REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Hărțuirea penală a ritualului de împărtășire a mai încasat o clasare de dosar

Hărțuirea penală a ritualului de împărtășire a mai încasat o clasare de dosar

Replica API 11 iulie 2020 | 00:40 2046

Pe 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța dispunea o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, prin reprezentant legal Emil Moise. Acesta îl acuza pe IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și alți doi preoți de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

În replică, pe 20 mai 2020, Emil Moise a făcut o nouă plângere penală, de data aceasta către DIICOT - Constanța, cu trei acuze la adresa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a preoților slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică și comunicare de informații false. Totodată, a doua zi, pe 21 mai 2020, trei cetățeni formulau o altă plângere penală către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în care IPS Teodosie și alți preoți din arhiepiscopie erau acuzați tot de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.

În concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtășire cu o linguriță comună a mai multor credincioși a pus viața acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie și Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârșirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioșilor și comunicare de informații false. Formulate într-un ton de hărțuire a ritualului, plângerile penale mai susțineau că folosirea unui prosop la împărtășire, a unor bucăți de anafură pe care credincioșii le luau după împărtășire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoți, sunt tot infracțiuni și chiar sfidare a autorităților publice și a Patriarhiei.

DIICOT - Constanța a dispus clasarea cauzei cu privire la comunicarea de informații false și a trimis către Parchet celelalte două cauze

Parchetul a reunit aceste plângeri într-un nou dosar penal, față de care a dispus clasarea cauzelor, în 2 iulie 2020, după cum urmează:

- față de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dispus clasarea cauzei privind infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală;

- față de preoții Arhiepiscopiei Tomisului a dispus clasarea cauzei privind infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.

„Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilitățile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtășire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească și liniștea duhovnicească a celor ce li se pare că sfințirea vieții, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, ar constitui o infracțiune” transmit reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

D.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Oamenilor dragi dar va rog faceti ceva ceva nuuu se mai poate.Pute de nesuportat in continuare.Sepala morti in continuare in garaj.Au venit organele plitia si dsp au luat banuiesc spaga de rigoare si tootul ii ok.Nu demult am vb cu un angajat care spala mori acolo.Am iregistrare cu el daca nu o vrea sa mai recunoasca.Faceti cevaaa astia sint de ne oprit.
1
0
Ce fata ai teai cacat pe tine si esti ud ii rece la cur si privirea arata asta.Japita umana nu te mai satura al cu coarne.
3
0
Esti duce Teo te uibesc adinc k de fiecare data.
2
0
Toata lumea dar toata lumea ii sluga a biserici.Sincer nu stiu de ce sa fim credinciosi ii ok.Dar k morti sa fie spalati in garaj si sa fie emise facturi unde si cind se vrea nu nu ii ok.Verificati Reverificati cele scrise in presa si daca intereseaza mai vb o data cu vecini acelei case.Nu mai argumentez k a mincat si politia si dsp care sa facut ca face treaba.Spagoveanu nu are limite,nici sluga lui se stie ia cine.
1
0
HEI HEI HEI VEZI K AI CEVA MARON LA GURA.SI NU AR FI RAU SA FACI CITE O CLISMA INAINTE SA VI LA MINE PT ANALUL DE CARE NU TE POTI LIPSI.
2
0
DA CHIAR SUFAR ACUMA.CUM RKU NU II INTERESAT NIMENI SA VB CU VECINI CASEI UNDE SE SPALAU MORTI IN GARAJ.CUM ACESTIA AU VB CU UN FOST ANGAJAT CARE SPALA SI FACEA DIVERSE IN ACEA CURTE.CHIAR ATIITA LUME SA FIE MINJITA OARE.CHIAR SA NU AIBA NIMENI INTERESU SA AFLE ADEVARU.SAU ASA II OK SPALAT DECEDATI IN GARAJ PE LINGA ROTI DE REZERVA SI ULEIURI DE MOTOR FARA NICI UN FEL DE AVIZ DE NICAIERI.FAMILIILE DECEDATILOR TRE SA FIE INTERESATI DACA LEGEA DOAAAARME DE RAGUL LUI SPAGOVEANU CARE II IMACULAT.
2
0
Gata miai cazut cu tronc Spagovene cu proxima ocazie te las sa imi faci un cuniligus.Da cred ca teai saturat de atiiita rect.Japita infecta.
1
0
Alti lingai si procurori aia
1
0
CU CE VENITURI ATI RIDICAT CASAVILA AIA MARE DE LA DELFINARIU DOMNULE PREAFERICIT
2
0
astia care au clasat dosarul sunt tot niste lingai de racle ,batuti in cap, au vazut in ce pericol de naga acest Mache, Spagoveanu , preasfintitinalt in prostie , ce pune in pericol natia romana , spagar vestit , acest Teodosie , un escroc ,vestit.
1
1
Cei care au clasat dosare cu nelegiuirile tapului de spagoveanu sunt la fel ca el nuli creduli sunt PSD sigur si nu vor decat decimare Ia sa mearga si ei ;la impartasanie cu aceeasi lingurita si sa linga toate ivcoanele si mana tapului Sa vad asta repede repede Hai diicot la impartasit ???
7
1
Cei suficienti de prosti sa mai puna botul la mizeria numita religie si credinta, n-aveti decat sa va lingeti peste tot cu toate linguritele voastre!
11
4
s-a ales cu clasarea dosarului: "fapta nu e prevazuta de legea penala". Daca e muie la Teodosie, e muie si la Chitac. Asta ca sa fie clar!
5
4
Statul, guvernul,partidele fac o mare greseala cand permit unor specimene ca Teodosie sa isi faca de cap, sa sfideze efortul societatii de a incetinii raspandirea virusului.De frica tupeului unui nesimtit ca asta, nu se aplica aceleasi masuri ca in cazul populatiei. Biserica trebuie sa plateasca impozite, sa dea chitanta fiscala pt tot ce vinde, sa aiba pioes ca sa platesti cu cardul, sa tarife clare si sa fie contabilizati. Sa plateasca sanatatea si somajul, ca nu au 7 coaie si restul sunt fraieri. Javrele astea nu misca un deget fara sa te taxeze, sa-i taxeze si statul pe ei.
12
4
Emil Moise este un indracit si nu-i ramane decat sa se indraceasca mai tare. La fel si cei care-l sustin. Va veni si plata, atunci le vor iesi legiunile pe nas
6
9
Securistii se ajuta intre ei.
13
5
Cu rapandula de emil moise
7
10
Cum sa mearga la puscarie daca B.O.R e sprijinul de nadejde al sistemului securist?! Nu B.O.R a facut propaganda pro-neo-comunista in bisericile patriei,din 1990 incoace??? Ar fi cistigat alegerile tiganul iliescu fara ajutorul B.O.R.??.Pun pariu ca daca tiganul isi depune candidatura miine,devine iar presedintele Romaniei tot cu ajutorul pochimii zeloase.
25
6
O sa faci tu puscarie pentru ca esti ilegal de prost
5
22
Atata indaratnicie la acest popa . Uraste fiinta umana dracul asta in sutana .
23
5
Dribleaza asta dosarele ceva de speriat zici ca i Gica Hagi in 1994 .Bah intreb si eu....Se mai face puscarie pt ceva in tara asta ?
28
7

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272