REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
12.1° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Guvernul a modificat Codul penal privind prescripţia răspunderii, care era declarat neconstituţional

Guvernul a modificat Codul penal privind prescripţia răspunderii, care era declarat neconstituţional

Replica API 2 iunie 2022 | 21:40 1812

Guvernul a adoptat, luni, un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care a fost modificat articolul din Codul penal referitor la întreruperea termenului în care răspunderea penală poate fi prescrisă, care fusese declarat neconstituțional.

„Astăzi, Guvernul a adoptat un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care a fost aliniat articolul 155 alineatul 1 din Codul penal la o recentă decizie a CCR din data de 25 mai. Potrivit acestei ordonanţe de urgenţă, articolul 155 va avea în alineatul 1 următorul conţinut: Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză, care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului”, a declarat Cătălin Predoiu.

Dupa decizia CCR, guvernul a fost nevoit să recurgă la OUG. Executivul a modificat astfel articolul ce reglementează prescrierea faptelor penale, pentru că, altfel, ar fi putut duce la închiderea unor dosare vechi, în care procesele au trenat ani de zile. Este vorba despre nume celebre, precum Elena Udrea, Sorin Blejnar, fost președinte al Fiscului, ori Lucian Duță, fost președinte al Casei de Asigurări de Sănătate.

Ministrul Predoiu a explicat că această modificare a fost cerută de CCR, fiind susţinută şi de Parchetul General. „Această intervenţie legislativă a fost cerută imperios chiar prin comunicatul Curţii Constituţionale care menţionează termenul de intervenţie imediată pentru a alinia legislaţia deciziei respective. Nu mai puţin această intervenţie a fost susţinută şi de poziţia Parchetului General, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a Ministerului Public cu care ne-am consultat imediat şi care ne-a confirmat analiza în sensul că o pasivitate sau o întârziere în intervenţia legislativă ar fi condus la un efect nedorit, aş putea spune chiar devastator asupra multor anchete şi implicit asupra obiectivelor Guvernului din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Nu în ultimul rând, este o intervenţie care vizează protecţia cetăţeanului pentru că păstrarea cadrului legislativ consacrat combaterii infracţionalităţii de toate tipurile reprezintă o măsură prin care statul protejează siguranţa cetăţeanului”, a arătat Cătălin Predoiu, scrie digi24.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cu alte cuvinte ,, Romania ramane a procurorilor , ca judecatorii oricum sunt degeaba ,, !
1
0
Parca a fost un referedum initiat de Johanis care prevedea ca legile justitiei sa nu mai fie modificate prin oug.
0
0
Acest Domn Predoiu Catalin,chiar e Min Just?De cate ori a fost din 2008 si p**a acuma? si nu a realizat nimica.Ba din contra a contribuit la dezvoltarea structuri mafiote si statului esuat.Mai domni jurnalisti de la Replica puteti dsv sai transmiteti din partea mea.Daca dl Coldea si Dl Hellvic,nu a reusit p**a acuma sai transmita.Faceti voi un Lobby din partea mea.Si sa nu ne mai creda p****i ca natie si facuti pe fata cu adevarul.Mai am auzit si noi de Just din alte tari Europene.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272