REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.4° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Grădiniță, TRANSFORMATĂ în locuințe colective. Investitorul, fost politician celebru

Grădiniță, TRANSFORMATĂ în locuințe colective. Investitorul, fost politician celebru

Replica API 4 februarie 2020 | 23:52 1754

Fostul consilier PNL, împiedicat de societatea civilă să-și ridice un bloc cu 5 etaje

Fostul consilier PNL, împiedicat de societatea civilă să-și ridice un bloc cu 5 etaje

Imobilul deținut de fostul consilier local Iustin Roman, se va schimba la față. Fostul politican pompează 1 milion de euro pentru a reda strălucirea monumentului istoric de pe strada Sarmisegetuza acolo unde, până acum câțiva ani, a funcționat Grădinița nr. 1. Este vorba despre aceeași clădire care, în urmă cu 5 ani, a reprezentat mărul discordiei dintre investitor și vecini, după ce au aflat că, în locul construcției de două etaje, realizată în stil Art Nouveau, urmează să se ridice un imobil cu 5 etaje. Într-un final, activiștii au reușit să-i păstreze arhitectura și regimul juridic după ce clădirea a fost inclusă pe lista monumentelor istorice.

Reacțiile de salvare a monumentului istoric au început după ce noul proprietar al imobilului, în speță fostul consilier local PNL Iustin Roman, a solicitat PUZ-ul în vederea ridicării unei clădiri cu cinci etaje. Asta ar fi însemnat că respectivul imobil nu și-ar mai fi păstrat liniile arhitecturale ale fațadelor. În condiţiile date, vecinii au demarat procedurile de clasare ca monument artistic, ceea ce s-a și întâmplat, în 2017. Clădirea de pe Sarmisegetuza, cunoscută ca Vila Georgescu, aflată în profundă stare de degradare, a intrat, astfel, într-un proces de consolidare și reabilitare. Grație introducerii pe lista monumentelor istorice, se va păstra arhitectura și regimul juridic. Clădirea este deținută din 2014 de fostul consilier local PNL Fabian Iustin Roman iar, pentru a-i reda strălucirea a pus la bătaie un milion de euro. ”Am început șantierul timid. Se consolidează, reabilitează, fațadele rămân pe poziție. Cea mai mare problemă ne pune subzidirea, se fac subziduri de 3 metri din beton. S-au asigurat fațadele cu lemne groase pentru a le putea susține”, a declarat, pentru Replica de Constanța, fostul consilier local. Fostul politician va transforma monumentul istoric în locuințe colective, arhitectura va fi aceeași, regimul juridic se va păstra și el. Autorizațiile au fost obținute în urmă cu un an, însă nu s-a grăbit pentru a putea găsi abordarea perfectă.

Iustin Roman

Vecinii s-au opus schimbării regimului juridic și schimbării arhitecturii!

Vila a aparținut Federației Comunităților Evreiești din România Cultul Mozaic, iar prin H.C.L.M. nr.499/2001 imobilul Vila Georgescu a fost trecut în administrarea R.A.E.D.P.P. Constanta. Prin Decizia nr.243/10.05.2004 a Comisiei Speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut Cultelor Religioase din România, s-a retrocedat imobilul compus din construcții și terenul aferent, situat in municipiul Constanta, str. Sarmizegetusa nr.40, fosta str. Tache lonescu, Fundației Caritatea- Federația Comunităților Evreiești din Romania Cultul Mozaic. La acea dată, destinația imobilului era de grădiniță. Suprafață totală a imobilului teren+construcție este de 3221 mp. În 2014, imobilul a fost vândut soților Roman Iustin Fabian și Greta Elena. Clădirea este inclusă în lista monumentelor istorice arthitecturale, categoria II, grupa valorică B, potrivit ordinului nr. 2176/2017 emis de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Asta , după ce proprietarii din zonă au aflat că Roman, politician la acea vreme, vrea să ridice un imobil cu 5 etaje, demarând procedurile pentru elaborarea unui PUZ, ce reprezenta modificarea reglementărilor urbanistice, vila Georgescu având regim juridic P+2. Direcția Județeană pentru Cultură s-a sesizat în primăvara anului 2013 și a demarat procedura de clasare ca monument istoric, procedură care în vara lui 2015 a încetat pentru că n-au fost bani pentru lucrarea de arhitectură. Pentru a clasa o clădire drept monument este nevoie de un studiu istoric arhitectural. S-a oprit procedura, în lipsa fondurilor după care, prin societatea civilă, prin vecinii din zonă care au aflat despre dorința lui Roman de a realiza un PUZ, s-a redemarat procedura de clasare, fiind finanțată de cetățeni și de ONG, pe legea 422/2001. Într-un final, au avut un rezultat pozitiv.

Locuitorii din zonă care țin la clădirea istorică au semnat, la acea dată, o petiție prin intermediul căreia și-au manifestat refuzul construirii unui bloc cu 5 etaje într-o zonă istorică. „Domnul Roman își dorește o clădire P+5. Stau în zonă și am inițiat o petiție care a fost semnată de 30 de familii, împotriva acestui PUZ. Au fost depuse 8 memorii la Primărie, din partea locatarilor, a unor ONG-uri și a unor uniuni etnice. Am demarat și procedeul de clasare, care va fi de clasa A ori B, adică ori îl va bloca, dacă va fi clasa A, ori îl va limita drastic în privința regimului de înălțime, dacă va fi clasa B. Nu va putea face modificări decât cu acordul Direcției de Cultură și a ministerului. Dacă ar fi venit cu o propunere de mansardare, n-ar fi fost nimeni împotrivă. El vrea în continuare P+5. Vrea să facă bloc de locuință, să facă spații locative, apartamente. Asta înseamnă să fii consilier! Nu poate face nimic până nu se finalizează acest procedeu și până nu i se va da PUZ-ul“, declara, în 2015, Liviu Merdinian, care locuiește în apropierea imobilului lui Roman.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum justifica asta banii?
1
0
Si unii si altii sunt la fel de talhari! O adunatura de derbedei distrug Constanta sub umbrela unor partide corupte care mimeaza respectarea legilor.
3
1
Disperati dp beton
4
1
Deci, despre ce vorbim aici? Nu conteaza culoarea politica, toti sunt la fel. Lacomi, egoisti, tupeisti si multe adjective. Ma bucur ca nemurirea nu-i de vanzare!
11
2
Da de ce te feresti sa le spui pe nume, le zice securisti.
12
0
Deci, acesti 'lupi in blana de miei', sunt de fapt psd-ei care au invadat partidele, asa zis 'istorice' si le-au compromis din interior. La Constanta, din 1990 s-a demarat distrugerea orasului de acesti impostori politici, care au promis de toate si nu au realizat nimic! Acesti indivizi, cu tentacule in primarie, justitie, militie, au acaparat totul! Au ajuns sa dezgroape si zidurile cetatii Tomis ca sa foloseasca piatra la temelia blocurilor lor. Rusine!
17
3
ce frumos le zici la BLOCURI
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272