În Faleză Nord, semnele de circulație au ajuns de „râsul șoferilor“, certați cu bunul simț. Video
În Faleză Nord, semnele de circulație au ajuns de „râsul șoferilor“, certați cu bunul simț. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestAccesul autoturismelor către plajele din Faleză Nord a fost interzis de mai bine de 3 ani, această măsură fiind adoptată în scopul decongestionării traficului din zonă. Există totuși șoferi care pare că au uitat regulile fundamentale de circulație, dar și ale bunul simț. Odată cu debutul sezonului estival au început să apară și autoturismele parcate în buza plajei, care afectează atât aspectul zonei, cât și circulația. Ba chiar mai mult, recent, a fost surprinsă o situație care ilustrează în mod clar motivele din spatele luării deciziei de a modifica regimul de circulație din zonă. Un cetățean și-a lăsat mașina în curbă blocând astfel accesul unui camion de aprovizionare, care transporta mobilier pentru plajă. Șoferul mașinii, încărcate cu umbrele, a petrecut zeci de minute cu sufletul la gură, așteptându-l pe indolentul conducător auto care era la plajă. În acest context, proiectul șoselei de coastă, visul multor foști edili ai orașului, redevine o opțiune de luat în calcul.
Interzicerea accesului autoturismelor către plajele din Faleză Nord, a fost o decizie controversată, fiind bine întâmpinată de unii și aspru criticată de alții, precum este cazul unor operatori din această zonă a litoralului, care au considerat că măsura luată de municipalitate a influențat în mod negativ activitatea economică.
Autoritățile au motivat însă că această modificare a regimului de circulație a fost cât se poate necesară, având ca obiectiv decongestionarea traficului, îngreunat în special în timpul sezonului estival, dar și urgentă, date fiind numeroaselor sesizări înaintate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență, care a avertizat cu privire la blocajele produse în zonă și consecințele tragice pe care le pot crea, în cazul intervențiilor.
Sursa situației haotice, care s-a dorit a fi soluționată prin introducerea acestei reguli, a fost aglomerația din zonă, cauzată de numărul mare de mașini care parcau pe drumul de acces către plajă. Astfel, cu excepția autoturismelor de la Uber, Bolt, cu însemne, a taxiurilor, mașinilor de intervenție și autovehiculelor care asigură aprovizionarea terase şi beach-barurilor accesul auto a fost interzis, pe căile către plajă.
Rămâne totuși o problemă nerezolvată, anume insuficiența locurilor de parcare din timpul sezonului estival. În timp ce marea majoritate a șoferilor s-au conformat, unii ignoră regulile de circulație și continuă să își parcheze mașinile în buza plajei. Recent, au putut fi zărite sute de autoturisme parcate în apropierea plajei. Atât turiștii, cât și constănțenii circulau nestingheriți, într-o zonă unde nu este permis decât accesul pietonal. Indicatorul rutier este cât se poate de vizibil, iar cei care sfidează legea nu pot motiva acest lucru prin invocarea faptului că nu și-a dat seama și nu l-au observat.
Video:
Și-a parcat mașina fix în curbă blocând accesul unui camion de aprovizionare
O altă situație surprinsă în zona plajei Faleză Nord, ilustrează în mod clar motivul pentru care s-a luat decizia schimbării regimului de circulație din zonă. Un șofer și-a lăsat mașina în drum și a plecat, fără a lăsa măcar un număr de contact, blocând astfel accesul unui camion care efectua un transport către plajă. Mașina încărcată cu umbrele de plajă a stat pe loc mai bine de 10 minute, în așteptarea “teribilistului”, care pare că a uitat una dintre regulile fundamentale de circulație. Precizăm că șoferul autoturismului și-a făcut însă apariția după o perioadă îndelungată de timp.
Video:
Locuitorii din Faleză Nord, terorizați de turiștii care le ocupă locurile de parcare
Problema locurilor de parcare din Constanța este una dintre principalele surse de stres pentru cetățeni. Situația este agravată pe perioada verii de venirea miilor de turiști, când întregul oraș pare că se transformă într-un imens parc auto. Fluxul mare de vizitatori reprezintă o bucurie pentru operatorii comerciali de pe litoral și o contribuție considerabilă pentru economie, dar poate deveni un adevărat chin pentru unii localnici. An de an, în cartierul Faleză Nord, locatarii mai multor blocuri, nu pot beneficia de locurile de parcare din cauza turiștilor, sau chiar a constănțenilor care vin cu autoturismul la plajă și uită să mai plece.
Șoseaua de Coastă, proiectul nematerializat la care edilii orașului au visat
Ideea unei Șosele de Coastă a fost gândită acum mai bine de zece ani, fiind unul dintre proiectele de suflet ale lui Radu Mazăre. Decebal Făgădău s-a arătat de-a lungul timpului încântat de această perspectivă și chiar și primarul Vergil Chițac și-a exprimat dorința de a reînvia această investiție, la momentul preluării conducerii municipiului. Proiectul nu a fost totuși materializat, iar discuțiile despre posibilitatea implementării acestuia au fost date uitării. Totuși, anual, odată cu începerea sezonului estival, nevoia găsirii unei metode de decongestionare a traficului devine din ce în ce mai vizibilă.
În mai 2022 inițiativa a fost readusă în atenția publicului, după ce în cadrul unei ședințe a Consiliului Local a fost supus votului un proiect de hotărâre privind în administrarea domeniului public a unui teren care face parte din taluzul cuprins între Taluzul Plajei Modern și Pescărie, strada Bucovinei.
Imobilul vizat este o suprafață de teren, ce pleacă din strada Prelungirea Bucovinei și se termină în plaja Modern. După trecerea sa în administrarea Confort Urban, aceasta urma să fie transformată în șosea de coastă, cu acces al autoturismelor. Proiectul nu a fost însă adoptat, confruntându-se cu o opoziție vehementă din partea membrilor USR, care la rândul lor au propus amenajarea unei promenade pietonale, sugerând că în spatele proiectului s-ar afla de fapt interesele unor dezvoltatori imobiliari.
Beneficiile șoselei de coastă ar fi resimțite și în nordul litoralului, o zonă cunoscută pentru aglomerație din perioada de vârf a sezonului estival. Înființarea unei rute alternative către stațiunea Mamaia, pentru evitarea aglomerației create în timpul verii este o necesitate, îmbunătățind condițiile de circulație atât pentru turiști, cât și pentru cetățenii ce se deplasează zilnic către municipiu.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News