REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mie., 1 Mai 2024
Anul XX Nr. 6716
17.4° Constanța Miercuri, 1 Mai 2024 Anul XX Nr. 6716
 

În atenţia constructorilor şi nu numai: la groapa de deşeuri inerte din Ovidiu puteţi depozita moca!

În atenţia constructorilor şi nu numai: la groapa de deşeuri inerte din Ovidiu puteţi depozita moca!

Replica API 15 aprilie 2013 | 00:00 1850

Ţiganii s-au bătut pe cimentul aruncat de turcii de la Cim SA

Ţiganii s-au bătut pe cimentul aruncat de turcii de la Cim SA

Reprezentanţii administraţiilor publice locale efectiv amuţesc sau nu doresc să discute, pasând problema la alţii, atunci când vine vorba despre deşeuri. Situaţia a fost "bifată" în acest sens la Mangalia, însă asupra acestui subiect vom insista într-o ediţie următoare, în timp ce la Ovidiu toată lumea vorbeşte - însă neoficial! - despre groapa de deşeuri inerte (gestionată de Ovi Prest Con, societate a Consiliului Local), asta în timp ce primarul nu e de găsit.

Sfârşitul de săptămână a fost vesel în oraşul Ovidiu, sute de saci de ciment fiind duşi la groapa de deşeuri inerte de la marginea localităţii spre Poarta Albă (pe drumul cunoscut ca "Drumul hoţilor"). Cu mic, cu mare, ţiganii din Ovidiu şi nu numai, au adunat cimentul, chit că produsul era expirat. Transformaţi în ecologişti de ocazie, ţiganii vor construi sau vor vinde mai departe cimentul, la preţ de nimic faţă de ceea ce găsim pe piaţă în mod normal. Cine se va încumeta însă să folosească acest ciment, pe principiul că nimic nu se pierde.... se reciclează/foloseşte/se dă mai departe, trebuie să ştie că proprietăţile cimentului în cauză (made in Turcia), expirat, nu oferă garanţia că viitoarele construcţii nu se vor nărui în timp. "Au sosit maşini şi urmează să mai sosească. E ciment adus de undeva de pe o navă, de prin port, nu ştiu exact. A ieşit bătaie la groapa de deşeuri. Toată lumea a vrut să ia. Ţiganii, mai şmecheri, au început să discute cu şoferii de pe camioane, să le ducă sacii de ciment direct la ei în curte, să nu mai stea să îi care cu maşinile sau cu cârca de la groapă", ne-a declarat, sâmbătă, un localnic din Ovidiu. Până duminică după-amiaza, sacii duşi la groapa de deşeuri dispăruseră deja! "Aşteptăm să mai aducă, aşa ziceau şoferii de pe camioane. Am reuşit să iau şi eu 50 de saci. Nu e grozav, dar pentru nişte bolţari din ciment, nisip şi pietriş, îţi faci treaba cu ei", ne-a mai spus localnicul.

Cine, ce aruncă? Cum se măsoară?

Trecem peste mana cerească "abătută" peste localnicii din Ovidiu şi ajungem la următoarele chestiuni asupra cărora nu au dorit să ne lămurească nici Ion Funda, şef serviciu în cadrul Ovi Prest, nici câţiva aleşi locali, care, în afară de câteva date generale despre groapa de deşeuri, au cerut să nu fie citaţi: cine aruncă sacii de ciment, există un contract, cum se cântăreşte cantitatea? Întrebările nu au fost puse în necunoştinţă de cauză, în sensul că, în mandatul 2008-2012, fostul primar a discutat cu aleşii locali şi a stabilit ca firma de gospodărire locală, Ovi Prest, să se doteze cu un cântar de mare capacitate, aşa încât toate deşeurile inerte depozitate la groapa gestionată de societatea menţionată să fie contabilizate "la sânge", respectiv taxate. "Trebuie să existe contracte cu toţi cei care vin şi aduc ciment, resturi rezultate din demolarea unor construcţii etc. În afară de contracte, ar trebui să existe un cântar care să cântărească exact cât se aduce. Numai aşa se poate şti cum taxezi, cât taxezi", a filosofat un ales local. Un altul, întrebat dacă a fost pusă în aplicare solicitarea fostului primar sau dacă actualul a luat în considerare problema achiziţionării unui cântar, ori dacă noua conducere a Ovi Prest, numită de primar, a mişcat vreun deget, a reacţionat: "Hai, măi, ce naiba?". Cine, cum duce acolo? Acelaşi consiliu: "Ha! Ha! Întrebaţi primarul. Sau pe directorul care l-a pus şef la Ovi Prest. Nu pe director, ci pe numărul doi de la Ovi Prest, că ăla conduce"... La rândul său, Ion Funda, reprezentant al Ovi Prest, ne-a declarat că el e "prea mic" să ne răspundă la întrebări. În ceea ce-l priveşte pe primar, evident că nu a putut fi contactat, iar asta nu pentru că era week-end, ci pentru că de regulă nu are chef să comunice.

Turcii de la Cim SA n-au făcut nici o afacere în România

Referitor la această groapă de deşeuri inerte, mai atragem atenţia că ea nu trebuie confundată cu groapa de deşeuri menajere din Ovidiu. Groapa de deşeuri la care facem referire, fostă carieră de piatră, este destinată doar pentru eliminare deşeuri din construcţii şi desfiinţări (beton, cărămizi, ţigle şi materiale ceramice precum şi amestecuri ale acestora, sticlă, pământ şi pietre fără conţinut de substanţe periculoase) şi fracţiuni colectate separat din deşeuri municipale de tipul sticlă, pământ şi pietre. Conform datelor Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, depozitul are o capacitate de 310.767 mc. Cine are curiozitatea să consulte documentele postate de-a lungul timpului de APM, va vedea că există şi statistici din 2008, 2009, cu privire la cantităţile de deşeuri depozitate la Ovidiu, aşa cum au raportat, la rândul lor, cei de la Ovi Prest. De unde au ştiut exact care au fost cantităţile dacă nu au un cântar? Probabil mizând pe buna credinţă a celor care au adus materialele spre depozitare. Din imaginile surprinse de noi, îi informăm pe cei de la Primăria Ovidiu (sau alte instituţii interesate) că la centrul de deşeuri inerte sunt aruncate nu doar materiale de construcţii, ci pot fi observate şi PET-uri, precum şi alte resturi menajere. Totodată, lansăm Primăriei Ovidiu provocarea de a ne transmite, prin firma Ovi Prest, dacă există un contract cu cei care au depozitat, zilele trecute, saci de ciment "made in Turkey, producător CIM SA" şi ce sumă s-a încasat.

Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272