REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Guterres face apel la relaxarea datoriei ţărilor sărace, fragilizate de pandemie

Guterres face apel la relaxarea datoriei ţărilor sărace, fragilizate de pandemie

Replica API 31 martie 2021 | 00:00 555

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel luni la comunitatea internaţională să creeze "un nou mecanism" pentru relaxarea datoriei celor mai sărace ţări, fragilizate de pandemie, potrivit AFP, citată de Agerpres.

El a lansat un apel "la o acţiune urgentă", în contextul "celei mai mari recesiuni de la Marea Depresiune", în cadrul unei conferinţe la înalt nivel despre finanţarea dezvoltării, organizată la sediul Naţiunilor Unite de la New York.

Ţările G20 au cheltuit aproape 16.000 de miliarde de dolari pentru a-şi relansa economiile, însă ţările în curs de dezvoltare nu pot face la fel, şi-a exprimat el regretul în cadrul acestui eveniment organizat cu Canada şi Jamaica, în prezenţa reprezentanţilor câtorva zeci de state.

"Vor fi necesare relaxări suplimentare şi ţintite ale datoriei în favoarea ţărilor vulnerabile, inclusiv a ţărilor cu venituri intermediare", a spus el, făcând apel la crearea acestui "nou mecanism".

Guterres a salutat măsurile recente luate de Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi G20, cerând în acelaşi timp "măsuri mai îndrăzneţe".

Mecanismul G20 de suspendare a datoriei, care expiră la sfârşitul lunii iunie, trebuie prelungit până în 2022 şi propus în special ţărilor cu venituri intermediare care îl doresc, a pledat el.

G20, grupul primelor 20 de economii din lume, s-a pus de acord asupra unui cadru comun pentru a restructura datoria ţărilor sărace cu un moratoriu asupra plăţilor de dobânzi în cadrul Iniţiativei de suspendare a plăţilor aferente serviciului datoriei.

"Suntem în pragul unei crize a datoriei", a avertizat secretarul general, precizând că "o treime dintre economiile emergente sunt expuse unui risc ridicat de criză bugetară".

În plus, şase ţări sunt în incapacitate de plată, între care Zambia şi Liban, ultima pentru prima dată în istoria sa.

Anterior în această lună, miniştrii de finanţe din G7 au susţinut noi ajutoare pentru ţările defavorizate fragilizate de pandemie, prin intermediul FMI.

Ei s-au arătat favorabili unei noi emisiuni de drepturi speciale de tragere (DTS), prima de la criza financiară din 2009, pentru "a furniza lichidităţi" ţărilor vizate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614