REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.4° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Hong Kong: Beijingul denunţă 'amestecul' Uniunii Europene în afacerile interne chineze

Hong Kong: Beijingul denunţă 'amestecul' Uniunii Europene în afacerile interne chineze

Replica API 14 iunie 2019 | 00:00 314

China a denunţat joi ceea ce a numit ''o ingerinţă'' a Uniunii Europene în problemele din Hong Kong, după ce Bruxellesul a criticat proiectul de lege care ar permite extrădarea suspecţilor din fosta colonie britanică spre China continentală, informează AFP.

Proiectul noii legi, a cărui dezbatere în a doua lectură a fost miercuri amânat sine die de legislativul din Hong Kong, a atras critici din partea ţărilor occidentale, care pun sub semnul întrebării justiţia chineză, una opacă şi profund politizată, şi cred că această reformă va afecta negativ imaginea internaţională şi atractivitatea teritoriului semiautonom.

''Nicio ţară, nicio organizaţie şi niciun individ nu au dreptul de a se amesteca'' în afacerile Hong Kong-ului ''care sunt exclusiv afaceri interne chineze'', a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Geng Shuang.

Reprezentantul diplomaţiei chineze, citat de Reuters, a subliniat că guvernul central de la Beijing condamnă comportamentul violent al demonstranţilor din Hong Kong şi susţine administraţia locală.

Poliţia din Hong Kong a folosit miercuri gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc pentru dispersarea manifestanţilor, care au ripostat aruncând sticle şi cărămizi spre forţele de ordine. Autorităţile medicale au anunţat că 79 de persoane au fost rănite în timpul violenţelor.

În pofida protestelor de miercuri şi a marşului din 9 iunie ce a reunit aproximativ 1 milion de persoane, şefa executivului local, Carrie Lam, a promis că legea controversată va fi votată de parlamentul din Hong Kong înaintea vacanţei de vară.

Fosta colonie britanică, revenită în 1997 sub jurisdicţia Chinei, este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne şi de sentimentul că acordul de retrocedare şi principiul ''O ţară, două sisteme'' nu mai sunt respectate de autorităţile centrale chineze.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212