REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.8° Constanța Dum., 16 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6762
27.8° Constanța Duminică, 16 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6762
 

Greenpeace cere oprirea dezvoltării proiectului Neptun Deep de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Greenpeace cere oprirea dezvoltării proiectului Neptun Deep de exploatare a gazelor din Marea Neagră

Mirela PASCAL 24 mai 2024 | 00:00 482

Activiștii pentru climă critică expansiunea gazelor fosile și suspectează încălcarea Liniilor directoare ale OCDE pentru întreprinderile multinaționale. Cu doar câteva zile înainte de Adunarea Generală Anuală a OMV, Greenpeace CEE și Fridays for Future Austria depun o plângere la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) împotriva companiei austriece de petrol și gaze OMV. Acuzația lor vizează extinderea activității companiei în domeniul gazelor fosile care alimentează criza climatică și amenință cu depășirea limitei critice de 1,5 grade. Unul dintre cele mai mari proiecte de extindere este exploatarea offshore de gaze din perimetrul românesc Neptun Deep din Marea Neagră. Estimările companiei spun că această exploatare va fi activă timp de 20 de ani.

Greenpeace cere oprirea dezvoltarii proiectului Neptun Deep de exploatare a gazelor din Marea Neagra

Cele mai recente rapoarte ale ONU și scenariul Net Zero al Agenției Internaționale pentru Energie conturează o imagine clară: nu există loc pentru dezvoltarea de noi proiecte fosile. OMV s-a angajat să-și alinieze activitatea la Liniile directoare ale OCDE pentru întreprinderile multinaționale. Continuând să investească în noi proiecte fosile, OMV ignoră apelurile de a opri extinderea operațiunilor în sectorul de petrol și gaze și contrazice principiul director al OCDE, „acționați cât mai curând posibil și în mod proactiv pentru a evita efectele negative asupra mediului", susțin organizațiile de mediu în plângerea lor.

„În timp ce fenomenele meteorologice extreme devastează țări din întreaga lume, OMV pompează miliarde de dolari în extinderea operațiunilor de extragere a gazelor fosile care dăunează climei. Avertismentele din partea oamenilor de știință și a industriei de a opri extinderea afacerii cu combustibili fosili sunt ignorate. În plângere arătăm de ce extinderea proiectelor de gaze fosile nu este compatibilă cu Liniile directoare ale OCDE pentru afaceri responsabile. OMV trebuie să pună capăt acum noilor proiecte de combustibili fosili", a declarat Jasmin Duregger, expert în climă și energie la Greenpeace Austria.

Greenpeace cere oprirea dezvoltarii proiectului Neptun Deep de exploatare a gazelor din Marea Neagra

„Protestăm de ani de zile pentru acțiuni de combatere a schimbărilor climatice, dar companiile de petrol și gaze, precum OMV, nu ne ascultă. Ce ne-a împins în criza climatică? Combustibilii fosili. Unde se duc miliardele de investiții ale OMV? În combustibili fosili. OMV pretinde că se angajează să respecte liniile directoare ale OCDE pentru practici de afaceri responsabile, dar acesta este pur și simplu greenwashing. De aceea depunem acum o plângere", a declarat Jasmin Lang, Fridays for Future Austria.

În plângere, Greenpeace CEE și Fridays for Future Austria cer oprirea extinderii combustibililor fosili și a dezvoltării proiectului Neptun Deep. Acesta este un proiect offshore de extracție de gaze fosile realizat de OMV Petrom și Romgaz în largul coastei României. Companiile estimează că exploatarea va începe în 2027. Potrivit calculelor din evaluarea impactului asupra mediului (EIM), proiectul va produce 276 de milioane de tone de gaze cu efect de seră pe durata celor 20 de ani, echivalentul a cât emite România în trei ani. În prezent, autorizațiile de mediu pentru proiect sunt încă în curs de obținere.

Neptun Deep, un proiect de 4 miliarde de euro

Proiectul Neptun Deep este în linie cu strategia de dezvoltare a S.N.G.N. Romgaz S.A., fiind cel mai mare proiect de gaze naturale din zona românească a Mării Negre şi cel mai mare proiect de dezvoltare din portofoliul grupului ROMGAZ. Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de circa 160 km de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri.

Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare, cu opt sonde de explorare și evaluare forate. Prima descoperire de gaze a avut loc în anul 2012,  când sonda Domino-1, prima sondă de explorare în ape de mare adâncime din România, a confirmat prezența gazelor naturale. Dezvoltarea zăcămintelor comerciale presupune o infrastructură care include 10 sonde, 3 sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principală de gaze către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor. Platforma își generează propria energie electrică, funcționând la cele mai înalte standarde de siguranță și protecție a mediului. Întreaga infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin). Aceasta permite optimizarea proceselor și va contribui la îmbunătățirea performanţei de mediu, prin eficientizarea consumului energetic şi reducerea emisiilor.

OMV Petrom S.A. şi S.N.G.N. Romgaz S.A. vor investi până la 4 miliarde de euro pentru faza de dezvoltare a proiectului.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa o iau pe mata n sabie fututi fata aia de maraciuca, bagmias p**a in pacea voastra, in verdeata voastra, bagamias pulan voi lasama sa am dizelu ieftin si de munk
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
281541142331
5/49
2274181623
joker
123216151112