REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Guvernul înființează o comisie pentru aprobarea investițiilor străine, alături de SRI și SIE

Guvernul înființează o comisie pentru aprobarea investițiilor străine, alături de SRI și SIE

Replica API 18 aprilie 2022 | 18:57 445

Guvernul Ciucă a aprobat înființarea unei comisii pentru examinarea investițiilor străine, non-UE, în România ce depășesc două milioane de euro în domeniile ce privesc securitatea națională, scrie fanatik.ro

Guvernul Ciucă a aprobat joi, prin ordonanță de urgență, înființarea unei comisii pentru examinarea investițiilor străine, din afara spațiului european, în România din perspectiva siguranței naționale. Sunt vizate toate investițiile directe ce depășesc suma de două milioane de euro în toate domeniile cheie, de la infrastructură la sănătate și agricultură până la presă.

Examinarea investițiilor străine în România

Ordonanța aprobată joi de către Guvernul României prevede formarea unei comisii, din care vor face parte câte un reprezentat al tuturor ministerelor dar și câte unul din partea Serviciului Român de Informații și al Serviciului de Informații Externe, ce va verifica investițiile străine, venite din statele din afara Uniunii Europene și care depășesc suma de două milioane de euro. Scopul vizat este acela de „protejare a intereselor esențiale de securitate și ordine publică” în domenii precum energie, transporturi, telecomunicații, bancar, agricol sau mass-media. Practic, orice investitor din afara spațiului UE va trebui să depună o cerere de autorizare și să aștepte, în termen de maxim 60 de zile, acceptul Comisiei pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD). Avizul privind cererea de aprobarea a investiției se dă prin votul majorității membrilor, iar reprezentanții SRI și SIE, membri permanenți în comisie, nu au drept de vot.

Inițiatorii susțin că, prin această ordonanță de urgență, a fost implementat în cadrul legislativ național regulamentul european 452/2019, prin care statele europene aveau obligația ca până în 2019 să stabilească un cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană.

Regulamentul nu prevede însă un prag financiar peste care aceste investiții urmează să fie verificate și nici implicarea serviciilor secrete, lăsând la latitudinea fiecărei țări modul în care organizează această procedură.

Deputatul PNL, Pavel Popescu, președintele Comisiei de Apărare a Camerei Deputaților, susține că reprezintă un pas important pentru protejarea economiei, resurselor și a intereselor strategice ale României. „Alături de o mână de oameni extrem de curajoși am încercat să construim un mecanism național robust și în primul rând nepolitizat pentru examinarea investițiilor străine directe non-UE. Cu expertiză de top din partea SUA, cel mai bun prieten al României, după sute de discuții și mii de pagini citite și recitite, după piedici și sabotaje care mai de care mai interesante, România face un pas în plus pentru o mai bună protecție a economiei, resurselor și a intereselor sale strategice.

O clarificare simplă, pentru că presei îi place senzaționalul și nu ratează niciodată ocazia de a amesteca “serviciile” cu politica: rolul comunității de intelligence în comisia de examinare a investițiilor străine (comisie aflată sub Prim-ministrul României) este unul absolut normal, prezent în diferite forme în toate mecanismele de acest fel. Din rațiuni de securitate, serviciile de informații (care nu au drept de vot în comisie), vor pune la dispoziția guvernului toate datele necesare cu privire la un posibil investitor în domenii strategice, astfel încât factorul politic să poată lua decizia corectă pentru interesele României”, a explicat deputatul Pavel Popescu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272