REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

ÎCCJ l-a ACHITAT pe Sebastian Ghiţă! Mandatul de arestare, revocat

ÎCCJ l-a ACHITAT pe Sebastian Ghiţă! Mandatul de arestare, revocat

Replica API 15 iunie 2018 | 00:20 482

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, joi, sentinţa în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete. Sebastian Ghiţă a fost anchetat.

UPDATE: Instanța a revocat și mandatul de arestare emis pe numele său și a ridicat sechestrul de pe bunurile omului de afaceri. De asemenea, Liviu Tudose, Viorel Dosaru şi Aurelian Mihăilă au fost achitaţi.

UPDATE: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunțat, joi, sentinţa în dosarul în care fostul deputat Sebastian Ghiţă este judecat alături de foşti şefi din poliţie şi parchete. Sebastian Ghiță a fost achitat.

La ultimul termen de judecată din 21 mai, un procuror de la DNA a cerut condamnarea lui Sebastian Ghiţă la închisoare cu executare în acest dosar.

Procurorul a precizat în faţa judecătorilor că dosarul este unul de referinţă pentru corupţia şi legăturile dintre sistemul judiciar şi lumea politică.

"Se impune ca pedepsele cu închisoare să fie executate în regim de detenţie efectivă", a susţinut procurorul de şedinţă.

În dosar mai sunt judecaţi Liviu Tudose - fost procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Viorel Dosaru - fost şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, Constantin Ispas - ofiţer de poliţie, Aurelian Constantin Mihăilă - fost procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti.

Cu privire la Liviu Tudose, Viorel Dosaru şi Constantin Ispas, DNA a precizat că aceştia au înţeles "să subordoneze importantele funcţii de autoritate publică pe care le deţineau unor interese private din domeniul politic". Despre Sebastian Ghiţă, procurorul DNA a susţinut că şi-ar fi construit o reţea informativ-operativă incompatibilă cu statul de drept, adăugând că acesta s-a sustras de la judecată, aşa că nu există o garanţie că va executa pedeapsa.

În replică, avocaţii celor judecaţi în acest caz le-au solicitat magistraţilor achitarea clienţilor lor.

Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată în acest dosar pentru două infracţiuni de dare de mită, cumpărare de influenţă, spălare de bani, şantaj, două infracţiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Conform DNA, în perioada iunie 2013 - primăvara anului 2014, în timp ce pe rolul PCA Ploieşti se afla, în curs de urmărire penală, o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate de anchetă au obţinut informaţii confidenţiale pe diverse căi, printre beneficiarii acestor date nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.

Informaţiile confidenţiale priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

"Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice a anumitor persoane, Sebastian Ghiţă i-a capacitat pe inculpaţii Tudose şi Dosaru să îi furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul PCA Ploieşti. Faptele respective au fost comise în contextul în care, pe de o parte, deputatul Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar, pe de altă parte, avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei", susţineau procurorii.

Anchetatorii au reţinut că, în schimbul acestor informaţii, Sebastian Ghiţă i-a promis, pe de o parte, lui Viorel Dosaru că îl va sprijini să îşi menţină poziţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, i-a acordat procurorului Liviu Tudose sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale.

Fostul deputat Sebastian Ghiţă se află în Serbia. El a fugit din ţară în decembrie 2016 şi are pe rolul instanţelor şi parchetelor din România mai multe dosare penale, potrivit RTV.NET.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
justitia din tara noastra a dovedit ca se poate, dar oare cat o sa se mai poata asa?
1
0
Inca unul scapat
2
1
Ce facura bre Nefertiti si cu divizia ei de elita, cu Zdreanta si Lucica, jeguri hastagiste. Cum bre sa-l achite intr-o zi in 4 dosare pe penalul, pe pesedistul Ghita, cum bai batausilor de batrani, cum ba hahaleror jegoase, sa-i achite Curtea de Inalta Casatie pe penalii, pe pesedistii Grebla, Ponta, Sovra, pe Tariceanu. Baa, zdrentelor, judecatorii sant comunisti sau pesedisti, luati-i ba si pe ei la cafteala, cu boxu. Da nu se poate, cum ba Wernica si Cucuveaua sa o ia in bot, penalii,penalii, infractorii, infractorii, ba, da eu cu alea 5 casute,ce fac, pai daca mai pierd una, ce fac, banii
7
3
si tu platesti taxe ca si noi
1
0
cadeau capete mari daca deschidea asta gura, de ce nu-i aduc in tara pe toti fugarii? de frica. Asa ca ii achita
7
0
Asta nu e justitie... e dictatura politica... clar... in ce hal am ajuns! Nu va mai saturati lua var dracu!!!
7
1
Kovesi trebuie de urgenta sa se care. Sa vina alt procuror mai bine pregatit si mai capabil. DNA e o cocina de analfabeti juridic.
9
6
Incearca sa-l aduca in tara de bunavoie,apoi hop alt dosar cu arestare preventiva sa nu mai poa' sa fuga!
6
8
Pai nu el facuse autodenuntul in acest dosar.
9
0
Constat ca majoritatea celor care comenteaza pe aici pupa in cur PSD-u.Sa-mi sugeti pula si lu Veorica,Olguta si Irinuca lindicu !
9
9
Asta este rezultatul ce si-doresc acesti mafioti rosii.Achitari in masa!
10
7
COLDEA de ce a cazut ? facea vacante cu viitori posibili interlopi ? sau dracnea si-a pus omul lui la sri
9
6
Sunt in greva fiscala, pentru ce sa mai platesc taxe ? Sa se duca dracnea in Elvetia cu concubina sa ii ia ceas de 70000 de euro ? Sa plateasca laudatorii si sa ii aduca in bucuresti pe banii mei ? Bah voi sunteti nebuni ? Pana nu publica statul, primariile pe ce ne cheltuie banii si cum, de la A la Z, sunt in greva fiscala, punct .
13
10
Codruta muita ce face acum?
13
6
ce dracu comentati aiurea puslamalelor,eu trebuie sa acopar unele mangle facute de mine institutional prin vie la chermeze si era necesar sa l acopar si pe Seby Ghita cum l am acoperit pe base si pe klaus .
16
4
Poza cu cucuveaua roz. Ai santajato frumos pa cucuvea.
12
4
juistitia nu se dezice de deviza ei furati voi furam si noi,bai daca ghita nu era hot de unde platea el 13 milioane de euroi pentru cautiune
12
5
Lulutza o ia in bot pe banda rulanta
17
10
bravo justitie, multumiti-i penalului si iresponsabilului draknea ptr salariile, pensii ce v-au promis in defavoarea oamenilor de rand ce au ajuns in situatia de a se zbate, la propriu , ptr existenta. Justitia lui tudorel si mult adevar a rostit toapa firea adresandu-se simonei'' bine ai venit in tara noastra'' a se citi in tara penalilor ciuma rosie
17
14

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614