.F. 5 aprilie 2023 | 00:00 410

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a pledat, marţi, pentru constituirea unei comisii parlamentare comune pentru protejarea drepturilor copiilor, subliniind faptul că este "o urgenţă".

Gorghiu: infiintarea unei comisii parlamentare pentru drepturile copilului este o urgentaAlina Gorghiu

"Subiectul drepturilor copilului este atât de important, încât efortul nu trebuie să fie nici ocazional, nici al unui singur parlamentar. Şi, sigur, nu doar la nivelul Parlamentului. Efortul trebuie să fie unul comun, constant, al tuturor actorilor implicaţi. De aceea, este binevenită propunerea de înfiinţare, la nivelul celor două camere ale Parlamentului, a unei comisii parlamentare comune pentru drepturile copiilor. Şi mulţumesc Salvaţi Copiii România pentru insistenţă, pentru argumente, pentru studiile exhaustive care au stat la baza acestei iniţiative. Trebuie să înţelegem că, dacă respectăm şi protejăm drepturile copilului, protejăm şi respectăm viitorul. Nu sunt vorbe mari, este cursul firesc al lucrurilor şi este bine să fim preocupaţi acum, nu mai târziu", a afirmat Gorghiu, marţi, la Senat, la prezentarea raportului "Cunoaşterea, importanţa şi respectarea drepturilor copilului în România", realizat de organizaţia Salvaţi Copiii, scrie Agerpres.

Gorghiu a subliniat că, prin intermediul acestei noi comisii, Senatul şi Camera Deputaţilor vor fi mai riguroase cu legislaţia care vizează copiii.

Printre proiectele care trebuie analizate de parlamentari se numără cel care nu ar mai lăsa profesorii abuzatori să mai predea victimelor, cel referitor la grijă sporită acordată educaţiei copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate, la încurajarea tinerilor din sistemul de protecţie să urmeze orice formă de învăţământ în vederea obţinerii unei calificări profesionale şi a integrării pe piaţa muncii şi la ridicarea consimţământului sexual la 16 ani, o măsură prin care agresorul de copii să nu poată scăpa de acuzaţia de viol, pe motiv că minorul ar putea consimţi.

"Iar primul lucru de care trebuie să se ocupe această comisie este ratificarea Protocolului Facultativ la Convenţia ONU privind Drepturile Copilului asupra unui mecanism de plângeri privind încălcările drepturilor copilului. 24 de state europene au ratificat deja Protocolul. Au rămas doar 6, printre care şi România. Sper ca toţi cei prezenţi azi aici, dar şi colegii parlamentari, indiferent de culoare politică, să înţeleagă urgenţa înfiinţării comisiei pentru drepturile copilului", a adăugat Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului a apreciat concluziile studiului menţionat ca fiind "extrem de valoroase", pentru că temele abordate sunt "vitale pentru construcţia unei societăţi sănătoase".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407