REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.2° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
10.2° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Hotelul HILTON din Portul Tomis ar putea AJUNGE pe masa Curţii CONSTITUŢIONALE

Hotelul HILTON din Portul Tomis ar putea AJUNGE pe masa Curţii CONSTITUŢIONALE

Replica API 26 septembrie 2020 | 00:00 6060

Mastodontul din Portul Tomis din Constanţa, ABANDONAT ani de zile, se află de ceva timp în atenţia judecătorilor. S-a cerut anularea actelor administrative care fac posibilă construcţia, iar contestatarii încearcă să ducă proiectul şi pe masa Curţii Constituţionale. S-a cerut sesizarea CCR cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a unui articol din legea privind amenajarea teritoriului și urbanismul, însă judecătorii de caz vor să se abţină de la judecarea acestei cereri. Concret, articolul vizează o derogare de la prevederile documentațiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă ce permite, acum, constructorului, să realizeze investiţia.

Portul Turistic Tomis din Constanţa este umbrit de un mastodont ce se voia a fi cel mai luxos imobil de pe litoral, denumit Hilton. În anul 2002 au început lucrările, iar în 2005 trebuiau finalizate. Însă, nu s-a întâmplat asta, scheletul de clădire fiind abandonat în portul turistic Tomis. În urmă cu câțiva ani, a fost vândut ajungând în proprietatea Astera Consulting, care promite să ducă mai departe proiectul început în urmă cu aproape 20 de ani. În timp ce societatea și-a scos la vânzare apartamentele, cu aproape un milion de euro, alţii încearcă să blocheze investiţia.

Judecătoarele au formulat cerere de abţinere

În iunie, s-a cerut sesizarea Curţii Costituţionale a României cu privire la neconstituţionalitatea art. 32 din Legea nr. 350/2001, privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, iar pe 14 iulie, Tribunalul a respins cererea Asociaţiei Constanţa Altfel. Aceasta a formulat recurs, la Curtea de Apel, însă pe 24 septembrie cei doi magistraţi cărora le-a fost atribuită cauza au formulat cereri de abţinere., fiind vorba despre Oana Damian şi Beatrice Mariş. Vineri, 25 septembrie, preşedintele instanţei le-a respins cererile de abtinere.

Ce vizează articolul 32 din Legea nr. 350/2001!

Articolul 32 din Legea nr. 350/2001 prevede că, “în cazul în care prin documentația înaintată se solicită o derogare de la prevederile documentațiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă, prin certificatul de urbanism se poate solicita elaborarea unei alte documentații de urbanism prin care să se justifice și să se demonstreze posibilitatea intervenției urbanistice solicitate. După aprobarea noii documentații de urbanism - Plan urbanistic zonal sau Plan urbanistic de detaliu - se poate întocmi documentația tehnică în vederea obținerii autorizației de construire”.

Articolul, declarat deja neconstituţional

De altfel, acest articol a fost declarat neconstituţional în luna februarie a.c. Curtea Constituțională a admis exceptia de neconstituționalitate a prevederilor art. 32 alin. (1) teza întâi din Legea nr. 350/2001, fiind invocată de Asociația pentru Protecția Urbanistică a Clujului (APUC) într-un dosar cu Primăria Cluj care permitea construcţia unui ansamblu rezidenţial cu 10 etaje, în baza unor derogări de la prevederile documentaţiilor de urbanism aprobate pentru zona respectivă.

Revenind la proiectul din Portul Tomis, unul dintre actele care stau la baza acestui proiect este HCLM nr. 456/2001 privind aprobarea studiului de oportunitate si a P.U.D. - hotel cu restaurant s+p+9e Portul Tomis, municipiul Constanta, dar şi Hotărârea nr. 416/2003 privind aprobare PUZ-"reabilitarea si revitalizarea zonei peninsulare a municipiului Constanta, a regulamentului aferent P.U.Z.si a studiului de fezabilitate. Acestea au fost aprobate în baza unor certificate de urbanism.

Precizăm că societatea Astera Consulting este deținută de AZ Primus Holdings LTD, cu o cotă de 50% și Rico Imobiliare, cu 50 %. Administrator este Nadir Bactali.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Yacht Club era acolo, acum vreo 25 de ani. Mai tineti minte? Un restaurant mic si frumos. Am fost o singura data acolo. Mi-a placut.
5
0
Nu sunt din Cta, dar intotdeauna apreciam frumusetea unui bloc ce a este construit cand treci podul spre Mangalia km 4 5 sensul giratoriu . Cine a dat autorizatie de constructie pt un alt bloc lipit de cel frumos ? Are 5 m distanta unul de altul . Se vor uita viitorii vecini, unii in apartamentul celorlalti . incalca Codul Civil , Disciplina in constructii , ISU, toate legile posibile . Rusine! Rusine! Rusine sa va fie, celor care ati semnat si construit. Inca un motiv sa imi fie scarba, de faptul ca in Ro nu se respecta legea in constructii .
3
0
Papule, te sustinem ! Mare adevar zici. Noi suntem alaturi de tine la frecarea tuturor mushatelor pana in 50 de ani.
4
4
Pt papu...si tu cred ca esti o victima a machidonilor...cred ca ti.au frecat nevasta..sau ceva asemanator..
5
1
uite ca usor, usor, strutul sta bine merci in jidanime si culege banii furati de la fraierii constanteni ! Apropos hoti, replica, oare a fost dat strutul in urmarire internationala ??? Ca muistii spagari de judecatori sperau sa-l gaseasca la bacau ! Muie cu cacat la toti !!!
8
0
Pardon! Continentalul a fost demolat de alt nenorocit pe nume Mihaiesi Gheorghe care ar fi trebuit sa fie coleg cu Mazare la Beciul Domnesc. Dar acum doarme linistit in Consiliu pt ca i s-au prescris toate magariile pe care le-a facut.
12
0
nu crapa odata in puscarie??!!!
15
1
asa cum mazare a demolat fostul hotel Continental - o adevarata opera de arta , asa si noul primar sa demoleze urgent aceasta constructie hidoasa care nu si are locul acolo . fara mila si fara frica ....
24
2
Mazare nu a facut nimic bun in Constanta. doar a distrus, centrul, tramvaiele, teatrul Fantasio si teatrul de balet, revista Tomis, zona industriala, Cazinoul, Stadionul etc,
27
1
O laba trista de proiect, facut din nimic cu materiale furate, teren furat, totu din pix pe acte cu oameni marunti si idei si mai marunte. Un simbol al disperarii post comuniste si al realitatii triste. Rezumatul epocii politice BA EU CE FUR. Un cacat de beton care ma irita vizual de fiecare data cand ies la o plimbare in zona. Cu explozie controlata mizeria asta dispare in 5 secunde si locul poate fi curatat 2 saptamani.
17
2
Crapati de oftica toti usr istii astia care comentati despre Mazare. Pai ce a facut ala in 15 ani pentru orasul asta nu puteti voi nici sa varuiti, mai paduchiosilor plini de invidie si rosi de resentimente si rateuri ale vietii
6
37
Asta trebuie!
24
3
S-au vandut apartamentele cu un milion de euro, la misto s-au spalat banii si acum se blocheaza terminarea constructiei. Uite asa s-au spalat cateva zeci de milioane. Cool, nu? Romania 2020 in plina pandemie de covid 19.
19
2
Hotelul Hilton este unul dintre zecile de schelete ramase ca amintre in dulapul lui Mazare dupa arestarea lui.Este umbra lui Mazare la Constanta.Hotelul Hilton este imaginea urateniei,a abuzurilor ,a lacomiei,a nesimtirii si agresivitatii clasei politice postdecembriste si a unui grup de derbedei si aventuriei ,cu pretentii de partid de stanga ,cocotati temporar in funtii administrative de conducere.Hotelul Hilton,un blestem,este amintirea epocii postcomuniste si a unui oras aflat in ruina si declin. Anul 2021 fara PSD ! PSD este o escrocherie !
28
3
Mai votati PSD DACA VRETI SA O LUATI IN BOT.
27
3
Mazare a distrus tot in constanta dar, daca ar fi candidat azi, ar fi castigat alegerile. Doamne, iarta-i pe constanteni , ca nu stiu ce fac!
32
2
Oamenii hotului de Mazare incearca sa blocheze pe fostii lor acoliti de hotie care acum nu le mai dau partea.
30
3

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614