REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Gorghiu: Vizita preşedintelui în Japonia - extrem de importantă; nu poţi să mergi cu o cursă de linie

Gorghiu: Vizita preşedintelui în Japonia - extrem de importantă; nu poţi să mergi cu o cursă de linie

Victor ROTARU 9 martie 2023 | 00:00 803

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, vicepreşedinte PNL, a declarat că deplasarea cu un avion privat a preşedintelui Klaus Iohannis în vizita oficială pe care a efectuat-o în Japonia este justificată, având în vedere importanţa acestui eveniment în cadrul căruia a fost semnat şi Parteneriatul strategic între cele două ţări.

Gorghiu: Vizita presedintelui in Japonia - extrem de importanta; nu poti sa mergi cu o cursa de linie

Ea a fost întrebată cum comentează deplasarea în Japonia a preşedintelui Klaus Iohannis cu o aeronavă privată. "Trebuie să încep cu elementul care mie mi se pare important din acest tablou. (...) În sfârşit, după cinci ani de discuţii bilaterale, de negocieri, de dialog purtat între România şi oficialii din Japonia, se semnează acest parteneriat strategic între România, una dintre puţinele ţări din Europa care are acest parteneriat strategic cu Japonia, a treia mare economie a lumii. (...) Faptul că preşedintele României a fost în vizită oficială acolo şi a discutat despre subiecte de foarte mare interes pentru noi, pentru regiune, merită aplaudat. (...) Sunt două modalităţi în care o vizită oficială a unui şef de stat poate să aibă loc în privinţa transportului, fie are aeronavă privată statul respectiv, şi asta se întâmplă în marea majoritate a statelor europene, statele au o aeronavă care aparţine statului şi cu care preşedintele, premierul, oficialii statului se deplasează în delegaţii oficiale. Varianta doi este cea despre care discutăm astăzi, şi anume aceea în care şeful statului, premierul sau alţi oficiali închiriază o aeronavă. De multe ori, da, s-a închiriat de la TAROM şi ştiu că preţurile au fost extraordinar de mari pentru acele aeronave închiriate şi puteţi să faceţi un recurs la memorie şi să vedeţi sumele pentru genul acesta de deplasare", a declarat Alina Gorghiu, miercuri, 8 martie.

Şefa Senatului a punctat că deplasarea făcută de preşedinte nu putea să fie făcută cu o cursă de linie, având în vedere importanţa vizitei efectuată de acesta în Japonia.

"Nu poţi să mergi cu cursă de linie, fiind preşedintele statului, oricât de populişti am fi. Este preşedintele statului şi niciun preşedinte de stat într-o vizită oficială nu merge cu avion de linie în Japonia. Să mă iertaţi, dar este o notă populistă, care, cred eu, nu se justifică, atunci când vorbim de o vizită atât de importantă, în care se semnează un parteneriat strategic. Vă rog să-mi arătaţi vizite ale unor alţi şefi de stat din Uniunea Europeană în Japonia cu avionul de linie", a declarat Gorghiu.

Aceasta şi-a exprimat convingerea, în privinţa transparenţei cheltuielilor, că instituţia prezidenţială va face publice costurile acestei deplasări.

Totodată, Gorghiu a punctat faptul că, de prea multă vreme, achiziţia unei aeronave oficiale reprezintă un subiect controversat.

"În România, această controversă a deplasărilor, făcute de preşedinte sau de premier, există de ani de de zile. Şi, dacă sunt de acord, de exemplu, cu preşedintele Ciolacu, l-am auzit şi mai devreme pe un anume subiect, este acest subiect: este de nepermis ca România, în anul 2023, când este un stat extrem de important la nivelul UE, un stat care face parte din NATO şi întâmpină tot felul de dificultăţi, să nu aibă la dispoziţia preşedintelui statului, a premierului, a statului român, o aeronavă. Această achiziţie a fost subiect de polemică publică şi de controversă publică de prea mult timp", a declarat preşedintele interimar al Senatului, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Un avion al statului care sa fie folosit la vizite oficiale costa câteva zeci de milioane de euro . De ce nu s a rezolvat această problemă fara tam tam si atatea discuții fara rost ? Pentru ca banii alocați s au dus pe alte mofturi si privilegii tot ale politicienilor .
4
0
Da da da cum sa meargă cu o cursă de linie :-) Nu ii de bon ton De aia avem presedinte sa dea cu schiurile sa joace golf sa meargă cu bicicleta sa joc e tenis ce ce are Acu sa faca astea dupa binenteles rămîne pe cele 6case Neam de p****i sîntem dacă am votat asa om Pt țărișoară lasa dnl e ca merge si asa
3
0
Acum asta este problema in Romania,ca s-a dus Johanis cu un avion privat in Japonia,chiar asa mai,eu nu cred ca asta este o problema care ii afecteaza chiar atat de mult pe romani,problema a fost cand a venit primulministru al Japoniei in Romania si Mihai Tudose primministrul Romaniei de atunci PSDistul ala cu fata de betiv nu a avut timp sa se intalneasca cu primulministru Japoniez care venise pentru ca oameni de afaceri japonezi erau interesati sa investeasca in Romania,fapta asta a afectat imaginea Romaniei in Japonia si in lume pentru ca Japonia nu este orice tara,defapt nici un stat din Europa nu are puterea economica a Japoniei.
3
0
La gunoi cu PNL, votam AUR la alegeri. Mue celor ce isi bat joc de noi si de familiile noastre.
3
2
Du te la spital cu USR ul tau. Nu faceti nici 3 procente la alegeri
3
0
Stimata doamna o r*mânie normala ne dorim și noi! O viața normala ne dorim și noi! Dar avem noi? NU Aveți doar voi politicienii și familiile și rudele și prietenii domniilor voastre!!!!!! ESTE CORECT? Și acum va doriti aeronava prezidențială? Stimată doamnă ,cred ca mai ieftin este sa mergeți cu o aeronava de linie. Cunoaște-ți cât costa mentenanța unei aeronave? Întrebați pe cine cunoaște și dumirițivă! Bani pentru voi au fost, sant și vor fi, dar pentru populație? Puneți in programul comun de campanie (2024) PNL-PSD , ca veți înfăptuii aceasta achiziție FOARTE NECESARĂ! Naiba știe, poate ne va impune aceasta achiziție : UE, Comisia Europeană ……. etc!!!!!! Santeti de noaptea minții!!! Populația nu reușește sa achite facturile de gaze și electricitate și pe domniile voastre vă ,, macină” lipsa unei aeronave de protocol?????? Staul roman produce electricitate ( termocentrale, hidrocentrale, , energie verde… etc)și firmele istețe îl achiziționează , după care este revândut consumatorilor la niște prețuri exorbitante!!!!! Bașca mai împrumutam și R Moldova! Stimata doamna , va întreb pe dumneavoastră și pe colegii dumneavoastră din politica,: TRĂIȚI IN ALTA ȚARA? Sa nu va mire dacă PNL+PSD = 35% scor, împreuna, la alegeri! Bravo! Ne-ați arătat de santeti capabili.
6
0
Daca isi platesc in familie banii de transport nu este o problema. Daca platesc eu si ceilalti contribuaili este o mare problema. Fac ceva de sus pe noi contribuabilii, presedintele si parlamentul, O noua revolutie va face ceva , nu ce a facut cea de la Timisoara, care a jucat doar teatru de 0 parale. ROMANIA TREZESTE-TE. pana nu e preatarziu. Fura in continuare si trag de timp cu pensiile speciale/ de serviciu pe care le platim noi. JOS JIGODIILE din PARLAMENT>
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218