REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ian Anderson, liderul trupei Jethro Tull, suferă de o maladie pulmonară incurabilă

Ian Anderson, liderul trupei Jethro Tull, suferă de o maladie pulmonară incurabilă

Replica API 14 mai 2020 | 00:00 950

Muzicianul britanic de origine scoţiană Ian Anderson, liderul trupei rock Jethro Tull, a dezvăluit într-un interviu recent că "zilele (sale) sunt numărate", întrucât a fost diagnosticat cu bronhopneumopatie obstructivă cronică (COPD), considerată o maladie pulmonară incurabilă, informează site-ul ultimateclassickrock.com, citat de Agerpres.

Ian Anderson

Muzicianul, în vârstă de 72 de ani şi renumit inclusiv pentru interpretările sale scenice spectaculoase, a spus că boala nu s-a manifestat prin episoade severe în ultimele 18 luni, dar este conştient de faptul că, în cele din urmă, va întâmpina dificultăţi respiratorii în fiecare zi.

"Îţi voi spune ceva ce nu am mai spus niciodată în public până acum", a dezvăluit Ian Anderson în interviul acordat jurnalistului Dan Rather pentru un nou episod al emisiunii "The Big Interview", difuzată de postul american de televiziune AXS TV. "Sufăr de o maladie pulmonară incurabilă cu care am fost diagnosticat în urmă cu doi ani. Mă lupt cu ea. Am trecut prin ceea ce se cheamă 'exacerbări' - perioade în care contractez o infecţie, care devine o bronşită severă şi am apoi două sau trei săptămâni în care îmi este foarte greu să ies pe scenă şi să cânt", a adăugat artistul.

Bronhopneumopatia obstructivă cronică este o denumire atribuită unui grup de afecţiuni din care fac parte bronşita cronică şi emfizemul pulmonar. Simptomele includ o reducere progresivă a capacităţii pulmonare, ca urmare a inflamaţiilor cauzate de iritaţiile apărute la nivelul celulelor pulmonare, iar acestea devin ireversibile.

Peste 175 de milioane de persoane suferă pe plan mondial de această afecţiune.

Ian Anderson a dezvăluit că nu a mai suferit recidive de ceva vreme, întrucât urmează un tratament şi se asigură că îşi petrece timpul în regiuni nepoluate. Artistul este convins că boala i-a fost cauzată de faptul că a petrecut 50 de ani pe scenă alături de dispozitive care produc fum.

"Astăzi, li se spune 'generatoare de efecte scenice', ca şi cum ar fi ceva nevinovat şi care nu îţi vătămează plămânii. Cred cu tărie că ele au jucat un rol important în apariţia problemei mele medicale", a adăugat muzicianul.

"Zilele mele sunt numărate. Nu am ajuns însă în punctul în care boala îmi afectează viaţa de zi cu zi - încă pot să alerg după autobuz!", a mai spus Ian Anderson.

În acelaşi interviu, ce va fi difuzat miercuri seară în Statele Unite, Ian Anderson a vorbit şi despre motivele care l-au determinat să cânte la flaut, despre colaborările sale cu trupele Led Zeppelin şi Deep Purple şi despre următorul său album.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272