REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.8° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
8.8° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Horia Constantinescu avertizează unităţile alimentare: ‘Tot amânăm deciziile de a eradica manelizarea litoralului’

Horia Constantinescu avertizează unităţile alimentare: ‘Tot amânăm deciziile de a eradica manelizarea litoralului’

Replica API 18 aprilie 2018 | 00:00 354

Şeful OPC Constanţa,

Şeful OPC Constanţa,

Câteva săptămâni ne mai despart de startul sezonului estival 2018. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța se pregătește pentru venirea turiștilor, prin „pregătirea” unitățiilor de alimentație publică. Comisarul-șef adjunct, Horia Constantinescu, a cerut prefectului Constanței, Ioan Albu, să se întrunească pentru a stabili niște reguli pentru primarii care emit autorizații și avize pentru diverși operatori economici. Desigur, șeful CJPC avertizează faptul că între 1 mai și 15 iunie vor fi controale de rutină, fără a fi aplicate sancțiuni, pentr a-i ajuta pe comercianți să intre într-un ritm normal. Dacă nici după acest control fără amendă nu se vor conforma, atunci vor cere suspendarea autorizației și închiderea locației.

„Așteptăm convocarea prefectului, lucru care a fost la inițiativa noastră, prin care dorim să stabilim condițiile de autorizare a funcționării entităților atât de alimentație publică, cât și a celorlalte entități de producție, de comercializare de produse alimentare, unitățile de cazare turiști. Avem o discuție pe care am înțeles că o vom purta vineri la convocarea domnului prefect și abia după aceea vom ști cum vom demara lucrurile.

În opinia noastră, așa cum leguitorul spune că alimentație publică se poate face doar în spații special amenajate, cu mici excepții în care putem vorbi de producător de lucruri precum porumbul fiert, care nu are neapărat nevoie, dacă vine gata procesat – adică curățat – nu are nevoie de prea multă elaborare de spațiu. Dar în același timp toate condițiile de igienă, impuse de legislația pe baza cărora emit avize colegii de la sanitar veterinar, trebuie respectate.

Trebuie să avem apă, scurgere etc. Nu ar mai trebui să exite această discrepanță între restaurator, restaurant și dugheană. La nivel de dugheană ăla produce de la shaworma la ce dorește el direct pe nisip, fără a avea zone igienizate, zone de protecție. Accesul se face direct de pe faleză în cașcarabetă în niște condiții la limita locațiilor din Punjab, Pakistan. Dacă vrem să ajungem un litoral european, ar trebui să ne întâlnim toți, să recomandăm primarilor în funcții ca emiterea de autorizații să aibă suma actelor normative pe care noi le-am pus la dispoziție. Nu înseamnă că dacă cineva face o cerere pe primar să nu îl intereseze. Aici nu vorbesc de unul dintre primari, ci în general. Ne dorim la nivel colegial ca emițătorii de autorizații să știe în ce condiții ar trebui să o facă”, a spus Horia Constantinescu.

De la bikini la shaworma

Un alt aspect pe care îl vede îngrijorător șeful CJPC este legat de schimbarea destinației unui spațiu comercial. A dat un exemplu concret prin care un magazin de costume de plaje devine peste noapte shawormerie. Lucrul acesta i se pare anormal, în sensul că autorizația de construire și avizarea s-a făcut pe o formă de activitate economică, iar schimbarea destinației într-o alimentație publică nu se poate face așa pur și simplu.

„Există o sumă de acte normative. De ce vorbesc de urbanism? Pentru că spațiile special amenajate nu pot fi decât autorizate să fie construite în acest sens. Adică un chioșc care a fost autorizat pentru comerț articole de plajă nu poate deveni ulterior shawormerie. Depășește cadrul primei autorizații. Ei trebuie să fie întâi autorizate spațiile pentru alimentație publică, să știm care este plusul, să stabilim care sunt categoriile de produse pentru care au dreptul să întrețină activitatea, altfel pot pune în pericol sănătatea, cât și interesele economice ale turistului.

Noi trebuie să avem în vedere că orice lucru făcut într-un mod defectuos se resfrânge asupra lucrurilor economice a fiecărui consumator care vine până din nordul țării la noi pe litoral. În loc să îi oferim un litoral curat, și la nivel european, tot amânăm deciziile de a eradica cașcarabetăreala, manelizarea excesivă și toate lucrurile astea. Dacă intrăm în jungla de cașcarabete din stațiunea Eforie Nord, de exemplu, unde am avut acțiuni în forță, unde găsim producători de la gogoșele la orice, pe un paviment de nisip.

Nisipul nu are ce căuta în gogoașă. Sunt niște condiții de respectat. Alimentație publică de orice fel de categorie, dacă vorbim de shot-uri, fresh-uri, orice procedură care transformă dintr-un produs materie primă într-un alt produs, atunci vorbim de procedori de alimentație publică. Noi nu vom trece cu vederea peste nimic”, a punctat comisarul șef adjunct.

De altfel, Horia Constantinescu povestește că turiștii care vin pe litoral sunt răspunderea tuturor operatorilor economici, a autoritățiilor locale, a instituțiilor statului care se ocupă de control, iar pentru ca ei să aibă parte de o vacanță normală, decentă, sănătoasă, este nevoie de un efort comun.

„Este un moment în care trebuie să ne trezim. Marea noastră, cel puțin la fel de frumoasă ca restul, locurile noastre la fel de frumoase... trebuie doar să dăm puțin cu aspiratorul. Haideți să punem legea în față, să punem normele și ordinele în față, să ne întâlnim așa cum a promis domnul prefect, nu o să fiu tăcut și o să subliniez faptul că legea trebuie respectată și nu găsite portițe prin care să o ocolim. Asta vom face noi nu numai de 1 mai”, avertizează șeful de la Protecția Consumatorilor Constanța.

Controale între 1 mai și 15 iunie

Vor fi efectuate controale la unitățiile de alimentație publică de pe întreg litoralul românesc la start de sezon, pentru care sancțiuni nu vor fi aplicate, asta pentru a veni în sprijinul lor și a-i îndruma spre corectare, nu faliment. Dar dacă aceste probleme nu vor fi rezolvate, nu vor avea de ales și vor apela la instituțiile abilitate pentru a suspenda activitatea celor care nu se conformează.

„Am peste tot pe unde am făcut acțiuni de control și celelalte locuri prin care am trecut printr-o campanie de informare în anii trecuți, am atras atenția că între 1 mai și 15 iunie, din punctul nostru de vedere, va trebui să facem controale, vom lua măsuri fără sancțiuni, în sensul că vom explica că asta este de respectat, în așa fel în momentul în care vom reveni pentru verificarea măsurilor, leguitorul ne va da dreptul să solicităm decizia de suspendare a activității, pentru că nu va mai avea nicio scuză”, subliniează Horia Constantinescu.

Primarii nu vor fi nici ei neglijați, iar comisarul constănțean are de gând să pregătească, în urma întâlnirii cu prefectul Constanței un îndrumar pentru edili ca să știe și ei cu ce ar trebui să se ocupe pentru îmbunătățirea activității economice de pe litoral în plin sezon estival.

„Acum nu vreau să fiu deloc răutăcios, dar mi-ar plăcea să facem, în urma discuției cu domnul prefect, să existe și îndrumarul pentru primar. Noi, constănțenii, suntem gazde pentru o sumă mare de turiști români, în scădere ca și număr”, conchide șeful CJPC.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Trebuie sa respecte legea si ei!Da ISC ul nu le face nimic cand construiesc macar dumneavoastra sa ai opriti cand ne dau de mancare stricat, si mai rau este ca dam si copiilor.
0
0
Arde-i pe machidoni! Fa mai multe controale prin piete si la Mega Image-uri! Astia stiu cu totii ca Opeceul nu lucreaza in week-end-uri si baga la vanzare numai marfa super proasta.
2
0
Mai kkt ilor de moldo manelisti ca si asta H. C. Sa va iau fetzele in cotor . Ti ai dreaq de hoti si koorve cu cine va adus in Dobrogea
1
3
O sa dipara tradatorii si apoi sa vedem cine mm te mai tine acolo kkt-ule!
2
2
Comisare vino la Mangalia si viziteaza OBORUL de DUMINICA sa vezi ce focare descoperi .
1
1
sa stam stramb si sa judecam drept, tovarasul miron constantinescu stie ce sa spuna ca sa atraga o masa de oameni care inca mai au creier in tara asta.DAR, problema este ca, nu intelege ca reprezinta si este omul EXACT al acelor persoane care pur si simplu au bagat tara asta in pamant, respectiv ciuma rosie, si respectiva categorie de oameni pur si simplu sunt prea inteligenti sa creada mesajele astea bune si normale de altfel, dar care sunt livrate de un personaj sinistru.Si ceea ce nu pricepe tovarasul Horia este ca, nici in 50 de ani nu vom fi spalati pe creier sa credem ipocrizia asta
5
1
Esti bou !? Esti dus !?
2
0
Bulgaria e varianta cea mai buna!vreti sa scapati de machedoni si tigani si alti boschetari cu figuri?
4
2
mai degraba machedonizarea litoralului
10
3
Felicitari comisare !
9
6
De asa oameni are nevoie Constanta, pana acum niciunul nu a luat vreo atitudine impotriva tiganilor machidoni ai orasului. Daca nu apreciati ce face acest om inseamna ca doriti sa traiti in orasul asta care a devenit o cocina imensa din ciment, cenusie si fara nicio culoare.
17
4
pai ar trebui sa inceapa cu el eradicarea , ii plac manelutele mult
13
4
amenzile si sanctiunile din vara asta vor fi drastice
6
3
Sa aveti in vedere si corturile , dughenele de pe plaja Costinesti instrainate formal familiei tale, prietenilor care de fapt tot afacerea ta este ! Sa incepi cu tine printr-un exemplu de urmat cu sfintenie .Pestele de la cap se impute !
13
0
H C in joc de glezne la incalzire pentru postul de primar !
9
1
mai richi tu chiar esti pe dinafara cu problema asta stij tu cine lucreaza la DSV asa de competenti ii crezi tu sau ce
7
1
Stiti ce este interesant? Foarte multi locuitori de pe litoral prefera sa mearga sa petreaca in Bulgaria.
8
6
in Eforie Nord pe plaja Belona e mai multa mizerie decat in favelele din Brazilia.Masuri rapide pt. eradicarea promiscuitati din EFORIE NORD care a ajuns groapa de gunoi a litoralului romanesc.
14
1
Mai maimutoiule nu mai trimite fosti gardisti ca mihai ovidiu care nu stiu nimic si trag de ciorbe sau alti ingineri de nave etc, lasa dsv-ul sa isi faca treaba, ca ei autorizeaza si sunt cei mai in masura
12
11
La Eforie Nord pe faleza la Belona este tiganie totala. Incepand cu muzica asurzitoare a celor de la Aqua si continuand cu pescariile in aer liber. Macar opriti muzica repetitiva ca noaptea in somn cant reclama de la Aqua parc.
22
1
Manelizarea litoralului -asta e pleonasm.Pai daca nu veneau cocalarii pe litoral cu manele va bateati de musca cu frunza lui udrea.In nadejdea la 5 rokereti si aia beti care vin pe litoral cu 10 lei si pleaca acasa cu 5 lei cine mai facea vanzare? Manelistii salveaza litoralul la incasari.Tineti de ei sa nu-i pierdeti ca de prostit ii prostiti oricum : nu sunt pretentiosi la mancarea puturoasa si dorm oriunde pute o saltea.Mare grija la manelisti ca daca apuca sa le placa la munte unde se vor construi aqualand-uri,gata,ramane tot litoralul ca un sat parasit.
13
9
Horia cata gargara ai facut vara trecuta! Dar cazurile de toxiinfectii anuntate in replica au fost multe.Plus cele neanuntate.Si au fost cazuri in care au suferit copii. ai pornit devreme acum.Daca e cu acelasi efect mai bine fa-ti provizii de hartii igienice sa le dai oamenilor care fug in boscheti dupa ce mananca in localurile neverificate de tine.Si nu uita ca si anul asta neversea se organizeaza ca sa le arati unde trebuie sa puna butelia gpl.
18
17

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614