REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.7° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
12.7° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

În 3 ani, au fost 4 tragedii la Petromidia, cu 8 morți, mai mulți răniți și niciun vinovat!

În 3 ani, au fost 4 tragedii la Petromidia, cu 8 morți, mai mulți răniți și niciun vinovat!

Mirela PASCAL 30 martie 2024 | 00:00 2154

În 2021, șase persoane au fost rănite, una dintre ele cu arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 45% pe suprafața corpului. Din păcate, trei persoane au murit, una la fața locului și două în spitalul din Germania, unde fuseseră transferate. Anul trecut, două incidente, în interval de o lună, au avut loc la Petromidia, doi angajați și-au pierdut viața, și doi militari au fost răniți. Nici în 2021 și nici după tragedia de anul trecut nimeni nu a plătit... nu s-a găsit niciun vinovat. Probabil, nici după explozia de vineri, 29 martie, nu va plăti nimeni. Rămânem doar cu satisfacția și cu bucuria că, măcar de data aceasta, nimeni nu a fost rănit. După fiecare nenorocire care se întâmplă la Petromidia, ne amintim de incidentul din august 2016, tot de la Petromidia Năvodari, când un incendiu violent a izbucnit la platforma 1 DAB. Și atunci, tragedia a băgat în mormânt doi bărbați, iar pe alții i-a trimis pe patul de spital, cu răni grave. Asemenea evenimente nu au făcut decât să evidențieze neregulile care se petrec în spatele ușilor închise, cât și neglijența și lipsa de implicare a conducerii. De fiecare dată, după fiecare tragedie, conducerea Petromidia și-a exprimat regretul și sprijinul pentru familiile victimelor. Cât despre vinovați, nu se aude nimic!

in 3 ani, au fost 4 tragedii la Petromidia, cu 8 morti, mai multi raniti si niciun vinovat!imagini de la explozia de vineri

O nouă explozie la Petromidia a alertat întreaga suflare, încă afectată de tragicul eveniment de anul trecut, când doi angajați au căzut într-un rezervor de preparare a unui stabilizator și și-au pierdut cunoștința.

in 3 ani, au fost 4 tragedii la Petromidia, cu 8 morti, mai multi raniti si niciun vinovat!imagini de la explozia de vineri

Vineri, 29 martie, am fost la un pas de o nouă tragedie. Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină vineri, dis de dimineață, la Rafinăria Petromidia, acolo unde a avut loc o explozie.

Explozia nu a fost urmată de incendiu, însă au fost degajări mari de fum, care au creat panică mare. A avut loc o aprindere în instalația de Hidrofinare Benzină (HB), însă din fericire a fost stinsă și nu au existat victime, situația fiind sub controlul forțelor de intervenție.

Val de tragedii, niciun vinovat

De-a lungul timpului, la Rafinăria Petromidia din Năvodari au avut loc numeroase tragedii, clasificate drept accidente de muncă și puse pe seama unei “erori umane”. În  urma acestora, mai mulți angajați au murit, fiind apoi găsiți “vinovați” de cele întâmplate.

Tragedia de anul trecut a băgat în mormânt doi oameni

În mai 2023, în urma unui accident de muncă de la Petromidia, un bărbat a decedat, iar o femei a fost transportată la spital. Nicolae Burnichi avea doar 55 de ani, era din Năvodari și lucra la Petromidia de mai bine de 20 de ani. În doar câteva zile urma să devină socru mare. Însă, din păcate, și-a găsit sfârșitul încercând să își salveze colega de muncă, o tânără de 38 de ani, care s-a stins din viață, la doar 5 zile după accident.

in 3 ani, au fost 4 tragedii la Petromidia, cu 8 morti, mai multi raniti si niciun vinovat!imagini din 2023

2 iulie 2021, amintire dureroasă. Petromidia și-a plătit... păcatele

Pe 2 iulie 2021, la instalația Hidrofinare Petrol - Motorină, o nouă explozie a avut loc la Năvodari, cauzată de un compresor de gaze, care a luat foc.

Șase persoane au fost rănite, una dintre ele cu arsuri de căi aeriene și pe aproximativ 45% din suprafața corpului. Din păcate, trei oameni s-au stins în final din viață, unul la fața locului și doi în spitalul din Germania, unde fuseseră transferați, pentru a primi îngrijiri medicale. 

in 3 ani, au fost 4 tragedii la Petromidia, cu 8 morti, mai multi raniti si niciun vinovat!incendiul din 2021

Fiica unuia dintre angajații morți în urma exploziei de la Petromidia a dat în judecată compania, în octombrie anul trecut. Aceasta cerea ca șefii Rompetrol, dar și compania, să plătească pentru nenorocirea din luna iulie 2021, în urma căreia au murit trei oameni, printre care și tatăl ei. Iată că, la un an de la depunerea acțiunii în instanță, E.D. și-a retras plângerea. A ajuns la o înțelegere cu compania și a primit sumele pe care le-a cerut.

in 3 ani, au fost 4 tragedii la Petromidia, cu 8 morti, mai multi raniti si niciun vinovat!imagini din 2021

Explozie în vara anului 2016 la Petromidia: doi angajați și-au pierdut viața

Un alt incendiu puternic a avut loc în august 2016, la platforma Petromidia din Năvodari. Doi angajaţi ai companiei Rominserv au decedat, iar alţi patru au fost răniţi grav. Angajaţii efectuau lucrări de reparaţii la o conductă aparţinând SC Rompetrol Rafinare. Conducta transporta distilat de vid, produs rezultat prin încălzirea ţiţeiului la o temperatură cuprinsă între 360 - 380 de grade C.

Explozia a cauzat un incendiu pentru stingerea căruia au intervenit operatorii Rafinăriei Rompetrol, pompierii civili angajaţi ai GSS (companie în cadrul grupului Rompetrol n.r.), dar şi pompierii militari din cadrul ISU Dobrogea, care s-au luptat cu flăcările pentru a înlătura starea de pericol şi a evita astfel propagarea lui. 

in 3 ani, au fost 4 tragedii la Petromidia, cu 8 morti, mai multi raniti si niciun vinovat!

Urmărirea penală inițiată ulterior a scos la iveală mai multe aspecte, stabilindu-se că, din cauza nesupravegherii lucrărilor care se efectuau, a funcţionării instalaţiilor, echipamentelor tehnologice şi de tratare şi neutralizare menţionate în prevederile acordului de mediu şi autorizaţiei integrate de mediu, s-a produs un fenomen de poluare accidentală prin alterarea caracteristicilor fizico-chimice ale aerului din zonă.

Ba chiar mai mult, s-a reţinut că atât cele două societăţi comerciale, cât şi ceilalţi inculpaţi persoane fizice, nu au luat măsurile necesare de securitate şi sănătate în muncă, împrejurare ce a condus la producerea unor consecinţe constând în decesul şi vătămarea corporală a patru persoane.

Explozie la Petromidia Năvodari, în toamna anului 2010: trei muncitori au fost răniți

O explozie puternică a avut loc și în anul 2010 la rafinăria Petromidia Năvodari. Incidentul s-a produs în jurul orei 17:40, în timp ce o echipă de muncitori efectua mai multe teste legate de presiune. În urma exploziei unui compresor de aer, trei angajaţi ai societăţii Moldocor SA, din Piatra Neamţ, au suferit arsuri de gradul I şi II pe faţă, gât şi mâini şi au fost trimişi, pentru îngrijiri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Constanţa.

Cu doar un an în urmă, pe data de 5 noiembrie 2009, la Petromidia Năvodari izbucnise un alt incendiu, în turnul de granulare din cadrul instalaţiei HDPE (polietilenă de joasă presiune). Trei persoane și-au găsit sfârșitul atunci, fiind vorba despre Vasile Rusu, de 39 de ani, Marin Cristi Daniel, de 39 de ani, și Nicolae Luigi, care a decedat mai târziu pe patul de spital. Curios este că turnul de granulare tocmai ieşise din revizie, iar la acel moment angajați ai Petromidia au acuzat personalul din conducere că i-ar fi grăbit să intre în turn, fără a se efectua toate verificările necesare.

Așadar, vorbim de tragedii în lanț, cu oameni care au plecat dimineața de acasă și nu s-au mai întors, pentru că și-au găsit sfârșitul în incendiile de la Petromidia. Nimeni nu a plătit, din punct de vedere legal. În schimb, compania și-a răscumpărat liniștea cu bani grei acordați rudelor victimelor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cu toate pacatele sale, petromidia e ff importanta pt toata romania, daca ne punem cu gulagul pe putinii specialisti care mai sunt, atunci o sa mergem cu caruta, de psihologi, preoti. ofiteri, etc e plina tara !
3
2
suntem tara lu mortu e vinovat unu care a omorat 6 oameni cu pusca de vanatoare a fost recent eliberat dupa 23 de ani asa ca ce pretentii sa mai avem de la justitie in primul rand cei care fac legile sunt de vina
2
0
Toate accidentele s-au petrecut când combinatul era în revizie. Concluzia e ca atunci când se fac revizii salariații sunt dilaila!
4
3
Erau accidente si inainte de 1990 mai Ctin dar nu atat de multe pentru ca atunci erau pedepse,dupa 1990 odata cu democratzia asta originala,vorba lui nea Nelu Iliescu,pedepsele au scazut continuu si dupa cum se vede cand este loc de lucrari facute de mantuiala de firme cu angajatzi fara calificare si experientza in domeniu dar care vin cu spaga la manager sau lucrari facute doar pe hartie bani intrand in buzunarele unora,atunci decidentzi de la petromidia cum este in cazul asta dar mai sunt si altzi profita,caci ce pot sa patzeasca ?,platesc doar despagubiri daca sunt mortzi sau ranitzi grav in caz de accident si nici despagubirile alea nu le platesc din buzunarul lor.
4
0
si inainte de 89, au fost accidente. toate lucrarile in revizie sint urgente, oameni experimentati nu prea mai sint. in alte tari, in revizie, se ia utilajul, se monteaza altul, iar pe celalat se fac lucrarile aferente in atelier/platforma.
4
1
si nu numai la Petromidia , toata tara i o tragedie, o comedie ,un circ si anomalie ! vin alegerile ,vedeti ,cititi si ascultati ! barfe, certuri, golanii, promisiuni desearte si mult tupeu nesimtit!
8
1
Cei de la ISU fac exces de zel atunci când verifica un restaurant ,hotel, club, dar aici inchid ochii după atâtea tragedii care au avut loc. Ieri s.au plimbat pana la Năvodari 30,40 de mașini isu ca să ce?
11
3
Exista Rapoarte de risc si/Rapoarte de securitate elaborate de experti accreditati pentru Rompetrol Midia, oare ce prevad acestea care sunt scenariile de interventie in caz de explozie, incendii, etc? Va spun eu nimic concret si totul facut de ochii lumii si stiti de ce fiindca directorii de la Petromidia si nu numai ei nu vor sa plateasca pentru studii si scenarii realizate pe softuri specializate pentru rafinarii sau pentru cei care manipuleaza azotati, etc. Aceste softuri sunt licentiate si costa zeci de mii de dolari pentru folosirea un an de zile dar ele prevad toate scenariile posibile dedicat tipului de instalatie pentru care se folosesc. La noi expertii folosesc softul demo Aloha si rezultatele se vad. Vina este a ISU care accepta astfel de lucrari.
10
1
nu stiati ?
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272