rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Iată cum poţi merge la vot dacă eşti dintr-o localitate carantinată

La nivelul județului Constanța au fost realizate pregătiri complexe pentru organizarea scrutinului de pe data de 6 decembrie. Cu implicarea Instituției Prefectului – Județul Constanța, a serviciilor care țin de Instituția Prefectului (Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte și Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor) și, alături de Biroul Electoral Județean Constanța, Autoritatea Electorală Permanentă – Biroul Județean Constanța, Direcţia Judeţeană de Statistică Constanța, Direcția Județeană de Telecomunicații Speciale Constanța, toate pregătirile se derulează cu succes.

Astfel, în județul Constanța sunt 559 de secții de votare, dintre care 211 doar în municipiul Constanța. Față de ultimele alegeri organizate (cele locale din 27 septembrie), este o secție de votare în plus, în orașul Năvodari.

În ceea ce privește numărul alegătorilor, la nivelul județului sunt 622.641 de persoane cu drept de vot (297.628 de bărbați și 325.013 femei; 430.275 din mediul urban și 192.366 din mediul rural). Cei mai mulți alegători sunt în municipiul Constanța – 259.454 de alegători, cei mai puțini, în localitatea Dumbrăveni – 421 de alegători.

Un număr total de 685.768 de buletine de vot au fost tipărite pentru întreg județul. Înainte de a ajunge în secțiile de votare, buletinele și materialele electorale au fost împărțite în saci pentru fiecare dintre cele 559 de secții și urmează să fie preluate. Membrii secțiilor de votare vor primi și măști de protecție, mănuși de protecție și dezinfectanți pentru mâini. În total, județul Constanța a primit 110.000 de măști de protecție, 60.000 de perechi de mănuși și 1.200 de litri de dezinfectant pentru mâini.

Trebuie menționat faptul că, premergător alegerilor, au avut loc instruiri ale președinților, locțiitorilor și operatorilor secțiilor de votare. Aceștia au primit toate informațiile de care au avut nevoie, pentru desfășurarea actului electoral fără probleme. Instruirile au avut loc respectând condițiile sanitare și de distanțare prevăzute în HG 782/14.09.2020 și în Ordinul 1594/16.09.2020.

Norme aprobate pentru exercitarea dreptului de vot în condiții de siguranță

În data de 6 decembrie a.c., cetățenii din localitățile carantinate din județul Constanța (18 la număr, în acest moment), vor putea merge să-și exercite dreptul de vot, fără să completeze o declarație pe proprie răspundere. Mai precis, locuitorii din zonele carantinate vor putea merge la secția de votare la care sunt arondați, doar în baza actului de identitate.

De altfel, în hotărârile CJSU pentru carantinarea U.A.T. Eforie, Lazu (U.A.T. Agigea), U.A.T. Cernavodă, U.A.T. Cumpăna, U.A.T. Târgușor, U.A.T. Aliman, U.A.T. Rasova și U.A.T. Tuzla, deja au fost introduse mai multe puncte care fac referire la normele care trebuie respectate în zilele de 5 – 7 decembrie a.c., privind votul pentru Senat și Camera Deputaților:

(1) Se permite, în data de 5 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile secţiilor de votare, a persoanelor implicate în organizarea alegerilor, precum și a persoanelor care depun cereri de vot prin intermediul urnei speciale.

(2) Se permite, în data de 6 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile secţiilor de votare, pentru exercitarea dreptului de vot, observarea alegerilor și pentru efectuarea operațiunilor electorale, cu respectarea dispozițiilor Ordinului comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne nr. 2009/166/2020 privind stabilirea unor măsuri şi acţiuni de sănătate publică necesar a fi respectate pentru desfăşurarea în siguranţă a procesului electoral din țară la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaților din anul 2020, a alegătorilor și a persoanelor implicate în organizarea și observarea alegerilor.

(3) Se permite, în data de 6 decembrie 2020, deplasarea cu urna specială pe raza teritorială a localității, a echipelor formate din membri ai birourilor electorale ale secțiilor de votare, însoțite de persoane acreditate și personal de pază, în vederea exercitării dreptului de vot de către alegătorii care nu se pot prezenta la secțiile de votare.

(4) Se permite în datele de 6 și 7 decembrie 2020, deplasarea la/de la sediile birourilor electorale de circumscripție, pentru predarea materialelor rezultate din procesul electoral, a membrilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și a persoanelor care îi însoțesc, precum operatori de calculator, persoane acreditate și personal de pază.

Aceste puncte vor fi valabile și pentru localitățile în care va fi decisă prelungirea perioadei de carantinare, prin hotărâre de Comitet Județean pentru Situații de Urgență.

La scrutinul din 6 decembrie se va vota și cu urna specială

Persoanele care sunt izolate sau carantinate la domiciliu, își pot exercita dreptul de vot prin intermediul urnei speciale, în temeiul deciziilor BEC nr. 40/29.11.2020 republicată și nr. 94/29.11.2020. Mai jos, câteva exemple despre cum trebuie procedat:

1. Ești izolat/carantinat la domiciliu și ai toate documentele justificative?

În cazul în care ești carantinat sau izolat la domiciliu și ai toate documentele necesare pentru a justifica regimul impus de DSP Constanța, dar și cererea pentru exercitarea dreptului de vot prin urna specială, actele trebuie depuse, de către oricine, în numele tău, la secția de votare la care este arondat imobilul în care ești izolat/carantinat, pe data de 5 decembrie a.c., în intervalul orar 18:00 – 20:00. A doua variantă, în acest caz, este să trimiți toate documentele, la fel, printr-un intermediar, la sediul BEJ sau pe adresa de e-mail p.bejconstanta@bec.ro.

2. Ești izolat/carantinat la domiciliu și NU ai toate documentele justificative?

Situația cere să completezi cererea tip, pe care, apoi, o vei trimite pe adresa de e-mail p.bejconstanta@bec.ro, până pe 4 decembrie a.c. Biroul Electoral Județean va centraliza toate cererile și le va trimite la DSP Constanța, care, mai departe, va analiza toate aceste cereri, pentru a verifica dacă persoanele în cauză sunt, într-adevăr, izolate/carantinate la domiciliu. O listă completă va fi transmisă de DSP Constanța către BEJ Constanța, iar, apoi, lista finală ajunge la Instituția Prefectului. De aici, reprezentanții Prefecturii vor trimite către toate secțiile de votare, până cel târziu pe data de 6 decembrie a.c., ora 10:00, listele cu oamenii care au dreptul să voteze, folosind urna specială.

3. Nu te poți deplasa le secția de votare, din cauza unor probleme medicale de altă natură?

Vei proceda exact ca la punctul 1: toate documentele justificative (inclusiv cererea pentru exercitarea dreptului de vot prin urnă specială), care atestă că nu ești deplasabil, vor fi depuse, de oricine, la secția de votare arondată, pe 5 decembrie a.c., în intervalul 18:00 – 20:00 sau pot fi depuse la sediul BEJ Constanța ori trimise online, pe adresa de e-mail p.bejconstanta@bec.ro.

„Orice român are drept de vot, așa cum scrie negru pe alb și în Constituția României, la articolul 36. Chiar dacă ne confruntăm cu o situație atipică, dorim să facilităm acest drept pentru fiecare cetățean, fie că provine dintr-o localitate carantinată, fie că este locuitor al unei comunități neafectate de virus, fie că se află într-o situație mai dificilă și nu se poate deplasa la secția de votare, din motive obiective. Ca și la alegerile locale, acest scrutin va fi organizat în condiții foarte stricte din punct de vedere sanitar, pentru a garanta sănătatea și integritatea fiecărui cetățean”, a declarat Silviu-Iulian COȘA, prefectul județului Constanța.

Link-uri către cererile necesare votului cu urna specială:

https://ct.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/39/2020/12/cerere-urna-mobila.pdf

https://ct.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/39/2020/12/cerere-urna-covid.pdf

A.F., L.I.

vineri, 4 decembrie 20202480
Comentarii

00eueu(4 dec 21:17)
Oare voteaza si cei decedati de covid?
02ia uite(4 dec 19:19)
cata campanie fac unii pe aici ca sa nu mearga lumea la vot, pai pana acum va manipulau cu lozinaca votul tau conteaza, acum cand un nr cat mai mare de prersoane spun ca sunt nemultumite de plavan si partidul lui, votul nu mai conteaza? cu cat sunt mai multe voturi impotriva pnl cu atat mai mult voturile din diaspora vor conta mai putin, mai ales ca sondajele dau o egalitate intre psd si pnl!!!
25Omelia(4 dec 12:00)
Au prelungit carantina ca sa nu mearga lumea si sa poata sa falsifice cu sacii de voturi, ca la Bucuresti . Le e frica sa nu iasa psd la Cta
06Orlando(4 dec 08:50)
De ce sa merg la vot? Sa votez pe unul care o sa ia 5000 de euro, si o sa voteze cum ii ordona liderul de grup? Sa votez un minoritar, care voteaza cum ii ordona partidul de la butoa Ne? Neahhh, e carantina, stau in casa!
15Iata cum(4 dec 08:25)
nu ma duc la vot!!!
05Socrate(4 dec 08:23)
Cu cine sa votez? Cu PSDul nu fiindca s-a inconjurat dnumai de nulitati, cu PNL-ul nu ca am vazut ca face numai prostii de cand sunt la guvernare, PMPul a pus-o cap de lista pe Eba si asta spune tot, USR-ul nu stiu ce vor, stanga sau dreapta, cert este ca sunt impotriva moralei crestine. Si atunci de ce sa votez sa am probleme de constiinta apoi ca i-am votat si eu?
26Ade(4 dec 06:58)
Iata cum poti sa nu mergi la vot suna mai corect sau iata cum poti vota Psd chiar daca nu ii il inghiti ,pt ca stii ca "chiar daca au furat,parca nu erau.asa ji.....dii ca pnlistii.Doamne ajuta sa va gonim de la ciolan.
416Jeguri(3 dec 20:16)
Trebuie sa fie retardat mintal sa te duci la vot cand chipurile e carantina dar la vot nu iti trebuie nici adeverinta.Gunoaiele astea ne cred curci plouate.
117bravo(3 dec 20:13)
Dezlevare la vot. Nu va e ma rusine ???
mai mult...Local
28 ian 00:01LocalHOȚI de componente de cale ferată, opriți cu FOCURI de ARMĂ de polițiști

Polițiști din cadrul Postului de Poliție Transporturi Feroviare și Navale Medgidia au fost sesizați, în cursul...711

28 ian 23:16LocalCampanie de vaccinare anti-COVID: 42.326 de persoane, imunizate în ultimele 24 de ore391
28 ian 09:32LocalCostinești, stațiunea TINERETULUI și a NEPĂSĂRII929
28 ian 23:11LocalPrimăria Constanța NU a avizat PUZ-ul lui Stila Goșu

Primăria Municipiului Constanța nu a avizat favorabil un Plan Urbanistic Zonal prin care, într-un cartier de case, ar...1318

28 ian 10:46LocalBogdan Bola, ultima propunere de proiect în calitate de DIRECTOR ABADL608
28 ian 23:15LocalStatutul prefecților și subprefecților a fost modificat809
28 ian 23:15LocalVIDEO! Primăria Constanța a distribuit măști de protecție

Primăria Municipiului Constanța a distribuit deja cele 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea...811

28 ian 23:15LocalIndividul care a ÎNJUNGHIAT un POLIŢIST la Eforie, ARESTAT pentru 30 de zile1052
28 ian 23:14LocalRegulamentul local de publicitate la nivelul municipiului Constanța, în consultare publică544
28 ian 23:14LocalRegulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice, în consultare publică

Proiectul de hotărâre privind Regulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din Municipiul...1194

28 ian 23:13LocalCOVID-19: 138 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 3174 la nivel naţional789
28 ian 23:14LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID din municipiu a ajuns la 2,571154
Vremea
0° - 1.1° joi, 28 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 90%
Vânt: 7.81 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/4912271593344
5/4031342137
joker403523192819
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 ian 00:00SportManchester United, îngenuncheată de ultima clasată, pe Old Trafford. Surpriza sezonului în Anglia

Lovitură de teatru în Premier League, acolo unde liderul dinainte de etapa aceasta, Manchester United, a pierdut pe...221

28 ian 00:00SportPoli Iaşi - UTA, scor 1-2, în Liga I: Oaspeţii au marcat în minutele 90+2 şi 90+4

Politehnica Iaşi a fost învinsă, miercuri, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 (0-1), de echipa UTA, în etapa a XIX-a...1234

28 ian 08:44SportDinamo - Gaz Metan Mediaş, scor 2-1, în Liga I: Oaspeţii au contestat vehement golul al doilea al 'câinilor' din cauza unui fault la portar

FC Dinamo a învins, miercuri, pe teren propriu, cu scorul de 2-1 (2-1), echipa Gaz Metan Mediaş, în etapa a XIX-a a...183

28 ian 00:00SportPatru echipe europene, Danemarca - Spania şi Suedia - Franţa, în semifinalele CM de handbal masculin

Miercuri s-au disputat cele patru partide din sferturile de finală ale CM de handbal masculin, iar rezultatele au...192

Local
28 ian 23:15LocalVIDEO! Primăria Constanța a distribuit măști de protecție

Primăria Municipiului Constanța a distribuit deja cele 200.000 de măști de protecție primite ca donație din partea...811

28 ian 23:15LocalIndividul care a ÎNJUNGHIAT un POLIŢIST la Eforie, ARESTAT pentru 30 de zile

Individul care a înjunghiat un poliţist în, Eforie în noaptea de 26 spre 27 ianuarie, a primit un mandat de arestare...1052

28 ian 23:14LocalRegulamentul local de publicitate la nivelul municipiului Constanța, în consultare publică

544

28 ian 23:11LocalPrimăria Constanța NU a avizat PUZ-ul lui Stila Goșu

Primăria Municipiului Constanța nu a avizat favorabil un Plan Urbanistic Zonal prin care, într-un cartier de case, ar...1318

28 ian 10:46LocalBogdan Bola, ultima propunere de proiect în calitate de DIRECTOR ABADL

Bogdan Bola a prezentat săptămâna trecută ministrului Mediului ultima propunere de proiect pe care și-a pus...608

28 ian 23:15LocalStatutul prefecților și subprefecților a fost modificat

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul României a aprobat...809

28 ian 23:14LocalRegulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice, în consultare publică

Proiectul de hotărâre privind Regulamentului de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din Municipiul...1194

28 ian 23:13LocalCOVID-19: 138 de NOI CAZURI de INFECTARE la Constanţa, 3174 la nivel naţional

Pe teritoriul României, au fost confirmate 718.612 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19)....789

28 ian 23:14LocalINCIDENŢA cazurilor de COVID din municipiu a ajuns la 2,57

1154

Politică
28 ian 00:00PoliticăRafila: Poate că e momentul să discutăm despre o introducere reală a 'Educaţiei pentru sănătate' în şcoală

Social-democratul Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, consideră că este momentul să se discute...266

28 ian 00:00PoliticăOrban: Holocaustul - o mărturie a inumanităţii

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, miercuri, că Holocaustul rămâne în memorie şi...260

28 ian 00:00PoliticăPreşedintele Senatului, Anca Dragu, acordă audienţe online. Prima sesiune, joi

243

28 ian 23:26PoliticăPSD a lansat un buget alternativ. Marcel Ciolacu: „Invităm Guvernul să ne plagieze“

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a prezentat miercuri, la lansarea bugetului alternativ propus de social-democrați,...446

28 ian 23:27PoliticăVlad Voiculescu anunţă controale la centrele de vaccinare anti-COVID

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat miercuri la Guvern că vor fi efectuate controale la centrele de...520

28 ian 23:27PoliticăCîţu: România susţine cu tărie combaterea tuturor formelor de discriminare

415

Interviuri
15 ian 00:06InterviuriGeorge NICULESCU: ANRE nu a fost pregătită pentru LIBERALIZAREA pieței de ENERGIE! Video

1 ianuarie 2021 a adus cu sine liberalizarea completă a pieței de electricitate. Însă câți dintre consumatori...2126

12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...2068

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

4911

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...4071

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3564

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

3470

Monden
28 ian 00:00MondenElliot Page, o actriţă transgender cunoscută din filmul „Juno“, divorţează de soţia sa

Ellen Page - o actriţă canadiană care a anunţat la începutul lunii decembrie că este o persoană transgender şi...367

28 ian 19:25MondenO casetă demo înregistrată de trupa Radiohead în anii '80, vândută la licitaţie cu 6.000 de lire sterline

O casetă demo care conţine melodii nedifuzate până acum ale trupei britanice Radiohead s-a vândut marţi la...244

28 ian 00:00MondenDocumentarul „colectiv“, de Alexander Nanau, nominalizat la premiile Independent Spirit

225

Mapamond
28 ian 00:00MapamondCoronavirus: În China şi India, vaccinarea va dura până spre sfârşitul lui 2022

Programele de vaccinare din China şi India se vor întinde până spre sfârşitul lui 2022, dată fiind dimensiunea...232

28 ian 00:00MapamondCoronavirus: Din 29 ianuarie, testele de COVID-19 devin obligatorii pentru persoanele care sosesc în Bulgaria

Persoanele care intră în Bulgaria pe calea aerului, pe uscat sau pe mare vor trebui să prezinte un test negativ de...249

28 ian 00:00MapamondMoscova: Autorităţile relaxează restricţiile antiepidemice şi anunţă o scădere a numărului de îmbolnăviri

229

28 ian 00:00MapamondCoronavirus: Bulgaria a demarat vaccinarea pacienţilor din centrele de îngrijire

Bulgaria a demarat miercuri vaccinarea anti-COVID-19 a pacienţilor din centrele de îngrijire aflate în capitala Sofia...237

28 ian 00:00MapamondOlanda: Peste 130 de arestări, dar o noapte mult mai calmă decât precedentele

Poliţia olandeză a anunţat miercuri că a arestat peste 130 de persoane, în majoritate tineri, în a patra noapte de...242

28 ian 00:00MapamondUE a comandat vaccinurile cu trei luni mai târziu decât Marea Britanie, spune şeful AstraZeneca

249

Sănătate
28 ian 00:00SănătateCe boli se pot ascunde în spatele oboselii

Anemia, apneea în somn și boala celiacă sunt numai câteva dintre problemele de sănătate care se pot ascunde în...296

28 ian 00:00SănătateCum se modifică vederea pe măsură ce îmbătrânim

În general, pe la 40-45 de ani, este normal să apară presbiopia (persoana nu mai vede clar de aproape, de exemplu să...357

28 ian 00:00SănătateTop alimente care iți oferă energie, însă fără prea multe calorii

295

28 ian 00:00SănătateCele mai bune suplimente pentru boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare (cunoscute și sub denumirea de boli de inima ori boli cardiace sau că "boală arterială...301

28 ian 00:00SănătateRegimul alimentar pentru persoanele cu pietre la rinichi

Deși pot crea un disconfort foarte mare, trebuie să știi că este posibil să elimini calculii renali (așa cum mai...255

28 ian 00:00SănătateDieta vegană pentru pierderea în greutate - funcționează?

Deși mai multe studii științifice au arătat eficacitatea dietelor pe bază de vegetale pentru pierderea în...273

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT