REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.1° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.1° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

În cel HAL a ajuns să arate CLĂDIREA FOSTEI ŞCOLI GIMNAZIALE 19 din Constanţa!

În cel HAL a ajuns să arate CLĂDIREA FOSTEI ŞCOLI GIMNAZIALE 19 din Constanţa!

Replica API 29 mai 2019 | 00:00 3232

Pereți scorojiți, table și geamuri sparte, uși rupte, mizerie și hârtii aruncate peste tot. Aceasta este imaginea dezolantă surprinsă, duminică, 26 mai a.c., în ziua alegerilor pentru europarlamentare, în clădirea unde până anul trecut a funcționat Școala Gimnazială nr. 19 Constanța. Imobilul, în care până anul trecut au învățat generații de copii din cartierul de la marginea municipiului, a ajuns, în prezent, victimă a vandalilor.

Imobilul de pe strada Medeea nr. 25, unde a funcționat Școala Gimnazială nr. 19 Constanța se înfățișează, în prezent, într-o stare deplorabilă. Cu pereții scorojiți, cu ferestrele sparte, la fel și tablele pe care, cândva, au buchisit generații de elevi. Trecând dintr-o sală de clasă în alta, imaginile sunt teribile.

Caloriferele au fost scoase de pe pereți, ușile smulse de la locul lor, iar într-o sală pare că cei care i-au trecut pragul, în mod ilegal, au făcut și focul. Pe unul dintre pereți tronează, parcă încă la loc de cinste, afișul prin care se arată că școala a luat parte la „Comenius Project 2011 – 2013”.

De altfel, la data respectivă, acesta a fost un motiv de mândrie pentru unitatea școlară din Zona Industrială, căci aici au fost, pentru schimb de experiență, școlari din Lituania, Franța, Spania, Italia și Portugalia, după cum a mediatizat, la vremea aceea, presa din Constanța.

În exterior, de asemenea, totul arată că imobilul este părăsit, fiind înconjurat de bălării de înălțimea unui om. „Am avut un șoc”, mărturisește constănțeanul care a trecut pragul fostei școli, în ziua alegerilor pentru europarlamentare, și care a făcut publice fotografiile pe o rețea de socializare.

În 2018, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a luat decizia închiderii Școlii Gimnaziale nr. 19 Constanța și comasării acesteia cu Școala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu”, în aceeași perioadă în care s-a decis și închiderea Liceului Tehnologic „Vasile Pârvan”, în structura căruia se afla unitatea de învățământ gimnazial.

„Erau un număr mic de copii la unitățile respective”, justifică decizia reprezentanții ISJ Constanța. De altfel, chiar și la data respectivă, inspectorul școlar general Petrică Miu explica faptul că la „Vasile Pârvan” mai învățau aproximativ 250 de elevi, prea puțini pentru a putea asigura funcționarea în bune condiții a actului educației, în condițiile în care școlile primesc finanțare în funcție de numărul de elevi.

Drept pentru care, și Liceul Tehnologic „Vasile Pârvan” și-a pierdut personalitatea juridică și a fost contopit Liceului Tehnologic „Gheorghe Duca”.

Ambele imobile, și a fostului Liceul Tehnologic „Vasile Pârvan”, de pe strada Industrială, nr. 7, dar și a Școlii Gimnaziale nr. 19, de pe strada Medeea, nr. 25, se află în prezent în grija autorității publice locale. Pentru imobilul de pe strada Industrială nr. 7 s-a luat deja o decizie cu privire la viitorul pe care îl va avea.

Concret, în ultima ședință de Consiliu Local Constanța, consilierii locali au votat proiectul de hotărâre prin care imobilului îi va fi schimbată destinația, urmând să găzduiască sediul Poliției Locale. Pentru clădirea fostei școli gimnaziale, potrivit reprezentanților autorității locale, se fac demersuri pentru a fi transformată în sediu administrativ al Primăriei Constanța, unde urmează să funcționeze un serviciu al municipalității. Clădirea a fost păzită, spun surse din rândul autorităților, dar chiar și așa, a fost vandalizată în repetate rânduri în ultimii ani.

F.B.

Sursă foto: Claudiu Liviu Roman, Facebook

Citește și: Sediu nou: unde plănuieşte Făgădău să mute poliţiştii locali

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
m uie Fagadau fmm de pesedist prost tu cu neamul tau . cum mortii matii ai avut bulanul sa ajungi primar ca nici o treaba nu ai cu viata . si dupaia daca ma apuc de inspectorii scolari de la malul marii adevarate ciuperci ale invatamantului . Panarame batrane comuniste ce sunteti . frumos sediul cu privire la mare nu?
1
0
foarte ideea ...sa se faca sediu mare spit... locuri de parcare.
4
1
cine a luat decizia de a inchide aceasta scoala ,eu zic sa fie si ei inchisi ..sunt pusi numai pe distrugere nimeni numai face nimic bun pentru generatia de copiii care vor deveni si ei adulti...pacat si rusine sistemului .
7
0
nu cumva a pazit-o firma primariei hotului fagadau ??? Sa plateasca pagubele !!! Muie fagadau si tutuianu !!! Cu cacat !!!
6
3
Normal ca inspectorii Isj sunt mai mult decat cretini. Ptr ei o sc buna este aia cu 35 de elevi in clasa. O gradinita cu 30 de prescolari . In loc sa avem clase aerisite cu un nr mic de elevi ca toti sa primeasca atentia cuvenita. Dar despre cine vorbim despre Codreanu care va muri in Isj,Nitu care la fel a prins postu de acolo va iesi la pensie si multe altele care sunt de minim 5-6 ani acolo si se cred buricul pamantului
6
0
Daca ce care conduc primar,consilieri,secretare au mai reduce din super schema si din salarii,la care s-ar mai adauga si fonduri europene atunci se poate rezolva!Apropo si sa mai reduca din cumetrii indiferent ca sunt de stanga sau dreapta,fiindca rezultatele sunt importante!!Dnii care conduc orasul "turistic" sa invete de la Cluj,Oradea,Arad,Timisoara...
7
1
Arata ca o cladire parasita de la Cernobil
7
0
Pffff arata ca o zona de razboi , la propriu !!!!
6
0
in pozele astea se vad niste pagube. Si nu de doi lei. Tristii care raspund de cladirea asta, de administrarea si grija ei, NU SUNT PUSI SA PLATEASCA? impreuna cu putina condamnare cu suspendare, ca sa le mai arda de neglijentze si alta data??? Cativa senzori si un abonament la o firma de paza nu costa nici macar cat tablele alea sparte. Noi procurori om mai avea in tara asta?
9
0
Intimplator am intrebat pe unii batrini care au invatat la aceasta scoala cum arata Rromania dupa razboi. Ziceau ca nu arata asa ca acum dupa al trei-lea razboi mondial. Pacat asta e guvernarea CIUMEI ROSII din patruzeci si sase in coace. Am invatat la aceasta scoala. E trist. Asa ceva nu se poate. Nu tu cultura de la niste VUVUZELE SATANISTE. Traiasca M ue a sovietica.
9
1
e ocupat cu fraudarea , ce treaba are cu orasu ???
10
1
SEDIU SPIT....SE POATE.....SINT SI LOCURI DE PARCARE NU SE MAI PLATESC 18000 EURO
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218