REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Dum., 8 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6846
20° Constanța Duminică, 8 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6846
 

Grevă japoneză în spitale. De miercuri, încep protestele şi în Sănătate

Grevă japoneză în spitale. De miercuri, încep protestele şi în Sănătate

A.F. 5 iunie 2023 | 18:52 1271

România s-ar putea confrunta cu greve suprapuse, dacă guvernul nu va majora salariile. Am putea avea greve japoneze în spitale, începând de miercuri, după greva profesorilor.

Greva japoneza in spitale. De miercuri, incep protestele si in Sanatate

Angajații din Sănătate au anunţat că fac grevă japoneză miercuri, iar de pe 15 iunie, intră în grevă de avertisment. Dacă Executivul nu-și va respecta promisiunile, de la 1 iulie va fi grevă generală, pe durata căreia vor fi asigurate strict urgențele medicale. 

Guvernul pregătește și majorări pentru angajații din Sănătate. 

Federația Sanitas amenință că va intra în grevă generală la 1 iulie, dacă Guvernul nu își respectă promisiunile. 

După primele negocieri purtate la Guvern, s-a promis creșterea salariilor la nivelul anului 2022 pentru mai multe categorii, plata voucherelor de vacanţă de la bugetul de stat și deblocarea a 14.000 de posturi, scrie antena3.ro.

De asemenea, sindicaliştii din sănătate cer demisia ministrului Muncii, Marius Budăi, în scandalul grevelor suprapuse.

CNS Cartel ALFA cere demiterea Ministrului Muncii și intrarea într-un dialog social real și responsabil

"A doua măsură urgentă este revenirea la o fiscalitate echilibrată a muncii, prin transferul unui procent din contribuțiile sociale înapoi către angajator.

Conflictul social amplu existent astăzi în România și care cuprinde din ce în ce mai multe categorii socio-profesionale este rezultatul direct:

- al unor decizii politice greșite (precum mutarea integrală a poverii fiscale asupra lucrătorilor);

- al lipsei de responsabilitate a guvernanţilor, care au produs și întreținut un adevărat haos legislativ, prin adoptarea de legi pe care apoi le-au blocat de la aplicare și prin întreținerea unor inechități majore în societate;

- al incompetenței promovate la toate nivelurile de decizie;

- al lipsei de consultare cu partenerii sociali;

În fapt, lipsa unei consultări reale este sursa principală a tuturor conflictelor. Obstrucționarea dialogului social și atitudinea arogantă a guvernanților au dus la blocajele actuale ce au amplificat nemulțumirile lucrătorilor.

Ministrul Muncii interpretează într-un mod personal și dictatorial dialogul social. El invită la discuții anumiți parteneri sociali, după criterii care nu se regăsesc în nicio lege a dialogului social. 

Proiecte de legi extrem de importante, cuprinse în PNRR – reforma pensiilor speciale, legea salarizării și reforma sistemului public de pensii, au fost elaborate fără niciun fel de consultare cu partenerii sociali. 

Lipsa de transparență, modul în care clasa politică ține cu dinții de privilegii aberante și sfidătoare, precum pensiile speciale ale aleșilor, ratarea termenelor din PNRR, dar și semnalele negative transmise de Bruxelles, arată clar incompetența guvernului în gestionarea procesului de revenire din criză.

Primul pas necesar pentru gestionarea conflictelor este demiterea actualului ministru al muncii şi intrarea într-un dialog social real și responsabil.

O a două măsură prioritară este revenirea la un sistem fiscal echilibrat, cu transferul imediat a unui procent din contribuțiile sociale ale angajaților înapoi către angajator.

Haosul politic nu este creat de către lucrătorii care sunt în stradă sau amenință cu greva. Răspunsul acestora vine după șiruri lungi de nemulțumiri în care negocierile au eșuat, iar doleanțele lor nu au fost luate în seamă.

Nu doar incompetența domnului Budăi ne-a adus în acest prag, ci și lipsa de preocupare, empatie și solidaritate cu oamenii muncii, ruptura majoră dintre clasa politică și cetățeni. 

Politicienii tratează sindicaliștii din educație precum un cartof fierbinte, l-au pasat de la unul la celălalt, fără a zice ceva clar. Accentul se pune pe "nevoia de terminare a grevei" și nu pe soluționarea problemelor și a cauzelor acestora.

Reprezentanții clasei politice trebuie să își asume și să deconteze eșecul politicilor care favorizează capitalul în detrimentul lucrătorilor, care au transformat România în țara muncii ieftine, a lucrătorilor lipsiți de drepturi și venituri decente, a serviciilor publice subfinanțate, la care din ce în ce mai puțini au acces!

CNS Cartel ALFA își exprimă solidaritate cu personalul din educație care a decis continuarea grevei, cu personalul din sănătate și cu toate categoriile socio-profesionale care își revendică drepturile legitime", se arată în comunicatul CNS Cartel Alfa remis presei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu le mai ajung spagile? Mai da-i in plm cu greva lor de mercenari in halate
0
0
Pleaca iar pe cretini sa-i trateze babele si dr Goagal. A, uitam ca nici la baba nu e mocangeala, doar aici la comentarii
1
0
Pleaca fa, dar de te primesc aia? Cel mult liftiera probabil, oi mai fi si absolventa de Ovidius, te angajeaza maxim paznic.
4
3
ba manipulantule tu n-ai luni de scoala cate luni de vacanta are un medic pricepi? sau sa-ti desenez? si asta cu taxele privatilor, astept ca statul sa stopeze evaziunea fiscala care e TOATA in privat si dupa aia o sa fie bani pentru toata lumea!!
4
3
Dar pe banii și sănătatea voastră! Nu pe munca celor de la privați. Vreți să vă susținem? Dar pe cei de la privați cine îi susține?
5
3
Toți șpăgarii și lenesii,niște mormoloci de oameni din tata in fiu și mama fica sau făcut profesori și doctori Sa va trag mwe
7
4
Suge fa o ceapa, eu muncesc pe minim ca manipulant si tu pe 12000...mortii ei de viata SI TOT TU NU ESTI MILTUMITA?
9
3
Toata lumea da cu puetre in noi dar nimeni nu vrea sa ne faca meseria in locul nostru. Va invit sa invatati cat am invatat eu si sa suportati toate cacaturile tuturor nesimtitilor in conditii de aparatura veche/uzata pentru 12000 lei pe luna. Regret ca nu am plecat in Franta pentru 5000 euro pe luna si va lasam sa va descurcati. Un medic bun costa, de la 20.000 lei in sus asa ca nu mai comentati aiurea.
4
15
Noroc ca sunt medic la stat, am bani si ma doare-n pla de voi. Si in momentele in care ma doare rog o asistenta tinerica sa ma panseze. Cine e p***t a ales munca la privat, cine e destept si vrea o viata usoara a ales la stat.
9
2
Hai și cu greva fiscala in Privat bagaleashpla pe gât de jeguri. Ajunge cu îndestularea și nesimtirea Leprelor pesede penele securiști din tara in fiu. Jos jegurile de pretutindeni! Ia cu furca pe ei!!
7
3
Ajunge bai paracopitatelor cu grevele, la munca!
11
3
@CNAIR Ruta a fost deviata pentru a admira mai mult timp peisajele Dobrogene, data viitoare o sa se devieze prin Moldova.
13
3
Fac grevă medicii care au 15.000 mii lei salarii ? Interesant...
16
4
Pe ei, pe taxele privatilor pe mama lor!
12
3
Oare de ce a fost deviata azi ruta de la Fetești spre Hârșova pentru a ajunge la Constanța? Fără nici un anunț, panou sau comunicat din partea IGPR? Câteva echipaje de polițiști pe traseu care mai mult au încurcat circulația. Începând cu 1 iunie a fost suspendata taxa de pod peste Dunăre. Însă azi am fost dirijați prin Hârșova cu un plus de 100 km. Mai mult am plătit taxa de pod la Giurgeni de 11 lei. Și parca nu a ajuns am stat pe pod cca 45 minute. Am ajuns acasă cu o întârziere de 3 ore. Consum de carburant, timp, nervi și haos peste tot. Cine plătește pentru aceste decizii catastrofale pentru populație? După harababura de ieri, azi au dat-o total în bara. Lăsați grevele în învățământ ca au timp berechet, in sănăt**e ca infirmierele sunt plătite mai bine decât inginerii. Vorbiți despre lucruri simple de interes national.
7
7
Ma intreb sau va intreb la privați de ce nu se fac greve ? Răspunsul ar fi sunt plătiți fff bine dar e greșit suntem plătiți cu mult mai puțin decât la stat și putem fi dați afara destul de ușor deci in continuare cel mai bun patron e statul
12
6
Foarte bine; in occident sunt greve in permanenta iar la noi cu salariile astea de mizerie si costul vietii in continua crestere n-au mai fost de 15 ani; grevele trebuiau facute din urma cu cel putin 10 ani ptr ca si atunci era mizerie mare si viata scumpa; acum e mult mai rau; au avut loc deja negocieri de cateva saptamani; de ce mai asteapta pana la 1 iulie ? escrocii de la guvernare nu vor face nimic si nu le vor da nimic
5
9

REPLICA


LOTO

6/49
3417262547
5/49
153224403139
joker
22178279