REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
15.7° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Îmbunătăţirea gestionării apei în sectorul agricol, analizată de specialiştii Ministerului Agriculturii

Îmbunătăţirea gestionării apei în sectorul agricol, analizată de specialiştii Ministerului Agriculturii

Replica API 7 februarie 2019 | 00:00 401

Îmbunătăţirea gestionării apei în sectorul agricol a fost tema principală de discuţii a workshop-ului "Water and Agriculture - Investment Needs", organizată marţi de Comisia Europeană şi de Ministerul Apelor şi Pădurilor, informează un comunicat al Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

La eveniment a participat, din partea MADR, Daniel Botănioiu, secretar de stat în cadrul Ministerului, care a subliniat faptul că un procent consistent din apa folosită la irigaţii nu ajunge efectiv în corpul plantelor.

"Cu peste 60% consum mondial, agricultura este sectorul economic cu cel mai mare consum de apă. De la începutul secolului XX, suprafaţa de teren cultivată în general, dar şi cea irigată, în special, a crescut pentru a face faţă creşterii populaţiei şi a nevoilor alimentare. Consumul mondial de apă al agriculturii a crescut de şase ori până în 1975. Irigaţiile, fie cele utilizate de civilizaţiile egiptene şi mesopotamiene, sau până în zilele noastre, beneficiază de tehnici noi. Prin tehnicile standard de irigare, între 30% şi 60% din apa utilizată se evaporă, ea neajungând să fie încorporată în plantă", a afirmat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Evenimentul a urmărit sporirea gradului de conştientizare cu privire la importanţa unei abordări trans-sectoriale privind gestionarea acestor două domenii vitale pentru populaţie, dar şi crearea unor noi modalităţi de integrare a cercetării şi inovării cu analiza nevoilor de investiţii şi a experienţelor privind bună guvernanţă, pentru a îmbunătăţi gestionarea apei în sectorul agricol.

Iniţiativa a ajuns la cea de-a doua ediţie dintr-o serie de trei workshop-uri regionale organizate la nivelul Uniunii Europene, în perioada 2018-2019 de către Grupul de Coordonare al Comisiei Europene privind "Apa şi Agricultura".

Workshop-ul "Water and Agriculture - Investment Needs" urmăreşte utilizarea resurselor financiare inovatoare şi asigurarea fondurilor pentru a crea noi sinergii pozitive pentru apă şi agricultură.

Totodată, factorii de decizie se axează pe necesitatea investiţiilor în sectorul agricol şi asocierea dintre instrumentele de planificare a mediului şi proiectarea mecanismelor de finanţare relevante în cadrul PAC - Politica Agricolă Comună, inclusiv a unei soluţii inovatoare pentru pilonii I şi II, în cadrul propus.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108