REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
11.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Greviştii francezi spun ''nu'' proiectului de reformă a pensiilor

Greviştii francezi spun ''nu'' proiectului de reformă a pensiilor

Valentina CAMARA 20 ianuarie 2023 | 00:00 220

Muncitorii francezi au intrat joi în grevă şi au organizat marşuri de protest în toată ţara, oprind circulaţia trenurilor şi producţia de electricitate, în semn de protest faţă de planurile Guvernului de a majora vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, transmite Reuters.

Grevistii francezi spun ''nu'' proiectului de reforma a pensiilor

Aceste greve sunt un test important pentru preşedintele Emmanuel Macron, potrivit căruia planul de reformă a pensiilor este vital pentru a asigura stabilitatea sistemului de pensii, deşi este extrem de nepopular în sondajele de opinie.

"Salariile şi pensiile trebuie majorate nu vârsta de pensionare", se putea citi pe un banner purtat de demonstranţi la un marş organizat la Tours, în vestul Franţei.

"Va trebui să îmi pregătesc cadrul de mers dacă reforma va fi adoptată", spune Isabelle, o asistentă socială în vârstă de 53 de ani, adăugând că serviciul ei este prea dur pentru a lucra doi ani în plus.

Conform estimărilor Ministerului Muncii, majorarea vârstei de pensionare cu doi ani ar aduce un plus de 17,7 miliarde de euro sub forma contribuţiilor anuale la sistemul de pensii, astfel încât sistemul va ajunge la punctul de echilibru încă din 2027.

"Reforma este necesară şi corectă", a spus ministrul Muncii, Olivier Dussopt.

În schimb, sindicatele susţin că există alte modalităţi prin care poate fi asigurată sustenabilitatea sistemului de pensii precum taxarea celor super-bogaţi sau creşterea contribuţiilor plătite de angajatori sau a pensionarilor înstăriţi.

"Această problemă poate fi rezolvată în diferite moduri, prin taxare. Muncitorii nu ar trebui să plătească pentru deficitul din sectorul public", a apreciat Laurent Berger, preşedintele CFDT, cel mai mare sindicat din Franţa.

Provocarea pentru sindicate este să transforme opoziţia faţă de această reformă, precum şi nemulţumirea faţă de criza costului vieţii, într-un protest de amploare care ar putea forţa eventual Guvernul să schimbe direcţia. Liderii sindicali, care ar urma să anunţe noi greve şi proteste, spun că ziua de joi a fost doar începutul.

Reforma pensiilor trebuie însă să treacă prin Parlament, unde Macron nu are o majoritate dar speră să treacă proiectul cu ajutorul conservatorilor, potrivit agerpres.ro .

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108