REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

GROAZĂ pe ȘOSELE, BLAJINII au avut PRIORITATE

GROAZĂ pe ȘOSELE, BLAJINII au avut PRIORITATE

Replica API 10 mai 2021 | 00:17 2509

Aglomerație mare duminică, la Cimitirul Municipal Constanța, cu ocazia Paștelui Blajinilor. Sute de constănțeni au mers la cimitir, iar cei mai mulți dintre ei s-au conformat și au purtat mască, însă au fost și persoane care nu dădeau doi bani pe măsurile impuse în pandemie. În apropierea cimitirului au fost prezenți și oamenii legii care au supravegheat zona pentru a evita producerea unor eventuale incidente neplăcute.

A fost zarvă mare duminică, 9 mai, de la primele ore ale dimineții, la cimitirul de pe strada Baba Novac. Sute de constănțeni au mers cu ocazia Paștelui Blajinilor (Paștele Morților) pentru a vizita locurile de veci ale celor decedați, au curățat mormintele, le-au împodobit cu flori și au aprins lumânări. Pe șosele a fost jale. Încă de dimineață, până la orele amiezii, pe strada Baba Novac s-a mers bară la bară, cozile ajungând până în apropierea Casei de Cultură. Conducătorii auto au tot încercat să găsească rute ocolitoare, însă, fără succes. Astfel, minute în șir au pierdut aceștia în trafic și, odată ajunși la poarta Cimitirului Municipal, aventura găsirii unui loc de parcare începea. Coadă a fost și la achiziționarea de lumânări sau flori, acolo unde nu s-a mai ținut cont de distanțare socială sau măști.

Oamenii legii, la datorie

Prezenți la cimitir au fost și jandarmii, polițiștii locali dar și un echipaj de la Poliția Rutieră ce a încercat să fluidizeze traficul.

Paștele Blajinilor, date și obiceiuri

În general, Paștele Morților sau Paştele Blajinilor pică în fiecare a doua zi de luni de după Paşte, însă creştinii preferă să meargă la cimitir, pentru a-şi cinsti morţii, în Duminica Tomii. Cu o zi înainte de Paştele Morţilor, creştinii vopsesc, din nou, ouă roşii. Prima duminică după Paşti poartă numele de Duminica Tomii, marcând momentul în care Iisus se arată Apostolilor, printre care și Toma, cel care nu credea în învierea Mântuitorului.

În Duminica Tomii sunt cinstiți și morții, iar în Banat femeile pun diferite pachete cu pomeni pe ape curgătoare, iar copiii împletesc coșuri din nuiele, în care sunt așezate ouăle roșii, vopsite în ajunul acestei sărbători.

În 2021, această sărbătoare va avea loc pe 10 mai. Numele acestei zile vine de la faptul că oamenii care au trecut în neființă sunt cunoscuți ca și ”blajini”, adică sunt blânzi și buni și nu mai pot face rău nimănui. Atunci când femeile aruncă în apă cojile ouălor vopsite, blajinii află că este Învierea Domnului.

Diana BERECHET

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108