REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

În 45 de zile au dispărut 61 de medicamente vitale pentru pacienţii români

În 45 de zile au dispărut 61 de medicamente vitale pentru pacienţii români

Virgil STOIAN 29 noiembrie 2022 | 00:00 893

În ultimii ani, din ce în ce mai multe medicamente au dispărut de pe piață. Iar pentru mii de pacienți, a căror viață depinde de tratament, e o adevărată dramă.

Iată povestea cutremurătoare a unei femei de 63 de ani care suferă de o afecțiune rară: dermatomiozită, o boală inflamatorie, care îi afectează pielea și mușchii.

Coșmarul a început în urmă cu 30 de ani, când a fost diagnosticată cu această afecțiune și a aflat că va trebui să urmeze toată viață tratament cu metotrexat.

E un medicament generic, care însă, în ultimii ani, a început să se găsească din ce în ce mai greu în farmacii sub formă de tablete. În fiecare lună, procurarea lui e un coșmar.

În fața lipsurilor din sistem, și medicii sunt neputincioși. Lipsa medicamentelor generice afectează foarte multe categorii de pacienți. În afecțiunile oncologice, în care fiecare minut contează în lupta cu boala, situația e și mai dramatică.

Până când autorităţile politice şi administrative se vor decide, rămân suferinţele fiecărui pacient care pot provoca oricând tragedii în serie.

"Trebuie să înțelegem că nu putem să continuăm în acest fel în care discutăm tot timpul despre introducerea de noi produse pe listă, ceea ce este perfect justificat cu o singură condiție. Să asigurăm medicamentele generice care tratează aproape 80% din pacienți, cu 21% din fonduri.

E important să păstrăm acest procent și chiar să îl creștem", a spus ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

"Trebuie să acceptăm să plătim ceva mai mult pentru medicamentele generice încât ele să se găsească, să rămână pe piață sau să vină medicamente noi generice pe piață. Iar lucrul ăsta trebuie să fie clar pentru toată lumea", a mai spus Alexandru Rafila, potrivit antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Rafilaialingura ce ai facut concret pr redeschiderea spitalului de infecțioase din Constanța.I ti spun io...NIMIIIC.Ai dat drumu in poze si declarați pompoase.Bolnavi suferă.Sa te ia dku
4
0
problema este veche de multi ani si se inrautateste cu fiecare an iar criminalii din guvern si parlament se fac ca nu vad si isi vad in continuare de furaciuni si aranjamente pentru viitoarele furaciuni; avem cel mai mic buget la sanatate de foarte multi ani - o buna dovada intre altele ca ai nostrii sunt mult mai rai si mai nesimtiti ca ai lor
5
0
rafila se pisha pe capul pacientilor. Cu bolta. Se integreaza perfect in hoarda de iinfractori din parlament.
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369