REPLICA ONLINE CONSTANTA

18° Constanța Dum., 23 Iun. 2024
Anul XX Nr. 6769
18° Constanța Duminică, 23 Iunie 2024 Anul XX Nr. 6769
 

În ce condiții s-ar putea cumpăra medicamente cu voucherele sociale

În ce condiții s-ar putea cumpăra medicamente cu voucherele sociale

Virgil STOIAN 16 mai 2024 | 13:14 267

Un număr de 2.700.000 de români, în special pensionari, primesc bani pe cardul de alimente. Cardul se alimentează o dată la două luni cu suma de 250 de lei, următoarea tranşă fiind în luna iunie, urmând ca în anii următori cuantumul să fie diminuat.

in ce conditii s-ar putea cumpara medicamente cu voucherele sociale

Banii pot fi folosiți exclusiv pentru plata unor bunuri necesare consumului. De asemenea, se pot plăti mese calde. O inițiativă legislativă caută să extindă valabilitatea cardurilor de alimente astfel încât persoanele cu venituri mici să poată cumpăra cu acesta carduri și medicamente.

Se are în vedere modificarea legii 63/2022, astfel: cu ajutorul cardurilor de alimente se pot achiziționa și medicamente, dar numai dacă acestea sunt prescrise de către un medic. Proiectul spune că pensionarii și persoanele defavorizate ar putea plăti de pe cardul de alimente diferența (coplata) pentru medicamentele compensate mai puțin de 100%, informează România Tv.

Această propunere are șanse foarte mari să se aplice chiar din luna iunie când se încarcă, din nou, cardurile alimentare cu suma de 250 lei. Asta, pentru că inițiatorii susțin că măsura va aduce bunăstare pentru un grup foarte vulnerabil format din pensionari și persoane cu venituri mici.

Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde este în 2024 de 250 de lei, sumă care va fi acordată, ca până acum, o dată la două luni. Pentru anul în curs, calendarul acordării celor șase tranșe va fi următorul: februarie, aprilie, iunie, august, octombrie și decembrie. În decursul anului precedent, banii au fost încărcați pe carduri între 10 și 15 ale fiecărei luni. Sumele ce vor fi încărcate pe carduri vor putea fi utilizate doar în perioada de valabilitate a acestora. Și pentru că am adus vorba despre termenul de valabilitate, trebuie să știi că acesta este de un an de la data încărcării acestora.

Cine are dreptul să primească bani pe cardul de alimente:

pensionarii sistemului public de pensii ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 lei;

familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 lei;

familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condiţiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;

Din păcate, începând cu 2025 și până în 2027, valoarea acestor vouchere sociale va fi înjumătățită, ceea ce înseamnă vă vor avea o valoare nominală de 125 de lei. O altă modificare care va intra în vigoare începând de anul viitor este aceea că aceste carduri nu vor mai fi alimentate la două luni, ci o dată la șase luni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
3356424623
5/49
19152031230
joker
173645332018