rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 11 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Helicobacter Pylori - Cauze, simptome și tratament

Helicobacter Pylori, adesea prescurtată H. Pylori, este o bacterie care infectează stomacul și intestinul subțire. Această a fost descoperită în anul 1982, de către doi cercetători de origine australiană care cercetau cauzele ulcerului peptic.

Ce este infecția cu Helicobacter Pylori

Infecția cu H. Pylori se petrece, de regulă, în timpul copilăriei. În unele cazuri, această infecție cu prezintă simptome, însă cauzează pe termen lung anumite afecțiuni precum ulcerul peptic ori gastrită, scrie doc.ro.

Caracteristicile bacteriei Helicobacter Pylori

Bacteria Helicobacter Pylori, care pătrunde în organism din primii ani de viață, trăiește fără probleme în mediul acid al tractului digestiv. În timp, această bacterie cauzează ulcere la nivelul mucoasei stomacului ori a părții superioare din intestinul subțire. Pe termen lung, aceste ulcere pot cauza cancer la stomac.

Helicobacter Pylori este o bacterie care se adaptează fără probleme la mediul acid din stomac, reușind chiar să reducă aciditatea din mediul în care se află, astfel încât să supraviețuiască. Datorită formei sale spiralate (de aici și numele de Helicobacter – “helico” însemnând spiralat), această bacterie reușește să penetreze mucoasa stomacului, astfel încât celulele sistemului imunitar să nu fie capabile să ajungă la ea și să o ucidă.

Cum acționează bacteria Helicobacter Pylori în organism

Mucoasa protejează stomacul de acidul folosit de organism pentru digestie, însă când această este atacată de H. Pylori, acidul poate pătrunde prin mucoasa, cauzând astfel leziuni pe perețîi stomacului (n.r. ulcer). H. Pylori irită, de asemenea, mucoasa stomacului astfel încât să cauzeze gastrită.

Simptomele infectării cu Helicobacter Pylori

În foarte multe cazuri, Helicobacter Pylori nu prezintă simptome, de aceea mulți pacienți descoperă infecția cu această bacterie în urmă diagnosticării cu gastrită sau ulcer peptic. În momentul în care bacteria a cauzat deja leziuni la nivelul stomacului, apar simptomele precum:

• Dureri abdominale, în special pe stomacul gol

• Nevoia excesivă de a râgâi

• Balonare

• Greață

• Arsuri gastrice

• Pierderea apetitului

• Scădere în greutate

Factori de risc pentru infectarea cu Helicobacter Pylori

Există anumite categorii care prezintă risc crescut de infecție cu Helicobacter Pylori:

• Copiii (din cauza că nu respectă normele de igienă)

• Persoanele care trăiesc în țări subdezvoltate

• Persoanele care locuiesc în aceeași casă cu un pacient infectat cu H. Pylori

• Cei care trăiesc la comun cu mulți oameni

• Persoanele care nu au acces la apă caldă

Boli cauzate de Helicobacter Pylori

Infecția cu Helicobacter Pylori poate cauza următoarele afecțiuni:

Gastrită – există două tipuri de gastrită: acută și cronică. În general, gastrită acută este cauzată de consumul excesiv de alcool, un anumit tratament medicamentos sau o dietă nesănătoasă, în timp ce gastrită cronică este adesea cauzată de Helicobacter pylori, care determina inflamarea mucoasei stomacului.

Ulcer stomacal/ duodenal – ulcerul apare atunci când mucoasa care protejează stomacul este atacată de Helicobacter Pylori, fiind astfel expusă aciditățîi stomacului, aciditate care reușește să o distrugă, cauzând ulcere.

Cancerul la stomac – cancerul gastric este o afecțiune care produce celulele de natură malignă la nivelul țesuturilor stomacului. Printre cauzele cancerului la stomac se află fumatul, dietă nesănătoasă, moștenirea genetică, dar și infecția cu H. Pylori.

Metode de diagnosticare pentru infectarea cu Helicobacter Pylori

Medicul va face anamneză pacientului apoi va execută un examen fizic, care îi va permite acestuia să observă semne de balonare, durere la palparea în anumite locuri precum și sensibilitate sau anumite zgomote emise de stomac. În urma acestei etape, medicul va recomandă analize suplimentare.

Metode invazive

Metodele invazive folosite pentru diagnosticarea infecției cu Helicobacter Pylori sunt următoarele:

• Testul rapid al ureazei (făcut în urmă recoltării de țesut în timpul endoscopiei superioare a tractului gastrointestinal)

• Secțiuni histologice (recoltate prin biopsie făcută în timpul endoscopiei)

• Diagnostic bacteriologic

Metode neinvazive

Există și metode neinvazive de diagnosticare a infecției cu H. pylori, care nu necesită anestezie locală și nu produc disconfort.

• Testul respirator – acest test se face în urmă înghițirii unui lichid pe baza de uree. Dacă Helicobacter pylori există în organism, se eliberează în respirație enzime care, în combinație cu ureea, eliberează dioxid de carbon. Așadar, după consumul acelui lichid, pacientul este pus să sufle într-un dispozitiv care va detecta prezența H. Pylori instantaneu.

• Testul serologic – acest test presupune detectarea în sânge a anticorpilor care apar în organism odată cu H. Pylori. Acest test este relevant numai în cazul pacienților care nu au urmat niciodată tratament pentru tratarea infecției cu H. Pylori.

• Testul molecular – acest test identifica ADN-ul bacteriei Helicobacte pylori în materiile fecale, dar și în salivă.

Transmiterea infecției cu Helicobacter Pylori

Oamenii de știință nu au reușit să detecteze exact modul în care Helicobacter Pylori este transmis. În unele cazuri, mâncarea și apă contaminată pot fi de vină. Întrucât H. Pylori se regăsește în salivă, această bacterie de poate transmite foarte ușor și de la o persoană la altă.

Nu există vreo metodă foarte eficientă de prevenire a infecției cu această bacterie, cum ar fi vaccinarea, însă se pot folosi o serie de strategii care pot reduce riscul precum:

• Spălarea mâinilor înainte și după folosirea toaletei

• Consumul alimentelor care au fost preparate în condiții igienice

• Consumul de apă potabilă, care provine dintr-o sursă sigură

Complicațiile infecțiilor cu Helicobacter Pylori

Infecțiile cu H. pylori pot duce la ulcer peptic, însă infecția sau ulcerul în sine poate duce la complicații mult mai grave, cum ar fi:

sângerări interne - lucru care se poate întâmplă când ulcerul peptic pătrunde prin vasele de sânge și este asociat cu anemia prin carență de fier

obstrucție - acest lucru se poate întâmplă când o formățiune - că de exemplu o tumoră - blochează alimentele, care nu pot ieși din stomac

perforare - acest lucru se poate întâmplă când ulcerul pătrunde prin peretele stomacului, îl perforează

peritonită - este o infecție a peritoneului (un țesut care căptușește cavitatea abdominală);

studiile arată că persoanele infectate cu H. pylori au și un risc crescut de cancer la stomac și risc mare de a dezvoltă gastrită (o afecțiune care implică inflamația mucoasei stomacului); să reținem, însă, că deși infecția este cauza majoră a cancerului la stomac, cei mai mulți pacienți cu H. pylori nu dezvoltă niciodată această formă de cancer.

Cât de contagios este un pacient cu H. pylori

Infecția cu H. pylori poate fi transmisă mai departe prin sărut, sex orală și prin intermediul alimentelor contaminate ori prin consumul apei contaminate.

Dacă un pacient ia tratament cu antibiotice pentru a trata infecția cu H. pylori, el încă este contagios până când testele și analizele arată că infecția a dispărut din organismul sau.

Când este cazul să mergi la medic

Mulți oameni au H. pylori în organism întreagă viață și nu dezvoltă niciodată simptome. Este important, așadar, să obții un diagnostic corect, pentru a primi tratamentul corespunzător.

Simptomele unei infecții cu H. pylori pot fi: durerea abdominală, senzație de arsuri în abdomen, balonare, greață, reflux gastroesofagian, scăderea poftei de mâncare. Dacă ești îngrijorat în privința acestor simptome, ar trebui să îl suni pe medicul tău. Dacă acesta îți prescrie un tratament în urmă diagnosticului, nu înlocui tratamentele cu antibiotice pentru H. pylori cu alte remedii, fără a discuta în prealabil cu medicul.

Cum se tratează infecția cu Helicobacter Pylori

Infecția cu Helicobacter Pylori se tratează cu antibiotice, însă medicul trebuie să fie foarte atent întrucât această bacterie poate dezvoltă rezistență la un anumit tip de antibiotic.

Tratament medicamentos pentru infecția cu Helicobacter Pylori

Pentru eliminarea bacteriei H. Pylori medicii folosesc două tipuri de antibiotice diferite, pentru a nu oferi acesteia ocazia de a capătă rezistență la un anitibiotic și de a supraviețui. Totodată, medicul va recomandă și medicamente care reduc aciditatea stomacului, pentru a permite mucoasei acestuia să se refacă. Dacă la testarea de după încheierea tratamentului se constată că bacterie e încă prezența în organism, medicul va schimbă tratamentul cu alte antibiotice.

Tratament naturist pentru infecția cu Helicobacter Pylori

Tratamentele naturiste pentru infecția cu H. Pylori pot fi folosite în asociere cu tratamentele convenționale, pentru a le spori acestora eficacitatea, dar și pentru a ameliora simptomele neplăcute.

Ceaiul de lemn dulce poate fi folosit într-o asemenea situație, fiind un tratament naturist eficient pentru ulcerele stomacale. Potrivit unui studiu făcut în anul 2009, rădăcina de lemn dulce nu omoară bacteria, însă o poate împiedică să se lipească de perețîi altor celule.

Probioticele, de asemenea, pot fi de mare ajutor. Probioticele sunt bacterii “bune”, care lupta în mod natural cu infecția. Poți consumă probiotice din surse naturale precum chefirul, varză murată sau castraveții murați.

Propolisul conține peste 300 de compuși naturali, printre care aminoacizi, polifenoli și steroizi, iar multe studii au arătat că extractul de propolis are capacitatea de a suprimă multiplicarea bacteriei Helicobacter Pylori.

Indiferent de remediile naturiste pe care alegi să le folosești în lupta cu Helicobacter Pylori, discuta cu medicul care te tratează și nu neglija tratamentul convențional.

Dietă recomandată în infecția cu Helicobacter Pylori

În cazul în care ai primit diagnosticul de infecție cu Helicobacter Pylori, este recomandat să adopți o dietă sănătoasă, care să permită mucoasei stomacului să se refacă și să amelioreze totodată simptomele neplăcute.

Alimentele benefice pentru stomac în timpul infecției cu H. Pylori sunt:

• Chefirul

• Peștele gras precum somonul

• Semințele de în și de chia

• Mierea

• Fructele de pădure

• Legumele crucifere precum broccoli

• Legumele fierte

Pe de altă parte, alimentele care ar trebui evitate în această perioada întrucât pot irită mucoasa stomacului sunt:

• Alimentele picante

• Cofeină

• Băuturile carbogazoase

• Alcoolul.

Perioada de recuperare după o infecție cu H. pylori

Odată ce ai început tratamentul, medicul îți va spune când să revii la control, pentru a urmări evoluția ta, după un anumit număr de săptămâni. Vei fi testat din nou, pentru că medicul să vadă la analize cât de bine răspunde organismul tău la tratament și pentru a află dacă infecția a dispărut din stomac.

Dacă încă ai infecția cu H. pylori, s-ar putea să fie necesară încă o cură cu antibiotice. Medicul poate să prescrie o combinație diferită de antibiotice și alte clase de medicamente, pentru a obține rezultatele dorite.

Complicațiile unei infecții cu H. pylori pot include ulcer, cât și cancer la stomac și cancer esofagian. Dacă nu apar complicații, de regulă, prognosticul pacientului este bun că urmare a respectării tratamentului corespunzător prescris de medic.

Riscul de reinfectare cu H. pylori este scăzut - statisticile arată că riscul de reinfectare este de 1-2% pentru bărbații și de 5-8% pentru femei și copii. Pacientul nu va fi contagios dacă rezultatele analizelor arată că infecția a fost eradicată.

Cum poate fi prevenită infecția cu Helicobacter Pylori

Sunt câteva măsuri pe care le poți lua pentru a preveni infecția cu Helicobacter Pylori, însă niciuna nu îți garantează că nu te vei pricopsi cu această bacterie.

Igienă corectă

Respectă regulile de igienă pentru a reduce riscul de infectare cu bacteria H. Pylori și nu numai.

• Spală-te pe mâini în mod regulat, însă mai ales înainte și după ce folosești toaleta, înainte de a găti sau înainte de a mânca

• Nu consuma mâncare negătită complet

• Evită să mănânci din locurile care nu par să respecte normele de igienă (înghețată la dozator, preparate de fast-food)

• Evită contactul cu persoanele infectate cu H. Pylori, chiar dacă sunt sub tratament

Testarea preventivă pentru infecția cu Helicobacter Pylori

Testarea preventivă pentru infecția cu Helicobacter Pylori este extrem de importantă întrucât această bacterie nu produce simptome decât când stomacul a avut deja de suferit de pe urmă să.

Așadar, testându-te în mod preventiv, ai șansă să tratezi infecția înainte că această să cauzeze afecțiuni gastrice precum gastrită sau ulcerul.

Testarea este obligatorie dacă un membru al familiei a primit diagnosticul de infecție cu H. Pylori pentru că sunt șanse mari să îți fi transmis bacteria.

Bacteria H. pylori poate fi identificată atât prin intermediul testelor serologice (analiză de sânge), cât și la coprocultură (analiză materiilor fecale). Discuta cu medicul tău despre testarea pentru H. pylori și acesta îți va recomandă metodă de testarea cea mai potrivită pentru ține.

luni, 19 aprilie 2021487
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Sănătate
11 mai 00:00SănătateCOVID-19 - Studiu: Riscul de accident vascular cerebral, mai mare printre pacienții spitalizați

Potrivit Asociației Americane a Inimii (American Heart Association), pacienții cu COVID-19 par să aibă un risc mai...134

11 mai 00:00SănătatePot rămâne însărcinată dacă alăptez?139
11 mai 00:00SănătateStudiu: Disruptorii endocrini afectează calitatea lichidului seminal123
11 mai 12:36SănătateStudiu: Un mic dejun consistent ajută la arderea unui număr mai mare de calorii

Un studiu recent arată că persoanele care mănâncă un mic dejun consistent ard de două ori mai multe calorii în...120

11 mai 00:00SănătateTratament naturist pentru respirația urât mirositoare134
11 mai 00:00SănătateInfecția măselei de minte - cum o recunoști și cum o tratezi125
11 mai 00:00SănătateGust metalic în gură? Iată de ce poate apărea

Dacă simți un gust metalic în gură, acest lucru poate avea diverse cauze, printre care faptul că iei multivitamine,...133

11 mai 00:00SănătateCe efecte are colesterolul mărit asupra corpului138
11 mai 00:00SănătateDislipidemia: semne, diagnostic, tratament. Ce substanțe active ajută127
11 mai 00:00SănătateProduse naturale folosite frecvent în cosmetică

La îndemâna oricui, fructele, legumele și unele plante constituie o sursă foarte bogată pentru alcătuirea de...128

11 mai 00:00SănătateZincul - un mineral esențial pentru piele, păr și imunitate133
11 mai 00:00SănătateMăști naturale pentru părul gras, care hidratează fără să încarce116
Vremea
5.5°5.5° - 8.7° marţi, 11 mai 2021
ConstanțaUmiditate: 88%
Vânt: 2.71 m/s
Presiune: 1021 milibari

Loto
6/4940312414347
5/4034291821422
joker5293814239
Horoscop
mai mult...SPSportRT
11 mai 22:33SportFotbal: Juventus Torino ar putea să nu mai joace în campionatul Italiei dacă nu renunţă la proiectul Super Ligii

Juventus Torino, unul dintre ultimele trei cluburi care mai apără proiectul Super Ligii europene de fotbal, nu va...158

11 mai 00:00SportTenis - ATP: Fritz şi Sinner, în turul 2 la Roma, vor evolua contra lui Djokovic, respectiv Nadal

Jucătorii de tenis Taylor Fritz (SUA, 31 ATP) şi Jannik Sinner (Italia, 18 ATP) s-au calificat luni în turul al...148

11 mai 00:00SportFotbal: Hansi Flick va semna un contract pe trei ani cu naţionala Germaniei

Antrenorul echipei Bayern Munchen, Hansi Flick, va semna un contract pe trei ani ca viitor selecţioner al naţionalei...142

11 mai 00:00SportBox: România a cucerit trei medalii de aur şi una de argint la Campionatele Balcanice

România a cucerit trei medalii de aur şi una de argint, toate la feminin, la Campionatele Balcanice de box de la...146

Local
11 mai 23:24LocalAnunţ de la RADET pentru asociaţiile de proprietari din Constanța

R.A.D.E.T. Constanța va distribui factura fiscală acelor asociații de proprietari care nu au transmis încă o...317

11 mai 23:24LocalProgram de rezidență artistică, organizat de Asociația Novapolis şi Primăria Constanța

Asociația Novapolis împreună cu Primăria Municipiului Constanța oferă posibilitatea creatorilor și artiștilor...244

11 mai 23:25LocalBărbat PRINS sub un MAL de pământ, pe Aurel Vlaicu

794

11 mai 00:07LocalCoronavirus la Constanța: 42.512 persoane infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 42.512 persoane...284

11 mai 23:23LocalÎncă un DECES, din cauza COVID-19, la Constanța

Până luni, 10 mai a.c., 29.034 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...328

11 mai 23:24LocalCoronavirus: 65 de localități din județul Constanța, incidență sub 1,5 la mia de locuitori

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a votat, luni, 10 mai a.c., hotărârea nr. 70 care prevede...282

11 mai 23:25Local10 INFRACȚIUNI descoperite de polițiștii de la Transporturi

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Dăeni, în cooperare cu polițiști din cadrul Biroului Județean de...954

11 mai 23:25LocalPETRECERE, 'SPARTĂ' de POLIȚIȘTI! Participanții, AMENDAȚI

Polițiștii tulceni, la data de 9 mai a.c., au constatat faptul că, într-un imobil de pe raza comunei Somova, se afla...516

11 mai 23:25LocalLucrările de reabilitare a tramei stradale se extind în zonele rezidențiale

440

Politică
11 mai 00:00PoliticăIohannis: Ne-am implicat pentru a produce o schimbare de atitudine în NATO faţă de flancul estic și am reuşit

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că a reuşit, alături de omologul său polonez, Andrzej Duda, să...141

11 mai 00:00PoliticăOprea, PSD: Coaliţia nu a găsit soluţiile pentru vaccinarea anti-COVID a românilor din mediul rural

Purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, a declarat luni că guvernanţii nu au găsit soluţii pentru vaccinarea...143

11 mai 00:00PoliticăIohannis: Summitul B9, un format foarte important pentru NATO

138

11 mai 00:00PoliticăPreşedintele Poloniei, la Bucureşti: Aş dori să se îmbunătăţească colaborarea militară

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat luni, la Bucureşti, că îşi doreşte îmbunătăţirea colaborării...139

11 mai 00:00PoliticăOprea: Comitetul Politic Naţional al PSD, la sfârşitul acestei săptămâni

Comitetul Politic Naţional al PSD va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni, la Sâmbăta de Sus, a anunţat luni...138

11 mai 00:05PoliticăSURSE PNL - Claudiu Năsui, în pericol să fie remaniat

393

Interviuri
18 mar 00:19InterviuriSabina SPĂTARIU: Pentru mai mulți ELEVI, EDUCAȚIA s-a OPRIT în luna martie. VIDEO!

Asociația Elevilor din Constanța este o organizaţie care are ca scop reprezentarea intereselor comune ale elevilor...3711

16 mar 00:20InterviuriSă-i cunoaștem pe SUBPREFECȚII județului Constanța!

Secyl Suliman și Mihai Vîlcu sunt noii subprefecți ai județului Constanța. Aceștia au activat în mediul privat,...6599

9 apr 00:06InterviuriCristina DUMITRACHE: Nu știm la ce să ne AȘTEPTĂM de la Guvernul PNL! Video

2358

2 apr 00:04InterviuriViceprimarul Cocargeanu: USR NU VREA să se construiască în ZONA COSTIERĂ! Video

Florin Cocargeanu este unul dintre viceprimarii Constanței care pune umărul la dezvoltarea orașului. Acesta...3978

24 mar 00:03InterviuriSorin Mihai: Am distribuit TABLETE tuturor elevilor, însă mulți NU au știut ce să facă cu ele

Luni, 22 martie, s-a dat startul simulării examenului național de Bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a...3849

19 mar 00:18InterviuriCORINA MARTIN: Nu avem nici o STRATEGIE, nimeni NU se gândește să ATRAGĂ turiști! VIDEO

4996

Monden
11 mai 00:00MondenElvis Presley a avut o aventură cu Marilyn Monroe. Detalii neştiute

Byron Raphael a păstrat secretul acestei legături timp de 50 de ani. Raphael susţine că şefii săi de la agenţia...138

11 mai 00:00MondenElon Musk şi-a făcut debutul în calitate de prezentator al emisiunii umoristice „Saturday Night Live“

Elon Musk, CEO al companiilor Tesla şi SpaceX, şi-a făcut debutul sâmbătă seară în calitate de prezentator al...126

11 mai 00:00MondenWhatsApp amână din nou aplicarea strictă a noilor reguli de confidenţialitate

138

Mapamond
11 mai 00:00MapamondIrak: Tentativă de asasinare a unui jurnalist la 24 de ore după uciderea unui opozant

Un jurnalist irakian se afla luni la terapie intensivă după o tentativă de asasinat în sudul Irakului, la 24 de ore...126

11 mai 00:00MapamondVirusolog: Situaţia epidemiologică din Germania ar putea fi una destul de bună vara aceasta

Un expert berlinez în domeniul virusologiei a declarat că în această vară situaţia din Germania ar putea fi una...141

11 mai 00:00MapamondAlţi peste 600 de migranţi au ajuns în timpul nopţii pe insula italiană Lampedusa

132

11 mai 00:00MapamondAfganistan - Nou bilanț: 85 de morţi în atentatele din apropierea unei şcoli pentru fete la Kabul

Bilanţul atentatelor cu bombă comise în apropierea unei şcoli pentru fete dintr-un cartier din Kabul, populat în...132

11 mai 00:00MapamondCoronavirus: Germania propune vaccinarea cu Johnson & Johnson pentru toţi adulţii

Germania a decis luni să le propună tuturor adulţilor, pe bază de voluntariat, să fie vaccinaţi cu serul...155

11 mai 00:00MapamondCoronavirus: Numărul cazurilor noi de COVID-19 şi al deceselor, în scădere în India, însă teama persistă

143

Sănătate
11 mai 00:00SănătateGust metalic în gură? Iată de ce poate apărea

Dacă simți un gust metalic în gură, acest lucru poate avea diverse cauze, printre care faptul că iei multivitamine,...133

11 mai 00:00SănătateCe efecte are colesterolul mărit asupra corpului

Hipercolesterolemia (numită uneori, mai simplu colesterolul mărit) reprezintă prezența unor niveluri ridicate ale...138

11 mai 00:00SănătateDislipidemia: semne, diagnostic, tratament. Ce substanțe active ajută

127

11 mai 12:36SănătateStudiu: Un mic dejun consistent ajută la arderea unui număr mai mare de calorii

Un studiu recent arată că persoanele care mănâncă un mic dejun consistent ard de două ori mai multe calorii în...120

11 mai 00:00SănătateTratament naturist pentru respirația urât mirositoare

Respirația urat mirositoare, cunoscută și sub denumirea de halenă ori halitoză, apare de cele mai multe ori din...134

11 mai 00:00SănătateInfecția măselei de minte - cum o recunoști și cum o tratezi

Infecția măselei de minte este dureroasă și reprezintă o urgență stomatologică. Aceasta nu poate fi tratată...125

11 mai 00:00SănătateProduse naturale folosite frecvent în cosmetică

La îndemâna oricui, fructele, legumele și unele plante constituie o sursă foarte bogată pentru alcătuirea de...128

11 mai 00:00SănătateZincul - un mineral esențial pentru piele, păr și imunitate

Zincul este un mineral esențial pentru sănătatea sistemului imunitar. Deficiența de zinc poate face o persoană mai...133

11 mai 00:00SănătateMăști naturale pentru părul gras, care hidratează fără să încarce

116

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT