REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.1° Constanța Joi, 20 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6766
26.1° Constanța Joi, 20 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6766
 

Important tezaur din timpul lui Mihai Viteazul, descoperit în Olt

Important tezaur din timpul lui Mihai Viteazul, descoperit în Olt

A.F. 17 decembrie 2022 | 19:16 1071

Un fost polițist, astăzi pasionat de căutarea de comori cu detectorul de metale, a anunțat autoritățile că a dat, din nou, peste ceea ce pare a fi un tezaur monetar. Arheologii confirmă, dând detalii despre monedele descoperite.

foto cu rol ilustrativ

Dintre cei aproximativ 70-80 detectoriști care s-au adresat Poliției Olt și și-au înregistrat detectorul de metale, Paul Durcă, fost polițist, este singurul care în ultimii doi ani a predat către diverse instituții zeci de obiecte de valoare descoperite în incursiunile sale în teren. Are, spune, în cei aproape doi ani de când face asta, 30 procese-verbale de predare-primire, Durcă fiind deja recompensat cu 21.000 euro pentru prima sa descoperire importantă, tot un tezaur monetar, evaluat la 57.000 euro, relatează Adevărul.

„Se pare că mie 13 îmi poartă noroc. E prima dată când găsesc aur”

Noua descoperire a fost făcută într-o pădure de pe raza localității Nicolae Titulescu din județul Olt. S-a întâmplat marți, 13 decembrie 2022 (și prima mare descoperire a făcut-o tot într-o zi de 13, în martie 2021), după descoperirea primelor monede detectoristul sunând autoritățile și stopând căutarea.

„Așa se pare, că 13 îmi poartă noroc. O să merg în fiecare zi de 13 la detecție”, spune Paul Durcă.

Dezvăluie că studiază pădurile pe Google Maps, iar pădurea de la Nicolae Titulescu i-a fost cea mai apropiată, fiind situată la 20 de kilometrui de localitatea de domiciliu, Radomirești.

„Asta a fost a șasea oară de când am umblat în pădurea asta. Am mai găsit monede de argint, aproape de fiecare găseam ceva important, pe care le-am predat, bineînțeles. Acolo a fost cea mai mare monedă pe care am găsit-o vreodată, o monedă de 60 de parale, turcească, extraordinar de frumoasă și de bine păstrată. Am insistat în zona asta și adevărul este că nu mă așteptam să iasă chiar un tezaur. Bine, e un tezaur mic, în sensul că sunt puține monede, dar e prima dată când găsesc aur”, a mărturisit căutătorul de comori.

Paul Durcă a mai anunțat autoritățile, după prima descoperire, cea de la Radomirești, de o altă descoperire importantă, la Morunglav, tot în județul Olt, obiectele scoase la iveală de acolo (ajutoritățile au deschis atunci foarte repede un șantier arheologic) fiind importante și, cel mai probabil, având și o valoare destul de mare. A acceptat să renunțe, prin act notarial, la drepturile care i s-ar fi cuvenit pentru acele descoperiri, la rugămintea directorului Muzeului Județean Olt.

De data acesta, Durcă a scos singur primele zece monede, ulterior, realizând că e vorba, cel mai probabil, de un tezaur, a anunțat telefonic autoritățile, care au continuat săpăturile, citează stiripesurse.ro.

Cum se descoperă un tezaur

„Prima dată mi-a ieșit o monedă din aur. Curios a fost faptul că a fost un semnal foarte slab, cred că din patru sau cinci cazuri asemănătoare, doar în unul din ele s-ar fi întâmplat să sap. Și am zis – hai să sap. În situații din astea găseam un fier ruginit. Am văzut că mi-a dat semnal adânc, dar mi-am zis că poate fi un obiect important, pentru că acum o lună-o lună jumătate am găsit un topor de luptă dacic, într-o pădure la Fruzaru. Am zis că și fiarele foarte vechi sunt importante,. Dar s-a întâmplat și mi-a ieșit moneda asta din aur. La început am crezut că este un fals. (…) M-am convins că e din aur, am mai scos câteva monede și atunci m-am oprit și am sunat autoritățile, pentru că îmi dădea semnal în continuare”, a mai dezvăluit Paul Durcă.

În total au fost scoși din pământ: trei ducați de aur, opt taleri austrieci, 19 akce otomane, trei monede poloneze, trei monede suedeze și încă o monedă rămasă, în primă fază, neidentificată.

„Sunt monede din șase state, sunt otomane, austriece, suedeze, poloneze, habsburgice, și una, și cea mai interesantă, un ducat de aur realizat în Transilvania, la monetăria din Sibiu. Descoperirea a fost realizată cu detectorul de metale de către domnul Paul Durcă și aici chiar am rugămintea față de dumneavoastră, de presă, să se evidențieze în viitor descoperirea întâmplătoare de descoperirea realizată cu detectorul de metale. Domnul Durcă ne-a anunțat repede, și îi mulțumim pentru acest lucru, practic dumnealui a găsit zece monede, nouă de argint și una de aur, celelalte au fost descoperite de noi după ce am ajuns acolo. Piesele au ajuns la Muzeul Județean Olt, le puteți vedea, în marea lor majoritate sunt foarte bine păstrate, foarte frumoase, iar talerii austrieci, cei opt taleri, sunt piese deosebite”, a explicat arheologul Muzeului Județean Olt, Florin Ciulavu.

Scos la iveală după 400 ani, din timpul lui Mihai Viteazul

Tezaurul stă îngropat în pădurea de la Nicolae Titulescu de peste 400 ani.

„Foarte probabil, a fost îngropat pe fondul luptelor pentru tronul Țării Românești, dintre Alexandru cel Rău și Mihai Viteazul, foarte probabil acolo este momentul îngropării lui, undeva în 1603”, a mai precizat arheologul.

Cel mai probabil monedele au fost depuse în pământ într-o pânză, pe una dintre monede găsindu-se impresiuni textile, în timp ce pe o altă monedă otomană, perforată, s-a găsit o parte din ața care intra prin perforație.

„Puteau să aparțină unui negustor care a trecut prin zonă sau unui personaj mai important din sat, dar, repet, valoarea nu este foarte-foarte mare. În orice caz, un om de rând nu putea să le aibă”, a mai precizat arheologul Florin Ciulavu.

Piesele urmează să fie datate și evaluate în colaborare cu un expert, procedurile, conform legii, putând să dureze până la 18 luni, acesta fiind termenul maxim în care descoperitorul trebuie să-și primească răsplata legală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
324412253819
5/49
271712293632
joker
24193722616