REPLICA ONLINE CONSTANTA

13° Constanța Joi, 2 Mai 2024
Anul XX Nr. 6717
13° Constanța Joi, 2 Mai 2024 Anul XX Nr. 6717
 

Hepatita C: Care sunt pricipalele semne că suntem bolnavi

Hepatita C: Care sunt pricipalele semne că suntem bolnavi

Replica API 16 iulie 2022 | 00:00 691

Hepatita C este o infecție a ficatului, pe care îl poate deteriora grav. Este cauzată de virusul hepatitei C și poate duce la ciroză și la cancer hepatic. Netratată, hepatita C poate cauza moartea celui infectat.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), la nivel mondial, în 2015, 100 de milioane de oameni fuseseră infectați cu virusul hepatitei C. Din aceștia, 71 de milioane de persoane aveau hepatită cronică din cauza acestui virus.

În 2019, aproximativ 290.000 de oameni au murit din cauza hepatitei VHC și a complicațiilor aferente cirozei și cancerului hepatic.

Doar în SUA, sunt peste 2,4 milioane de persoane cu această boală, notează WebMD.com.

În Europa, cea mai mare prevalența este în zona de est, comparativ cu vestul. Acest virus a fost descoperit în anul 1989 și teste serologice de depistare a lui au fost disponibile din 1990.

Astfel că, neștiindu-se despre existența lui, majoritatea pacienților din generația de dinainte de 89 au dobândit VHC prin transfuzii de sânge de la persoanele infectate.

Hepatită C poate fi depistată prea târziu pentru că nu sunt multe simptome care să o semnaleze, notează WebMD.com, citat de doctorulzilei.ro.

Cum se transmite

Transmiterea infecției cu VHC este asemănătoare cu cea a infecției VHB, prin contact cu sânge sau alte produse biologice: transfuzii sangvine, ace și instrumentar chirurgical nesterilizate.

Se mai poate transmite prin tatuaje, droguri intravenoase, hemodializa, contact sexual, folosirea la comun a obiectelor personale (precum lame de ras, forfecuțe, periuță de dinți etc.).

VHC nu se transmite prin alăptare, tușe, îmbrățișare, sărut, alimente sau apă.

Perioada de incubație variază între 14 și 80 zile, media fiind de 45 zile. În primele 6 luni de la contactul cu VHC, sistemul imunitar fie reușește să distrugă virusul, fie acesta rămâne în organism și determina hepatită cronică. 85% dintre cei care se infectează cu VHC dezvoltă hepatită cronică, care ulterior progresează către ciroză și cancer hepatic.

Progresia către ciroză are loc în 20 – 30 de ani de la debutul infecției, însă consumul cronic de alcool duce la apariția mai rapidă a cirozei decât VHC.

Nu există vaccin

Că și în cazul hepatitei cu VHB, semnele că avem hepatită C pot varia de la lipsa manifestărilor clinice până la icter, oboseală, dureri articulare, febra, urină închisă la culoare, dureri abdominale, vărsături, lipsa poftei de mâncare.

În boală hepatică avansată, pot apărea simptome legate de complicațiile asociate cirozei.

Până în prezent, nu s-a descoperit un vaccin similar celui pentru VHB, pentru a împiedică infecția cu VHC.

Există câteva măsuri preventive în depistarea precoce a hepatitei cu VHC, respectiv: testarea tuturor persoanelor de peste 18 ani și a gravidelor, testarea regulată a persoanelor care se droghează cu substanțe intravenoase, a celor care au primit transfuzii de sânge sau organ transplantat înainte de 1987, a celor în program de hemodializa, a celor cu enzime hepatice crescute, cu HIV sau născuți din mame cu VHC.

Testul de depistare a contactului cu VHC constă în anticorpii anti-VHC.

Dacă această analiză este pozitivă, atunci se impune efectuarea viremiei pentru VHC, care măsoară cantitatea de virus din sânge. Când valoarea viremiei depășește limita de detecție, se impune tratament specific antiviral.

Pe de altă parte, mai este și situația în care anticorpii sunt pozitivi și viremia nedetectabila, semnificând că pacientul s-a vindecat. Anticorpii rămân în sânge toată viață, fiind o marca a contactului cu VHC.

Totodată, pe lângă testele standard de depistare a VHC, sunt necesare analize uzuale de sânge și ecografie abdominală, împreună evaluând funcția hepatică și posibilele complicații asociate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272